Το attikipress.gr στη Μαδρίτη – Έτοιμοι να πεθάνουν στο γήπεδο δηλώνουν οι «ερυθρόλευκοι» [vids]

Αποστολή: Γιάννης Γιαννόπουλος

Να κάνει ο Ολυμπιακός μια ανάλογη εμφάνιση με αυτή των προηγούμενων τελικών είναι το ζητούμενο για τον προπονητή του Γιάννη Σφαιρόπουλο. Διαβάστε όλα όσα ειπώθηκαν στη συνέντευξη τύπου πριν τον τελικό του Final Four.

Πρώτος μίλησε ο τεχνικός της Ρεάλ Μαδρίτης, Πάμπλο Λάσο, ο οποίος σχολίασε: «Περισσότερο

είμαι εδώ για να απαντήσω σε ερωτήσεις. Είναι ένας νέος τελικός. Ο τρίτος σε τρία χρόνια. Αυτό λέει πολλά για την ομάδα μας. Είμαστε περήφανοι. Αυτή η χρονιά ήταν πιο δύσκολη και το ξέραμε. Ξεκινήσαμε άσχημα και ήρθαν κάποιοι παίκτες αργά λόγω των εθνικών. Καταφέραμε να χτίσουμε την ομάδα και τελικά είμαστε εδώ ως το τέλος».

Ενώ συνέχισε: «Είμαστε χαρούμενοι που είμαστε εδώ. Είναι η πρώτη φορά που θα παίξω αντίπαλος με τον Γιάννη. Το Ολυμπιακός-Ρεάλ έχει γίνει μια κλασσική αναμέτρηση στην Ευρώπη. Πρόκειται για δύο σπουδαίες ομάδες. Αυτό που θέλουμε ειναι να είμαστε έτοιμοι για έναν αγώνα μπάσκετ».

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο τεχνικός του Ολυμπιακού, Γιάννης Σφαιρόπουλος: «Είμαστε πολύ χαρούμενοι που θα παίξουμε στον τρίτο τελικό μας σε τέσσερα χρόνια. Είμαστε περήφανοι. Επίσης είμαστε χαρούμενοι που θα παίξουμε για πέμπτη φορά στα τελευταία εφτά χρόνια. Είναι μεγάλη επιτυχία για την ομάδα. Για να σας πω την αλήθεια θα σας πω ότι θα παίξουμε απέναντι στο απόλυτο φαβορί για τον τίτλο, τη Ρεάλ. Μια ομάδα που τη σεβόμαστε πολύ.

Ξέρουμε ότι είναι χτισμένοι για να κερδίσουν την Turkish Airlines Euroleague. Παίζουν με πλεονέκτημα έδρας, μπροστα στο κοινό τους. Μέσα στο σπίτι τους. Από την άλλη ξέρουμε πως να παίζουμε απέναντι στα φαβορί. Και δεν είναι παράδειγμα μόνο ο ημιτελικός, αλλά και τα προηγούμενα Final Four. Έχουμε την ποιότητα και την εμπειρία για να τα καταφέρουμε. Πιστεύουμε πολύ στους παίκτες μας και θα τα δώσουμε όλα για να παλέψουμε ως το τέλος απέναντι σε μια ομάδα με πολύ καλό προπονητή και παίκτες».

Ο σέντερ της Ρεάλ, Γκουστάβο Αγιέν είπε: «Είναι μεγάλη τιμή να βρίσκομαι στο Final Four. Είναι το πρώτο για μένα. Έχουμε δουλέψει πολύ σκληρά όλη τη σεζόν για να είμαστε εδώ σήμερα. Η ομάδα έκανε ότι μπορούσε να πετύχει το στόχο της. Και τώρα έχουμε την ευκαιρία να πάρουμε τον τίτλο. Μπροστά μας είναι μια σπουδαία μάχη με τον Ολυμπιακό και νομίζω ότι πρέπει να κάνουμε το τέλειο παιχνίδι για σαράντα λεπτά για να τα καταφέρουμε».

