Με ευνοϊκούς όρους για όσους χρωστούν στο Δημόσιο η ρύθμιση για τις 100 δόσεις

Όλα τα χρέη που είναι ληξιπρόθεσμα έως την 1η Μαρτίου υπάγονται στην ρύθμιση- Γενναίο «κούρεμα» προστίμων σε όσους ενταχθούν στην ρύθμιση

Ρύθμιση για την εφάπαξ ή την τμηματική εξόφληση όλων των ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο με άκρως ευνοϊκούς όρους σχεδιάζει να νομοθετήσει η κυβέρνηση, όπως προκύπτει από το σχετικό νομοσχέδιο που έθεσε χθες σε δημόσια διαβούλευση το υπουργείο Οικονομικών.

Με τη ρύθμιση αυτή ακόμη και φορολογούμενοι που έχουν φυλακιστεί για πολύ μεγάλα χρέη προς το Δημόσιο θα μπορούν να ρυθμίσουν τις οφειλές

τους και να αποφυλακιστούν. Στόχος είναι να επωφεληθούν πάνω από 3.000.000 φορολογούμενοι (φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις) και να εισπραχθούν όσο το δυνατόν περισσότερα από τα 9 δισ. ευρώ των εισπράξιμων οφειλών προς το Δημόσιο.

Σύμφωνα με την πρόταση νόμου που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο από το υπουργείο Οικονομικών, όλα ανεξαιρέτως τα χρέη προς τις Εφορίες και τα Τελωνεία τα οποία έχουν βεβαιωθεί και έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμα μέχρι και την 1η Μαρτίου 2015, δηλαδή ακόμη και οι μηνιαίες δόσεις του ΕΝ.Φ.Ι.Α. που παρέμειναν απλήρωτες, μπορούν να τακτοποιηθούν είτε με εφάπαξ πληρωμή του αρχικού ποσού της οφειλής και διαγραφή του συνόλου των συσσωρευμένων προσαυξήσεων και τόκων εκπρόθεσμης καταβολής είτε με τμηματική καταβολή, σε 2 έως και 100 μηνιαίες δόσεις και με εκπτώσεις επί των προσαυξήσεων και των τόκων κλιμακούμενες αντιστρόφως ανάλογα του αριθμού των δόσεων, από 90% έως 30%. Η προθεσμία υπαγωγής στη ρύθμιση αυτή λήγει στις 26 Μαϊου 2015.

Ειδικά για όσους εξοφλήσουν μέχρι τις 27 Απριλίου 2015 οποιοδήποτε ποσό άνω των 200 ευρώ έναντι των ληξιπρόθεσμων χρεών τους προς το Δημόσιο προβλέπεται ισόποση διαγραφή προσαυξήσεων και τόκων και εν συνεχεία υπαγωγή του εναπομείναντος υπολοίπου, το αργότερο μέχρι τις 26 Μαΐου 2015, στη βασική ρύθμιση που προβλέπει εξόφληση έως και σε 100 μηνιαίες δόσεις.

Γενικά, το τελικό κείμενο των διατάξεων για τις ρυθμίσεις είναι ακόμη πιο ευνοϊκό για τους οφειλέτες σε σύγκριση με αυτό που είχε προαναγγείλει πριν από 1 μήνα σε συνέντευξη τύπου η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Ν. Βαλαβάνη δεδομένου ότι εντάσσονται στη ρύθμιση και τα χρέη που έγιναν ληξιπρόθεσμα στο πρώτο δίμηνο του 2015.

Πάντως, ο υπουργός Οικονομικών έχει δικαίωμα με απόφασή του να εξαιρέσει από το δικαίωμα υπαγωγής στις ρυθμίσεις συγκεκριμένες κατηγορίες οφειλετών με κριτήρια το ύψος των οφειλών τους και την εισοδηματική ή την περιουσιακή τους κατάσταση. Μπορεί επίσης να εξαιρέσει και συγκεκριμένες κατηγορίες οφειλών.

Αναλυτικά, οι διατάξεις για τη ρύθμιση οφειλών προς το Δημόσιο προβλέπουν τα εξής:

Υπάγονται όλα τα χρέη

1) Όλα τα χρέη από φόρους εισοδήματος, φόρους ακίνητης περιουσίας, ΦΠΑ, ΦΜΥ, λοιπούς παρακρατούμενους φόρους, ειδικούς φόρους κατανάλωσης, λοιπούς φόρους, ασφαλιστικές εισφορές, δάνεια εγγυημένα από το Δημόσιο, πρόστιμα για παραβάσεις της φορολογικής ή τελωνειακής νομοθεσίας, πρόστιμα του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, καθώς επίσης και όλα τα χρέη προς δημόσιες επιχειρήσεις και οργανισμούς, εφόσον έχουν βεβαιωθεί στις Δ.Ο.Υ. ή στα Τελωνεία της χώρας έως και την 1η Μαρτίου 2015 και έχουν γίνει ληξιπρόθεσμα μέχρι την ημερομηνία αυτή μπορούν να τακτοποιηθούν είτε με εφάπαξ καταβολή και ταυτόχρονη διαγραφή όλων των προσαυξήσεων και των τόκων εκπρόθεσμης καταβολής είτε σε μηνιαίες δόσεις που μπορούν να κυμανθούν από 2 έως και 100, με έκπτωση επί των προσαυξήσεων και των τόκων κλιμακούμενη αντιστρόφως ανάλογα του αριθμού των δόσεων, από 90% έως και 30% (βλ. σχετικό πίνακα).

Στη ρύθμιση μπορούν να υπαχθούν και χρέη ληξιπρόθεσμα μέχρι 1-3-2014 που έχουν ήδη ενταχθεί σε προηγούμενη ή παλαιότερη ρύθμιση ή διευκόλυνση τμηματικής καταβολής, η οποία είναι σε ισχύ.

Πολύ χαμηλό ελάχιστο ποσό δόσης

2) Το ελάχιστο όριο μηνιαίας δόσης μειώνεται από τα 50 στα 20 ευρώ. Ωστόσο, εάν υπάρχουν οφειλές σε δύο διαφορετικές Δ.Ο.Υ. η ελάχιστη μηνιαία δόση μπορεί να μειωθεί περαιτέρω στα 10 ευρώ για το χρέος προς κάθε Δ.Ο.Υ.

Απεριόριστες δυνατότητες για όλους

3) Στη ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν και όσοι έχουν οφειλές άνω του 1.000.000 ευρώ, οι οποίοι μέχρι σήμερα εξαιρούνται. Επίσης όσοι οφείλουν ποσά άνω των 15.000 ευρώ μπορούν κι αυτοί να τα ρυθμίσουν έως και σε 100 δόσεις (με την υφιστάμενη ρύθμιση δεν τους επιτρέπονται περισσότερες από 72 δόσεις).

Άτοκη εξόφληση για ποσά μέχρι 5.000 ευρώ

4) Για χρέη μέχρι 5.000 ευρώ οι μηνιαίες δόσεις δεν θα επιβαρύνονται πλέον με τόκους, ενώ σήμερα επιβαρύνονται με τόκους 4,56% ετησίως. Για χρέη πάνω από 5.000 ευρώ το ποσοστό των τόκων με το οποίο επιβαρύνονται οι δόσεις μειώνεται από 4,56% σε 3% ετησίως.

Άρση κατασχέσεων σε εισοδήματα και καταθέσεις

5) Στις περιπτώσεις που έχουν επιβληθεί μέτρα αναγκαστικής είσπραξης, όπως κατασχέσεις σε χέρια τρίτων, ο οφειλέτης μπορεί να απαλλαγεί εφόσον εξοφλήσει το 25% του κεφαλαίου που οφείλει αντί 50% που είναι σήμερα.

Υπάγονται και οι οφειλές που εκκρεμούν στα δικαστήρια

6) Στη ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν όσοι έχουν προσφύγει στα διοικητικά δικαστήρια υπό την προϋπόθεση ότι θα παραιτηθούν από τα ένδικα μέσα. Μπορούν επίσης να υπαχθούν, μετά από επιλογή του οφειλέτη, και οφειλές που έχουν καταχωρισθεί στα βιβλία εισπρακτέων εσόδων της Φορολογικής Διοίκησης μέχρι την ημερομηνία αίτησης για υπαγωγή σε ρύθμιση και αφορούν υποχρεώσεις φορολογικών ετών, περιόδων και υποθέσεων μέχρι και 31.12.2014.

Προθεσμία μέχρι 26/5

7) Η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων υπαγωγής στη ρύθμιση λήγει στις 26 Μαΐου. Ωστόσο, με απόφαση του υπουργού Οικονομικών η παραπάνω ημερομηνία μπορεί να παραταθεί για ένα μήνα.

Δυνατότητα μεταφοράς χρεών από προηγούμενες ρυθμίσεις

8) Όσοι φορολογούμενοι έχουν ενταχθεί στην υφιστάμενη ρύθμιση των 100 δόσεων μπορούν να συνεχίσουν σ’ αυτή ή να μεταπηδήσουν στη νέα ρύθμιση εφόσον τους συμφέρει. Ωστόσο, για όσους μεταφερθούν στη νέα ρύθμιση ο συνολικός αριθμός μηνιαίων δόσεων δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 100, υπολογιζόμενος από την πρώτη δόση του αρχικού προγράμματος.

Ευεργετήματα

9) Σε όσους ενταχθούν στη ρύθμιση θα χορηγείται αποδεικτικό φορολογικής ενημερότητας. Επιπλέον, θα αναστέλλεται η λήψη αναγκαστικών μέτρων είσπραξης επί κινητών και ακινήτων περιουσιακών στοιχείων τους, καθώς επίσης και κάθε διαδικασία ποινικής δίωξης σε βάρος τους.

Όσοι έχουν φυλακιστεί λόγω των χρεών τους θα αποφυλακίζονται εφόσον τα εντάξουν στη ρύθμιση. Οι οφειλέτες που θα ενταχθούν στη ρύθμιση απαλλάσσονται επίσης από τυχόν πρόστιμα εκπρόθεσμης καταβολής 10%, 20% ή 30% που τυχόν τους έχουν επιβληθεί. Τυχόν ήδη επιβληθείσες κατασχέσεις απαιτήσεων του οφειλέτη στα χέρια τρίτων (μισθών, συντάξεων, ενοικίων, επιδοτήσεων, καταθέσεων κ.λπ.) θα αίρονται μετά από αίτηση του οφειλέτη, εφόσον εξοφλήσει το 25% της αρχικής βασικής ρυθμιζόμενης οφειλής.

Προθεσμίες εξόφλησης δόσεων

10) Η πρώτη δόση της ρύθμισης πρέπει να καταβληθεί εντός τριών εργάσιμων ημερών από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης υπαγωγής. Οι επόμενες δόσεις θα πρέπει να καταβάλλονται έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα των επόμενων μηνών από την ημερομηνία αίτησης υπαγωγής.

Απώλεια ρύθμισης

11) Η ρύθμιση απόλλυται, με συνέπεια την υποχρεωτική άμεση καταβολή του υπολοίπου της οφειλής σύμφωνα με τα στοιχεία της αρχικής βεβαίωσης και την άμεση επιδίωξη της είσπραξής της με όλα τα προβλεπόμενα από την ισχύουσα νομοθεσία μέτρα, εάν ο οφειλέτης:

α) δεν καταβάλει 2 συνεχόμενες μηνιαίες δόσεις κατά τη διάρκεια του πρώτου οκταμήνου της ρύθμισης, ή μετά την πάροδο του οκταμήνου δεν καταβάλλει τρεις 3 συνεχόμενες μηνιαίες δόσεις, ή καθυστερήσει την καταβολή των τριών τελευταίων δόσεων της ρύθμισης για το αντίστοιχο χρονικό διάστημα,

β) δεν υποβάλλει τις προβλεπόμενες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και του ΦΠΑ, καθ” όλο το διάστημα της ρύθμισης των οφειλών του και μέχρι την εξόφλησή της, εντός τριών μηνών το αργότερο από την παρέλευση της προθεσμίας υποβολής τους.

