Το πρώτο της επιβατικό αεροπλάνο παρουσίασε η Κίνα

Στον τομέα της αεροναυπηγικής μπαίνει η Κίνα θέλοντας να ανταγωνιστεί τις ήδη υπάρχουσες εταιρείες κολοσσούς, όπως η Boeing και η Airbus. Στο πλαίσιο αυτό οι Κινέζοι παρουσίασαν στη Σαγκάη το πρώτο τους αεροπλάνο, το C919 με το οποίο θα μπουν στην πολύ απαιτητική αυτή αγορά.

To C919 είναι ένα μακρόστενο, δικινητήριο τζετ, το οποίο έχει μήκος μήκους 39 και χωρά 168 επιβάτες και το κατασκευάζει η κινέζικη κρατική εταιρεία

Commercial Aircraft Corporation of China (COMAC). Όπως ανακοινώθηκε κατά την εντυπωσιακή παρουσίαση του, το αεροσκάφος, έχει εμβέλεια 5.555 χιλιομέτρων και στόχος είναι να ανταγωνιστεί το A320 της Airbus και το 737 της Boeing στον τομέα που αφορά τα αεροπλάνα μονού διαδρόμου, ενώ σύντομα η Κίνα θα μπει και σε αυτά με τον διπλό διάδρομο, δηλαδή τα πολύ μεγάλα αεροσκάφη.

«Η κινεζική βιομηχανία αερομεταφορών δεν μπορεί να εξαρτάται απόλυτα από τις εισαγωγές. Κάθε σπουδαίο έθνος πρέπει να έχει το δικό του μεγάλο εμπορικό αεροσκάφος» τόνισε ο Λι Τσιανζίνγκ, διευθυντής της κινεζικής υπηρεσίας πολιτικής αεροπορίας. Το C919 άρχισε να αναπτύσσεται το 2008 και είχε προγραμματιστεί να βγει στην αγορά το 2014, όμως λόγω καθυστερήσεων στη διαδικασία παραγωγής, θα πετάξει για πρώτη φορά το 2016 και θα κάνει εμπορικές πτήσεις το 2019.

Όπως ανακοίνωσε η COMAC έχει δεχθεί μέχρι στιγμής 517 παραγγελίες από 21 πελάτες, κυρίως κινεζικές εταιρείες, ενώ σε αυτούς περιλαμβάνονται και κάποιες ξένες εταιρείες όπως η City Airways της Ταϊλάνδης. Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι πολλά από τα συστήματα του C919 παράγονται από δυτικές εταιρείες όπως η Honeywell, η Rockwell Collins και η Hamilton Sunstrand. Οι κινητήρες κατασκευάζονται από την CFM, μια κοινοπραξία της αμερικανικής General Electric και της γαλλικής Safran.

Ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζιπίνγκ στο κόκπιτ του νέου αεροπλάνου

Keywords
Τυχαία Θέματα