Με τον Γιώργο Πρίντεζη να συνεχίζει: «Για μας είναι μεγάλη χαρά που βρισκόμαστε σε έναν ακόμη τελικό. Είναι ο τρίτος τα τελευταία χρόνια. Ειδικά σε μια χρονιά που δεν ξεκινήσαμε καλά και είχαμε προβλήματα με τραυματισμούς κατά τη διάρκεια της χρονιάς. Βασικοί παίκτες έχασαν παιχνίδια και δεν μπορούσαμε καν να κάνουμε προπόνηση. Όλοι ξέρουν ότι η Ρεάλ είναι μια πολύ καλή ομάδα που παίζει καλά στο γήπεδο της. Πρέπει να είμαστε συγκεντρωμένοι για να κερδίσουμε».

Ο τελικός είναι πάντα τελικός. Όλοι το ξέρουν αυτό. Ξέρουμε πως να παίζουμε στα μεγάλα παιχνίδια. Δουλεύουμε όλη τη χρονιά. Είμαστε σε μια κατάσταση, που μας αρέσει να παίζουμε. Όλοι περιμένουν διαφορετικό παιχνίδι, ειδικά σε σχέση με την περσινή χρονιά. Η Ρεάλ παίζει πολύ καλά στο γήπεδο της και θα πρέπει να είμαστε συγκεντρωμένοι. Θα πρέπει να περιμένουμε ως αύριο για να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε».
Ακολούθησαν οι ερωτήσεις

Σε ερώτηση για το πώς θα καταφέρει να σταματήσει τον Σπανούλη, ο τεχνικός της Ρεάλ, απάντησε: «Πως να σταματήσουμε τον Σπανούλη; Καλή ερώτηση… » Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος τον διέκοψε θυμίζοντας τη φράση του Γιατζόγλου για τον Γκάλη: «τον σταματάς μόνο αν τον κλειδώσεις στα αποδυτήρια».

Συνεχίζοντας ο Λάσο τόνισε: «»Μην λες τέτοια γιατί είναι το γήπεδο μας και έχω τα κλειδιά. Ο Σπανούλης είναι ένας πολύ καλός παίκτης, που έχει την ποιότητα για τα τελευταία λεπτά. Ξέρετε… Μπορώ να σταματήσω τον Σπανούλη. Μπορώ! Θα βάλουμε πέντε παίκτες πάνω του, αλλά θα μας σκοτώσει αυτός ο κύριος (σ.σ δείχνει τον Πρίντεζη). Σεβόμαστε τον Σπανούλη, αλλά και όλο τον Ολυμπιακό».

O Γιάννης Σφαιρόπουλος σχολίασε σχετικά με τον τρόπο που θα προσπαθήσει να σταματήσει τη Ρεάλ: «Θα απαντήσω ανάλογα. Είναι μια πολύ καλή ομάδα με βάθος. Για να τους σταματήσεις δεν πρέπει να επικεντρωθείς σε έναν παίκτη μόνο, αλλά σε όλους. Είναι μια ομάδα που παίζει καλά, έχει τον ίδιο κορμό και τον ίδιο προπονητή τόσα χρόνια. Οπότε θα πρέπει να κάνουμε μια ομαδική δουλειά. Έχουν ατομικό ταλέντο, αλλά βλέπουμε την αποστολή μας σε ομαδικό επίπεδο».

Ερώτηση: Θεωρούμε ότι ο Ολυμπιακός είναι μια αμυντική ομάδα , ενώ η Ρεάλ μια επιθετική. Στο Λονδινο το σκορ ήταν 100-88. Έχετε ιδέα πως πρέπει να παιχτεί το παιχνίδι τώρα»;

Λάσο: «Δεν έχω ιδέα. Δεν ξέρω. Το παιχνίδι είναι διαφορετικό. Πέρσι ήταν τα πλέι-οφ, πρόπερσι ένας άλλος τελικός. Το μόνο που ξέρω είναι ότι πρέπει να παίξουμε πολύ καλά για να τους κερδίσουμε».

Σφαιρόπουλος: «Μπορεί να έχουν τον ίδιο προπονητή, αλλά είναι διαφορετικοί παίκτες. Άρα και διαφορετική ομάδα. Εμείς μπορεί να έχουμε τον ίδιο κορμό, αλλά προσπαθούμε φέτος να παίξουμε το παιχνίδι διαφορετικά. Είναι ένας τελείως διαφορετικός τελικός σε σχέση με το Λονδίνο. Αν θέλουμε να κερδίσουμε θα πρέπει να παίξουμε πολύ καλά. Ο ρυθμός παίζει σίγουρα σημαντικό ρόλο».

Ερώτηση για τους προπονητές: Αν πρέπει να δουλέψετε ένα μόνο πράγμα ποιο θα είναι αυτό;

Λάσο: «Ένα πράγμα; Το ριμπάουντ»

Σφαιρόπουλος: «Είναι τελικός, δεν πρέπει να δουλέψουμε μόνο ένα πράγμα. Πολλά. Την τακτική, την ψυχολογία τα πάντα. Πρέπει να δουλέψουμε πολλά».

Ερώτηση για τον Πάμπλο Λάσο: Σε έχουν ρωτήσει για το Λονδίνο και το Μιλάνο. Πιστεύεις ότι αυτή είναι η μεγαλύτερη ευκαιρία της Ρεάλ;

Λάσο: «Δεν το ξέρω. Νομίζω ότι η Ρεάλ δεν μπορεί να στηρίζεται μόνο στο αν θα έχει μια καλή στιγμή. Οπως όλες οι ομάδες θα πρέπει να στηρίζεται στη σκληρή δουλειά και στη συνεχή προσπάθεια. Σε σχέση με το περσινό φάιναλ-φορ βέβαια υπάρχουν διαφορές. Πέρσι είχαμε προβλήματα πριν το φάιναλ-φορ. Φέτος είμαστε σε καλύτερη κατάσταση σε ότι αφορά τους τραυματισμούς, από ότι πέρσι. Αυτό βέβαια δεν είναι δικαιολογία για πέρσι, ούτε εγγυάται την επιτυχία του αυριανού ματς. Δεν μπορώ να σκεφτώ το παρελθόν, παρά μόνο το μέλλον».

Ερώτηση για τους παίκτες: Επικεντρωνόμαστε στους χαμένους τελικούς της Ρεάλ. Πιστεύετε ότι η εμπειρία των βετεράνων είναι σημαντική για αυτά ματς; Και ερώτηση για τον Πρίντεζη: «Τι κάνει τον Ολυμπιακό να μην τα παρατάει ποτέ»

Αγιόν: «Οι συμπαίκτες μας έχουν μάθει πολλά από τα δύο αυτά χρόνια. Έχουμε δουλέψει σκληρά για να είμαστε έτοιμοι αυτή την εποχή. Όλοι μιλούν για το παρελθόν, αλλά εμένα με νοιάζει το παρών».

Πρίντεζης : «Η ταυτότητα μας είναι να παλεύουμε όλα τα ματς ως το τέλος. Αυτότο κάνουμε από την πρώτη ημέρα που ήρθε ο κόουτς. Θέλουμε να παλεύουμε όλα τα ματς και να τα διασκεδάζουμε όσο μπορούμε. Είναι σημαντικό να το απολαμβάνεις, να είσαι χαλαρός και να κάνεις εντέλει τα πράγματα που κάνεις όλη τη χρονιά και σε φέρνουν ως εδώ».

Ερώτηση για τον Αγιόν: «Πόσες φορές σου είπαν για τον στόχο του τελικού και τον τίτλο. Μήπως η ομάδα έχει πολύ άγχος για αυτό»; Και για τον Λάσο: «Έχεις 12 από τους 15 τελικούς της Ρεάλ».

Αγιόν: «Από την πρώτη στιγμή μου το λένε. Το έχω ακούσει πολύ. Από τους συμπαίκτες και τους φιλάθλους. Είναι ένας από τους στόχους μας. Τώρα έχουμε τον στόχο του τελικού. Είναι πολύ σημαντικό για μας και τους οπαδούς».