Πληρωμή οποιασδήποτε προκαταβολής μέχρι 27 Απριλίου συνεπάγεται ισόποση μείωση προσαυξήσεων

12) Εφόσον πληρωθεί ως προκαταβολή ποσό βασικής οφειλής τουλάχιστον ίσο με το δεκαπλάσιο της ελάχιστης δόσης, δηλαδή τουλάχιστον 200 ευρώ, μέχρι τις 27 Απριλίου 2015, θα χορηγείται στον οφειλέτη ισόποση απαλλαγή επί των συνολικών προσαυξήσεων και τόκων εκπρόθεσμης καταβολής του προγράμματος ρύθμισης που θα επιλέξει. Το ποσό αυτό πρέπει να δηλώνεται ως προκαταβολή από τον οφειλέτη κατά την υποβολή του αιτήματος υπαγωγής και να καταβάλλεται εντός τριών εργασίμων ημερών από την υποβολή της αίτησης.

Με τις διατάξεις του σχεδίου νόμου προβλέπονται επίσης τα ακόλουθα:

Αυξάνεται από τις 5.000 ευρώ στις 50.000 ευρώ το όριο του ληξιπρόθεσμου χρέους προς το Δημόσιο πάνω από το οποίο προβλέπεται η επιβολή ποινικών κυρώσεων.

Συγκεκριμένα, στο εξής, όποιος δεν καταβάλλει τα βεβαιωμένα χρέη του, τιμωρείται με ποινή φυλάκισης:

ενός τουλάχιστον έτους, εφόσον το συνολικό χρέος από κάθε αιτία, συμπεριλαμβανομένων των κάθε είδους τόκων ή προσαυξήσεων και λοιπών επιβαρύνσεων μέχρι την ημερομηνία σύνταξης του πίνακα χρεών, υπερβαίνει το ποσό των 50.000 ευρώ.τριών τουλάχιστον ετών, εφόσον το συνολικό χρέος, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην ανωτέρω περίπτωση α” υπερβαίνει το ποσό των 150.000 ευρώ.Καταργούνται τα πρόστιμα εκπρόθεσμης καταβολής οφειλών προς το Δημόσιο, τα οποία επιβάλλονται με ποσοστά 10% σε περίπτωση καθυστέρησης πληρωμής πάνω από 2 μήνες, 20% σε περίπτωση καθυστέρησης πάνω από 12 μήνες και 30% σε περίπτωση καθυστέρησης πάνω από 2 χρόνια. Η κατάργηση ισχύει για χρέη που γίνονται ληξιπρόθεσμα από τη δημοσίευση του νόμου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και μετά.Όποια ελληνική επιχείρηση εμφανίζει στα βιβλία της ποσά δαπανών τα οποία καταβλήθηκαν σε επιχείρηση που εδρεύει σε χώρα μη συνεργάσιμη φορολογικά ή σε χώρα με προνομιακό φορολογικό καθεστώς ή σε άλλη συνδεδεμένη με αυτήν επιχείρηση που δεν έχει συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις περί «φακέλου τεκμηρίωσης» (που προβλέπει ο Κώδικας Φορολογικών Συναλλαγών) θα υποχρεώνεται να πληρώσει φόρο 26% επί των δαπανών αυτών και μόνο εφόσον αποδείξει ότι πρόκειται περί πραγματικής συναλλαγής σε συνήθεις τρέχουσες τιμές αγοράς θα δικαιούται να πάρει πίσω τον καταβληθέντα φόρο! Ουσιαστικά, η δαπάνη δεν θα αναγνωρίζεται μέχρις ότου η επιχείρηση αποδείξει, στο πλαίσιο φορολογικού ελέγχου, ότι η συναλλαγή είναι πραγματική και δεν έχει ως στόχο την φοροαποφυγή.Εξαιρούνται από τα ελάχιστα τεκμήρια διαβίωσης των 3.000 και των 5.000 ευρώ όσοι δηλώνουν εισοδήματα μόνο από τόκους και ακίνητα,Τα τεκμαρτά εισοδήματα τα οποία θα προκύψουν φέτος με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης για όσους φορολογούμενους δεν απέκτησαν καθόλου εισόδημα το 2014 (ανέργους κ.λπ.) θα φορολογηθούν με την κλίμακα φόρου των μισθωτών και των συνταξιούχων, που προβλέπει αφορολόγητο όριο 9.550 ευρώ.
Keywords
Τυχαία Θέματα