Το πανόραμα της πρώτης εβδομάδας του Euro

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Του Σωτήρη Τριανταφύλλου

To Euro των επεισοδίων, το Euro στο οποίο πολλά ματς έχουν κριθεί στα τελευταία λεπτά, και με τη διοργανώτρια Γαλλία να έχει ξεχωρίσει με τις δύο νίκες που σημείωσε στους δύο πρώτους της αγώνες, κύλησε η πρώτη εβδομάδα του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου στα γαλλικά γήπεδα. Δεν είναι, όμως, τα πολλά επεισόδια -ειδικά των Ρώσων οπαδών

που μοιάζουν να πήγαν στην Γαλλία μόνο και μόνο για αυτό τον λόγο- είναι και τα αστέρια που λάμπουν και αυτά που δεν έχουν βρει ακόμη τον καλό τους εαυτό στους αγωνιστικούς χώρους.

Η διοργανώτρια Γαλλία με δύο νίκες και οι δύο στα τελευταία λεπτά, με τη Ρουμανία στην πρεμιέρα 2-1 και την Αλβανία 2-0 και τον Ντιμίτρι Παγέτ της Γουέστ Χαμ να την έχει ξελασπώσει και στα δύο αυτά παιχνίδια, προβάλλει ως ένα από τα φαβορί της διοργάνωσης. Δεν θα έλεγε κανείς το ίδιο για την παγκόσμια πρωταθλήτρια Γερμανία, που κέρδισε την Ουκρανία 2-0 αλλά όχι και την Πολωνία, με την οποία αναδείχθηκε ισόπαλη 0-0 χωρίς να ικανοποιήσει, αν και πάντα οι Γερμανοί είναι και υπολογίσιμοι και φαβορί, αλλά συγκριτικά με την ομάδα που κατέκτησε το μουντιάλ του 2014 στη Βραζιλία, αυτή η Γερμανία είναι κατώτερη. Πάντα φαβορί και υπολογίσιμη είναι και η Ιταλία, που ξεκίνησε με νίκη 2-0 επί του Βελγίου, το οποίο δεν δικαίωσε ακόμη τις προσδοκίες που υπήρχαν για αυτό πριν τη διοργάνωση, αλλά οι Ιταλοί με ηγέτη τον εμβληματικό αρχηγό του Τζιανλουίτζι Μπουφόν έβγαλαν πάθος και έδειξαν ότι έχουν ομάδα που μπορεί να φθάσει ψηλά, μέχρι και τον τελικό, όπως το Euro 2012 ή και κάτι παραπάνω…

Οι Αγγλοι ξεκίνησαν με ισοπαλία που τους απέσπασε η Ρωσία -που μαζί με την Ουκρανία έδειξαν να είναι από τις αρνητικές εκπλήξεις- στις καθυστερήσεις, αλλά έσωσαν την παρτίδα με την Ουαλία, την οποία στην πρώτη της συμμετοχή σε τελική φάση Euro οδηγεί ο σούπερ σταρ της Ρεάλ Μαδρίτης Γκάρεθ Μπέιλ, που έχει πετύχει και τα δύο της γκολ και μάλλον θα την οδηγήσει στην επόμενη φάση. Ευχάριστες εκπλήξες και οι Βόρειος Ιρλανδία που ξεκίνησε με νίκη, Σλοβακία και Ισλανδία, που απέσπασε ισοπαλία από την Πορτογαλία, η οποία στην πρεμιέρα είχε σε κακή ημέρα τον Κριστιάνο Ρονάλντο.

Με νίκη ξεκίνησε και η Ουγγαρία επί της Αυστρίας 2-0, πετυχαίνοντας μια ιστορική νίκη, καθώς ήταν η πρώτη της στα τελικά της διοργάνωσης σε κανονική διάρκεια παιχνιδιού (είχε μία το 1964 στην παράταση του μικρού τελικού με την Δανία). Ιστορία έγραψε και ο τερματοφύλακάς της, Γκάμπορ Κίραλι, που έγινε ο γηραιότερος παίκτης που αγωνίζεται σε Euro, σε ηλικία 40 ετών και 74 ημερών, παίρνοντας το ρεκόρ του Λόταρ Ματέους, ο οποίος τελευταία φορά σε Euro έπαιξε για την Γερμανία σε ηλικία 39 ετών και 91 ημερών.

Ουδείς τέλος μπορεί να αγνοήσει την κάτοχο του τίτλου Ισπανία, που ξεκίνησε με νίκη επί της Τσεχίας. Το να κατακτήσει, βέβαια, για τρίτη συνεχόμενη φορά το ευρωπαικό πρωτάθλημα, αφού ήταν αυτή που το πήρε το 2008 και το 2012, είναι κάτι εξαιρετικά δύσκολο.

Τα επεισόδια αμαύρωσαν τη γιορτή

Αυτό το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, καθώς φαίνεται, θα μείνει στην ιστορία ως αυτό με τα μεγαλύτερα επεισόδια οπαδών και ειδικά ανάμεσα σε Αγγλούς και Ρώσους χούλιγκαν. Ειδικά οι Ρώσοι εμφανίστηκαν στη Γαλλία ως άλλα τάγματα εφόδου με μοναδικό σκοπό να κάνουν επεισόδια, τα οποία έχουν ξεκινήσει πριν την έναρξη του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος και συνεχίζονται ακόμη. Το βράδυ της περασμένης Τετάρτης, μετά την ήττα της Ρωσίας από τη Σλοβακία, ξέσπασαν νέα επεισόδια, στα οποία ενεπλάκησαν και πάλι Ρώσοι και Άγγλοι, ενώ η αστυνομία ανακοίνωσε πως συνελήφθησαν συνολικά 36 άτομα και άλλοι 16 διακομίστηκαν σε νοσοκομεία.

Υπενθυμίζεται ότι στη Ρωσία έχει ήδη επιβληθεί ποινή αποβολής από το Euro με αναστολή για τα βίαια επεισόδια κατά τη διάρκεια του αγώνα των Ρώσων με την Αγγλία στη Μασσαλία και απειλείται πλέον με οριστική αποβολή, ενώ οι γαλλικές αρχές ξεκίνησαν την απέλαση Ρώσων χούλιγκαν. Μέσα σε όλα αυτά, μέχρι στιγμής τρεις άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους την πρώτη εβδομάδα του Euro, δύο Βορειοιρλανδοί φίλαθλοι, ένας 24χρονος από πτώση και ένας 64χρονος από ανακοπή, και ένας Βέλγος και αυτός από ανακοπή καρδιάς.

Το άρθρο Το πανόραμα της πρώτης εβδομάδας του Euro εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα