Το δυστύχημα της Ιταλίας- Οι «Επτά ζωές» και η δωρεά οργάνων

Εντυπωσιάστηκε και λάτρεψε την κινηματογραφική ταινία «Επτά Ζωές», όπου ο σεναριογράφος Grant Nieport πραγματεύεται το θέμα της δωρεάς οργάνων, μέσα από το πρίσμα ότι η ζωή δεν είναι δεδομένη και ότι όλα είναι φευγαλέα, εύθραυστα, εφήμερα, αλλά και μαγικά, ατενίζοντάς τα από διαφορετικές οπτικές γωνίες…

Του Πέτρου Καρσιώτη

Η μαθήτρια, που έχασε τη ζωή της στα 17 χρόνια της, στη διάρκεια σχολικής εκδρομής του Λυκείου της στη Ρώμη, όταν κάτω από συνθήκες που δεν έχουν ακόμη διευκρινισθεί πλήρως, έπεσε από το μπαλκόνι του

ξενοδοχείου, δεν είχε προλάβει να ζήσει τη μία, τη δική της ζωή… Οι γονείς, με ψυχικό μεγαλείο μέσα στο δράμα που ζουν, βρήκαν τη δύναμη να ερμηνεύσουν την αγάπη του κοριτσιού της για τις «Επτά ζωές» και πήραν την απόφασή τους. Να δωρίσουν τα όργανά της σε ανθρώπους που τα έχουν ανάγκη, για να ζει η κόρη τους μέσα από τις ζωές άλλων ανθρώπων, που ανεβαίνουν τον δικό τους Γολγοθά…

«Η κόρη μου ήταν δοτική. Ήθελε να βοηθάει τους ανθρώπους», συγκλονίζει με τα λόγια της η μητέρα

«Η κόρη μου ήταν δοτική. Ήθελε να βοηθάει τους ανθρώπους και για τον λόγο αυτό αποφασίσαμε να συναινέσουμε στη δωρεά των οργάνων για να μπορέσουμε να βοηθήσουμε άλλους συνανθρώπους μας, που υποφέρουν», κατάφερε να πει η μητέρα, μέσα σε κατάσταση πόνου, που δεν μπορεί να περιγραφεί από κανέναν τρίτο. Είναι ο επίλογος στην τραγωδία που χτύπησε τις ημέρες αυτές τη μαθητική κοινότητα και συγκλόνισε γονείς, απανταχού της χώρας, και δασκάλους.

Το κορίτσι, που είχε ταξιδέψει μαζί με τις συμμαθήτριές της του 2ου Γενικού Επαγγελματικού Λυκείου Αλεξάνδρειας Ημαθίας στη Ρώμη στο πλαίσιο της πενθήμερης σχολικής εκδρομής, τραυματίστηκε βαρύτατα το βράδυ της 4ης Μαρτίου, όταν βρέθηκε στο κενό από τον δεύτερο όροφο του ξενοδοχείου. Οι γιατροί ήταν επιφυλακτικοί για την πορεία της κατάστασής της, με δεδομένο ότι από την πτώση είχε υποστεί κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, που είχαν προκαλέσει αιμάτωμα. Πρωί της Πέμπτης, οι Ιταλοί γιατροί ανακοίνωσαν ότι η μαθήτρια ήταν εγκεφαλική νεκρή, οπότε οι γονείς πήραν την απόφαση να χαρίσουν ζωή σε συνανθρώπους τους μέσα από το δικό τους δράμα.

Η μικρή αδιαθεσία της 17χρονης- Η επικοινωνία με τη μητέρα

Το ατύχημα, που βύθισε στο πένθος τους πάντες, συνέβη μετά το δείπνο, όταν τα παιδιά του Λυκείου ανέβηκαν στα δωμάτιά τους στο ξενοδοχείο Cristoforo Colombo, στο κέντρο της ιταλικής πρωτεύουσας, για να τακτοποιήσουν τις βαλίτσες τους, καθώς επρόκειτο να αναχωρήσουν την επομένη. Όπως εξήγησαν καθηγητές της, το 17χρονο κορίτσι κάποια στιγμή αισθάνθηκε μια μικρή αδιαθεσία. Ανέβηκε στο δωμάτιό της, πήρε ένα παυσίπονο και σύμφωνα με όσους έζησαν την υπόθεση από κοντά, ένιωσε καλύτερα. Επικοινώνησε με τη μητέρα της, την καθησύχασε ότι ήταν καλά και κατέβηκε στο εστιατόριο, όπου δείπνησε με τις φίλες της. Όταν οι καθηγητές είπαν στα παιδιά να ανέβουν στα δωμάτια να ετοιμάσουν τα πράγματά τους, το κορίτσι φαίνεται να είπε στις δύο κοπελίτσες με τις οποίες μοιραζόταν το δωμάτιο ότι και πάλι δεν αισθανόταν καλά. Το πώς η 17χρονη βρέθηκε στο κενό, δεν έχει πλήρως διευκρινισθεί από τον Ιταλό εισαγγελέα.

Η «Corriere della Sera» για το τραγικό γεγονός

Υπήρξαν πληροφορίες ότι η 17χρονη, όπως και όλοι οι συμμαθητές της, κατανάλωσε μικρή ποσότητα αλκοόλ, έγραψε η «Corriere della Sera». Οι αρχές στην Ιταλία που κάνουν τις έρευνες δεν έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο, αλλά η εκδοχή από μόνη της δεν έχει πείσει τους ερευνητές.

Τα αντισταμινικά και το αλκοόλ- ΕΔΕ για το συμβάν

Μια άλλη πιο πειστική ίσως εξήγηση είναι ότι η μοιραία πτώση του κοριτσιού ενδεχομένως προκλήθηκε από ζάλη, καθώς η μαθήτρια λάμβανε αντισταμινικά, τα οποία, σε συνδυασμό με κάποια ποσότητα αλκοόλ, μπορεί να προκαλέσουν αδιαθεσία και ζάλη. Για την τραγωδία στην εκδρομή ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη προκαταρτική έρευνα από τη Διεύθυνση της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας. Οι συμμαθητές της μαθήτριας έχουν υποστεί σοκ από την εξέλιξη, που μετέτρεψε σε θρήνο τη χαρά της εκδρομής. Την τραγική κατάληξη της συμμαθήτριάς τους ανακοίνωσε στα παιδιά ο διευθυντής του σχολείου, ο οποίος είπε:

«Προσπαθούμε να το διαχειριστούμε με ψυχραιμία»

«Τα παιδιά κι εμείς προσπαθούμε να διαχειριστούμε με ψυχραιμία το τραγικό γεγονός. Για προληπτικούς λόγους ζητήσαμε από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας και μας εξασφαλίστηκε ήδη ψυχολογική υποστήριξη σε όσους ενδεχομένως τη χρειαστούν». Ο Διευθυντής του Λυκείου είπε ακόμη ότι ο ίδιος δεν έχει ενημερωθεί επίσημα από τους Ιταλούς αξιωματούχους, που ερευνούν τις συνθήκες της πτώσης της μαθήτριας.

Keywords
Τυχαία Θέματα