Το λουκέτο παραμένει, οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται

Όπως… την αφήσαμε είναι η κατάσταση στις ΗΠΑ, όπου το «λουκέτο» παραμένει. Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικανοί ωστόσο δείχνουν να ρίχνουν λάδι στο κρασί τους, αν και ακόμη δεν έχουν καταλήξει -σε προσωρινή έστω- συμφωνία.

Το βράδυ της Πέμπτης τα κορυφαία στελέχη Ρεπουμπλικανών γερουσιαστών και βουλευτών συναντήθηκαν με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα στο Λευκό Οίκο για 90 λεπτά. Η συνάντηση, στην οποία οι Ρεπουμπλικανοί έφεραν πρόταση συμβιβασμού με προσωρινά μέτρα, δεν κατέληξε

σε συμφωνία, ωστόσο οι τόνοι είναι σημαντικά πιο ενθαρρυντικοί και όλα συνηγορούν στο ότι οι ΗΠΑ οδεύουν προς τη λύση.

Και οι δύο πλευρές περιέγραψαν θετικά τη συζήτηση και έδειξαν πως οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται. Οι Ρεπουμπλικανοί έκαναν λόγο για «καλή συνάντηση», ο Ομπάμα από την πλευρά του την χαρακτήρισε «χρήσιμη και παραγωγική συζήτηση».

Οι συζητήσεις μεταξύ των δύο στρατοπέδων συνεχίστηκαν, και ο αμερικανός πρόεδρος έχει προγραμματίσει νέα συνάντηση το μεσημέρι της Παρασκευής με Ρεπουμπλικανούς γερουσιαστές.

Οι διαβουλεύσεις πλέον αφορούν τόσο το shutdown όσο και το ζήτημα του ορίου δανεισμού, το οποίο η Ουάσινγκτον αγγίζει την ερχόμενη εβδομάδα. Η πρόταση που έφεραν οι Ρεπουμπλικανοί περιλαμβάνει αύξηση του ανώτατου ορίου του χρέους για ένα χρονικό διάστημα έξι εβδομάδων, μέχρι δηλαδή τον Δεκέμβριο, προκειμένου να δοθεί περισσότερος χρόνος για να διεξαχθούν οι διαπραγματεύσεις για άρση του αδιεξόδου.

Ο Ομπάμα «δεν είπε ούτε "ναι", ούτε "όχι"» στη πρόταση κατά τη συνάντηση στο Λευκό Οίκο, ανέφερε ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος της Επιτροπής Προϋπολογισμού της Βουλής Πολ Ράιαν, λέγοντας πως οι διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν.

Keywords
Τυχαία Θέματα