Λάσο: «Από την πρώτη ημέρα το λέω: πάντα επέμενα ότι πρέπει να καταλάβουμε, είναι μεγάλη ευθύνη να κοουτσάρεις τη Ρεάλ. Όταν κέρδισα τον πρώτο τίτλο, το κύπελλο, στα αποδυτήρια ο πρόεδρος μου είπε «τώρα πρέπει να κερδίσουμε το πρωτάθλημα». Και ήταν το πρώτο κύπελλο που πήραμε μετά από 19 χρόνια, αλλά μέσα στο επόμενο λεπτό σκεφτόμασταν τον άλλον τίτλο».

Ερωτηση για το αν παίζει ρόλο το γεγονός ότι ο Ολυμπιακός κέρδισε στο τέλος, ενώ η Ρεάλ είχε πιο εύκολο ματς.

Σφαιρόπουλος: «Όταν παίζεις έναν τελικό δεν υπάρχει κούραση. Όταν θέλεις να είσαι πρωταθλητής, πρέπει να υπερνικήσεις τον πόνο. Φαντάζομαι ότι συμφωνούν όλοι».

Λάσο: «Για αυτό τον άφησα να απαντήσει».

Ερώτηση για τον Σφαιρόπουλο: Ο Ολυμπιακός έχει συγκεκριμένη φιλοσοφία την αμυντική. Μπορεί να το συνεχίσει και φέτος. Και για τον Πρίντεζη: Αν υπάρχει πρόγραμμα για αύριο το πρωί

Σφαιρόπουλος: «Θα απαντήσω για τον Γιώργο, γιατί δεν ξέρει το πρόγραμμα… Ότι και να γίνει πρέπει να μείνουμε συγκεντρωμένοι στο πλάνο μας. Είτε χάνουμε, είτε κερδίσουμε πρέπει να κάνουμε τα πράγματα που έχουμε συζητήσει και να ελέγξουμε το παιχνίδι, να κάνουμε αυτά που έχουμε σχεδιάσει. Είναι σημαντικό ότι χθες που δεν είχαμε καλό επιθετικό παιχνίδι, κάναμε ένα καλό αμυντικό ματς σε γενικές γραμμές. Η ΤΣΣΚΑ πήρε μια διαφορά , αλλά όταν βρήκαμε ρυθμό στην επίθεση πήραμε το προβάδισμα και ψυχολογικό αβαντάζ.

Είναι σημαντικό να επικεντρωθούμε και στον τελικό στο πλάνο μας. Να κάνουμε τα ίδια πράγματα, που κάνουμε όλη τη σεζόν. Όπως κάναμε στο πρώτο ευρωπαϊκό παιχνίδι της κανονικής περιόδου. Έτσι πρέπει να προετοιμαστούμε σωματικά και πνευματικά. Δεν περιμένουμε στον τελικό και την τελευταία ημέρα για να κάνουμε κάτι διαφορετικό. Είναι ένα παιχνίδι όπως όλα τα άλλα. Για το πρόγραμμα, δεν ξέρουμε ακόμη τι θα κάνουμε αύριο για να αποφορτιστούμε».

Για τον Πρίντεζη: Πιστεύεις ότι ο Ολυμπιακός είναι μια δύσκολη ομάδα για το σκάουτινγκ;

Πρίντεζης: «Επειδή έχουμε το χαμηλό μπάτζετ και κερδίζουμε, αυτό το κάνει να θεωρείται απροσδόκητο. Παίζουμε καλό μπάσκετ. Δουλεύουμε πολύ στην προπόνηση. Θέλουμε να στηριζόμαστε στην άμυνα, να τρέχουμε και να παίρνουμε ενέργεια. Να κάνουμε τα πράγματα που φέρνουν τη νίκη».

Ερώτηση για τον Πρίντεζη: «Έχεις κάνει μεγάλα παιχνίδια, το ίδιο και ο Σλούκας ή ο Σπανούλης. Τι γίνεται στο τέλος των παιχνιδιών; Πως μένετε τόσο ήρεμοι και έχετε αυτοπεποίθηση».

