Το έτος της μεγάλης δοκιμασίας για Ελλάδα και Ευρώπη

-Στον αέρα το PSI

-«Τρίζει» η Ιταλία

-Ωφελημένη η Γερμανία από την κρίση

Χρονιά ορόσημο για το μέλλον της Ευρωζώνης θα είναι η φετινή, όπως επιβεβαιώνεται από τις πρώτες κιόλας δύο εβδομάδες του 2012.

Του Λάμπρου Καλαρρύτη

Αυτό που αποκτά ιδιαίτερη σημασία για την Ελλάδα είναι ότι το πρόβλημα χρέους της παραμένει αφενός άλυτο και στο επίκεντρο της συζήτησης, αφετέρου πιθανός πυροκροτητής ενός ντόμινο, που μπορεί να οδηγήσει σε μία εντελώς διαφορετική ζώνη του ευρώ μέσα στους

επόμενους μήνες.

Το ελληνικό πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων βρίσκεται στον αέρα, καθώς ο IIF διαμηνύει ότι υπάρχουν εκκρεμότητες οι οποίες μένει να διευθετηθούν, η αίσθηση που επικρατεί όμως είναι ότι πίσω από τα κωλύματα στις διαπραγματεύσεις κρύβονται παιγνίδια των hedge funds, που επιδιώκουν χρεοκοπία της Ελλάδας για να εισπράξουν τα ασφάλιστρα κινδύνου (CDS). Το παιγνίδι που έχουν παίξει τα hedge funds είναι ότι είχαν αγοράσει «γυμνά» CDS, δηλαδή ασφάλιστρα κινδύνου έναντι πιθανής ελληνικής χρεοκοπίας, χωρίς όμως να κατέχουν ελληνικά ομόλογα. Στη συνέχεια αγόρασαν από τη δευτερογενή αγορά «κουρεμένα» ελληνικά ομόλογα, δηλαδή χαμηλότερα από την ονομαστική τους αξία, ώστε να γίνουν ομολογιούχοι του ελληνικού χρέους, να αρνηθούν την εθελοντική συμμετοχή τους στο PSI, να προκαλέσουν έτσι πιστωτικό γεγονός και να εισπράξουν τα CDS…

Το σενάρια πιθανής χρεοκοπίας της χώρας εξετάζονται σε διάφορες εκδοχές, από «πτώχευση εντός του ευρώ», μέχρι «επιστροφή στη δραχμή». Ένα τέτοιο ενδεχόμενο, βέβαια, δεν αφορά μόνο στην Ελλάδα, η οποία θα υποστεί τις ανάλογες συνέπειες, αλλά στην Ευρωζώνη συνολικά, διότι ουδείς μπορεί να προβλέψει αν και σε ποιο βαθμό θα ελεγχθούν οι επιπτώσεις.

Αναλύσεις θρίλερ

Αν και ίσως υπερβολική, είναι χαρακτηριστική του «τρόμου» με τον οποίο αντιμετωπίζεται το σενάριο της δραχμής, η ανάλυση του Ελληνοκυπριακής καταγωγής επικεφαλής οικονομολόγου του βρετανικού hedge fund «Toscafund», σε σημείωμά του προς τους πελάτες της εταιρείας: «Η λέξη καταστροφικό δεν θα απέδιδε την παραμικρή δικαιοσύνη στο νόημα των γεγονότων. Το μαζικό κύμα προς τις τράπεζες και το άδειασμα των κεφαλαίων δε θα είχε καμία σύγκριση με τα όσα έχουμε δει έως σήμερα. Όσοι φαντάζονται πως θα υπάρξει κάποια “μετά ευρώ σταθερότητα” απλώς δεν κατορθώνουν να αντιληφθούν το μέγεθος -οικονομικό, κοινωνικό και πολιτικό-μίας τέτοιας πιθανότητας. Η κοινωνική αναταραχή που έως σήμερα έχουμε δει στην Ελλάδα δεν θα είναι τίποτε σε σύγκριση με αυτά που θα βιώσουμε στη χαραυγή της νέας δραχμής».

Αλά ιταλικά

Τα σύννεφα, εντωμεταξύ, έχουν αρχίσει να πυκνώνουν πάνω και από την Ιταλία, παρά τα «εντυπωσιακά», όπως είπε η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, μέτρα που ήδη έχει λάβει η κυβέρνηση Μόντι και το γεγονός ότι κατάφερε να υπερκαλύψει την προσφορά εντόκων γραμματίων του Ιταλικού Δημοσίου δωδεκάμηνης διάρκειας, ύψους 8,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, με επιτόκιο χαμηλότερο από το μισό αυτού με το οποίο δανείστηκε τον Δεκέμβριο, 2,73%

Keywords
Τυχαία Θέματα