«Διχασμός» και… εξιλέωση

-Η απουσία κέντρων αποτέφρωσης στη χώρα μας συνιστά παραβίαση διεθνών συμβάσεων για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, ενώ η πρόωρη εκταφή ενισχύει την επιχειρηματολογία των «υπερμάχων» της καύσης των νεκρών.

Ρεπορτάζ: Κώστας Μοσχολιός

Η καύση των νεκρών στην Ελλάδα τέθηκε για πρώτη φορά επί τάπητος το 1987 μετά από πρωτοβουλία του τότε δημάρχου Αθηναίων Μιλτιάδη Έβερτ, ωστόσο έπρεπε να περάσουν σχεδόν 20 χρόνια για να «καρποφορήσει» αυτή η προσπάθεια. Από τον Μάρτιο του 2006 επιτρέπεται στη χώρα μας η αποτέφρωση των εκλιπόντων,

εφόσον αυτό συνάδει με τη θρησκεία τους, όταν και ο σχετικός νόμος υπ’ αριθμόν 3348/2006 άρθρο 35 ψηφίστηκε με ευρεία πλειοψηφία από τα κόμματα της Βουλής. Όμως ορισμένα ζητήματα χωροθέτησης καθιστούσαν δύσκολη τη δημιουργία κάποιου δημοτικού αποτεφρωτηρίου νεκρών και χρειάστηκε ένα προεδρικό διάταγμα το 2009, με μια κοινή υπουργική απόφαση το 2010, για να επιλυθούν τα προβλήματα.

Την ίδια στιγμή που σε χώρες του εξωτερικού, μέχρι το 2007, το ποσοστό αποτέφρωσης νεκρών ξεπερνούσε το 50%, στην Ελλάδα μόλις τον Αύγουστο του 2011 το δημοτικό συμβούλιο της Θεσσαλονίκης, κατόπιν προσωπικής παρέμβασης του ίδιου του δημάρχου της συμπρωτεύουσας Γιάννη Μπουτάρη, δρομολογεί τις διαδικασίες για την κατασκευή του πρώτου αποτεφρωτηρίου. Ακολουθώντας το «παράδειγμα» του δήμου Θεσσαλονίκης, στις 28 Νοεμβρίου 2011, το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Μαρκοπούλου-Μεσογαίας εγκρίνει ομόφωνα τη δημιουργία κέντρου αποτέφρωσης νεκρών και οστών στα όρια του δήμου.

Δήμος Μαρκοπούλου: «Ο καθένας μπορεί να επιλέγει ελεύθερα τον τρόπο με τον οποίο θα… φεύγει»

Ο δήμαρχος Μαρκοπούλου-Μεσογαίας Σωτήρης Μεθενίτης, μιλώντας στην «Αττική Περιφέρεια» χαρακτήρισε ως «πολύ σημαντική» αυτήν την εξέλιξη. «Η καύση των νεκρών είναι μια απαίτηση πολλών δημοτών μας και όχι μόνο, ενώ αποτελεί έκφραση της ελεύθερης βούλησης του καθενός, να μπορεί να επιλέγει τον τρόπο με τον οποίο θα “φύγει” από αυτόν τον κόσμο», σημείωσε αρχικά ο κ. Μεθενίτης, για να συνεχίσει λέγοντας πως «εξάλλου, προοπτική μας είναι το κέντρο αποτέφρωσης που θα κατασκευάσουμε να εξυπηρετεί όλη την περιοχή της Αττικής, τα γύρω νησιά και συνακόλουθα όλη τη Στερεά και Νότια Ελλάδα».

Όσον αφορά στην πρωτοβουλία της κατασκευής του εν λόγω κέντρου, όπως τόνισε ο δήμαρχος Μαρκοπούλου, «ήταν μια προσωπική απόφαση, που θεμελιώθηκε μετά από τις συζητήσεις με τον πρόεδρο της “Επιτροπής για το δικαίωμα της αποτέφρωσης των νεκρών στην Ελλάδα”, Αντώνη Αλακιώτη». Επιπλέον, ο χώρος της κατασκευής του κέντρου αποτέφρωσης είναι όμορος του κοιμητηρίου του Μαρκόπουλου, σε ένα ακίνητο 5 στρεμμάτων, από τα οποία θα αξιοποιηθούν τα 2,5 με την οικοδόμηση των 600 τ.μ. για τις ανάγκες του κτιρίου.

«Πυρ»… αντιδράσεων από την Εκκλησία

Η θέση της Εκκλησίας της Ελλάδος στο ζήτημα είναι πάγια, ενώ όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση «η Εκκλησία γνωρίζει και συνιστά στα πιστά τέκνα της ως μοναδικό τρόπο αποσυνθέσεως του νεκρού σώματος την ταφή, σύμφωνα με την Αγία διδασκαλία τ

Keywords
Τυχαία Θέματα