Πρίντεζης: Αυτό που έχω μάθει είναι ότι ένα ματς δεν τελειώνει πριν το τελευταιο σφύριγμα. Εχουμε συνηθίσει να παίζουμε έτσι. Είμαι τυχερός που έχω συμπαίκτες όπως ο Σλούκας και ειδικά ο Σπανούλης, που δεν φοβόνται να πάρουν την τελευταια επιλογή, δεν φοβούνται την πίεση. Καμιά φορά δεν είναι θέμα τύχης, αλλά είναι θέμα νοοτροπίας. Αν δουλεύεις ως μεγάλος παίκτης θα βαλεις αυτά τα σουτ.

Μια ερώτηση για τον Πριντεζη για αυτό που γράφει στα παπούτσια σου.

Πρίντεζης: Το βλέπουμε ως ελληνικη υπόθεση. Η χώρα μας περνάει πολλά και θέλουμε να τους δώσουμε χαρά. Τώρα για αυτό που γράφουν τα παπούτσια μου («Για την Ελλάδα») είναι το μηνυμα της εταιρίας. Τίποτα παραπάνω.

Ερώτηση για τον Λάσο: «Η ποδοσφαιρική Ρεάλ δεν πήρε κάποιον τίτλο. Μήπως αυτό σας πιέζει περισσότερο».

Λάσο: Για να είμαι ειλικρινής δεν σκεφτόμαστε τι κάνουν οι συνάδελφοι μας στο ποδόσφαιρο. Πιστεύετε ότι δεν έχει κάνει καλή σεζόν ως τώρα η Ρεάλ; Διαφωνώ. Αλλά αυτή είναι μια συζήτηση μεταξύ των φιλάθλων. Δεν μπορώ να σκέφτομαι το αυριανό ματς και να υπολογίζω το τι έχει κανει το ποδόσφαιρο.

Για τον Λάσο: «Τι ειναι πιο δύσκολο; Να παίζεις τελικό ως προπονητής ή ως παίκτης»;

Λάσο: Σίγουρα ως προπονητής. Είναι πάντα πιο δύσκολα ως προπονητής. Η χειρότερη στιγμή μου ως τώρα ήταν όταν έπρεπε να σταματήσω από παίκτης. Το να παίζεις είναι το πιο ωραίο κομμάτι του αθλητισμού. Αλλά σωματικά δεν μπορείς να παίζεις για πάντα. Και εγώ το ξέρω καλά γιατί πέρσι τραυματίστηκα ακόμη και στον πάγκο (γέλια).

Ερώτηση για τον Λάσο: Η χρονιά δεν ξεκίνησε καλά, αλλά τώρα παίζει καλά.

Λάσο: Πιστεύω ότι το να φτάσουμε στον τελικό τα τρία χρόνια ήταν πολύ δύσκολο. Η πρώτη φάση είναι δύσκολη. Η δεύτερη ακόμη πιο δύσκολη. Και μετά έχουμε τα πλέι-οφ. Τρία στάδια για να φτάσεις στο φάιναλ-φορ. Φέτος τα πράγματα ήταν πιο δύσκολα. Πέρσι κερδίσαμε όλα τα ματς στην αρχή, ενώ φέτος είχαμε νέους παίκτες και τραυματισμούς. Η ομάδα έχει ωριμάσει και έχει γίνει καλύτερη, ενώ πέρσι υπήρξε μια συνέχεια. Ο Κάρολ πέρσι δεν ήταν σε καλή φόρμα, ο Ντρέιπερ τραυματίστηκε. Φέτος, έχουμε πάλι προβλήματα, αλλά νομίζω ότι σωματικά είμαστε πιο έτοιμοι να παλέψουν. Σε ότι αφορά τους τραυματισμούς ο κόουτς δεν μπορεί να κάνει τίποτα.

Αγιόν: Το καλοκαίρι όταν επαιζα στο Παγκόσμιο Κύπελλο δεν ήξερα που θα είμαι. Ειμαι χαρούμενος που ήρθα στη Ρεάλ. Δουλέψαμε σκληρά και τα καταφέραμε.

Ερώτηση για τον Αγιόν: Πως είναι η ατμόσφαιρα στα αποδυτήρια;

Αγιόν: Το κλίμα στα αποδυτήρια είναι εκπληκτικό. Όσο για το παιχνίδι; Μπορεί να έχω χειρότερα στατιστικά, αλλά το σημαντικό είναι να είσαι συγκεντρωμένος και να βοηθήσεις την ομάδα. Σημασία έχει η ομάδα.

Λάσο: Για μένα το μπάσκετ είναι η ζωη μου. Έτσι κάθε μέρα έχω διαφορετικό κίνητρο. Όταν σταματήσω να έχω κίνητρο, θα πω αντίο. Έτσι και με τους παίκτες. Αν δεν μπορώ να τους δώσω κίνητρο, τότε θα σταματήσω. Είναι πιο εύκολο να τους δώσω κίνητρο αύριο, αφού είναι τελικός. Άλλες φορές όμως έιναι πιο δύσκολο: πρέπει να βάλεις στην εξίσωση τα αισθήματα, την χαλαρότητα, την ημρεμία και πολλά άλλα.

Ερώτηση για τον Λάσο: Ο αυριανός τελικός απαιτεί ξεχωριστή ψυχολογική προετοιμασία μετά τους δύο χαμένους τελικούς;

Λάσο: Πιστεύω οτι και οι δύο ομάδες που βρίσκονται εδώ. Έχουμε χαρακτηριστεί στα τελευταία χρόνια για την δύναμη της ομάδας. Πέρα από το ταλέντο που έχουμε εμείς, ή ο Ολυμπιακός, το ζητούμενο είναι αποτελούν δύο πολύ καλές ομάδες. Ειναι δύσκολο να φτάσεις στον τελικό. Αυτό που θέλουμε είναι να μεταφέρουμε την κρισιμότητα του αγώνα, αλλά αυτό νομίζω ότι το ξέρουν οι παίκτες.

Ερώτηση για τον Λάσο: Πιστεύετε ότι κακομαθαίνετε τους οπαδούς; Φοβάστε ότι θα θεωρηθεί αποτυχία αν χάσετε αύριο;

Λάσο: Δεν με νοιάζει αν τους κακομαθαίνω με τους τελικούς. Μακάρι να πάμε σε περισσότερους. Να συνηθίσουμε σ” αυτούς. Για το δεύτερο σκέλος δεν ξέρω… Δεν σκέφτομαι το ενδεχόμενο της ήττας.

Για να δείτε αποκλειστικά βίντεο από την συνέντευξη Τύπου ενόψει του μεγάλου τελικού κάντε κλικ ΕΔΩ

Keywords
γηπεδο, μαδριτη, final four, turkish airlines, για μας, τι ειναι, η ζωη, ζωη μου, ολυμπιακος, εμφάνιση, turkish, euroleague, μπροστα, λονδινο, τσσκα, ελλαδα, καλοκαιρι, ζωη, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, Καλή Χρονιά, τελος του κοσμου, νεος παπας, final four 2013, Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου 2014, η ζωη, βιντεο, δουλεια, θεμα, λονδινο, μιλανο, μπασκετ, παιχνιδια, πιεση, προγραμμα, ρεαλ, ρυθμος, ψυχολογια, euroleague, turkish airlines, αγχος, αμυνα, ατμοσφαιρα, γεγονος, γινει, γινεται, δευτερο, δυναμη, δειτε, δειχνει, ευκαιρια, ευκολο, ειλικρινης, ειπαν, ειπε, υπαρχει, ενεργεια, εμφάνιση, εποχη, επρεπε, επιτυχια, ευθυνη, ευρωπη, ζωη, ζωη μου, ιδεα, ιδια, ιδιο, ημιτελικος, υποθεση, κυπελλο, κλιμα, λογο, μπορεις, ομαδα, παντα, παμε, παπουτσια, ποδοσφαιρο, πεμπτη, ποιοτητα, προβληματα, ρεαλ μαδριτης, ρολο, σεζον, σιγουρα, συζητηση, συνεχεια, σλουκας, σπιτι, ταυτοτητα, τιμη, τρια, τσσκα, φορμα, φορ, φορα, χειροτερα, χαρα, ερωτησεις, final four, για μας, ηρθα, χωρα, κομματι, μπροστα, ομαδες, παιχνιδι, τυχερος, turkish, ωραιο, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα