Το… Tetris βοηθά στο αδυνάτισμα

Ξεχάστε τις δίαιτες και «ξεθάψτε» το αγαπημένο σας παιδικό παιχνίδι, εάν θέλετε να χάσετε κιλά! Ο λόγος για το Tetris, που -σύμφωνα με ψυχολόγους του πανεπιστημίου Plymouth-, αποσπά την προσοχή του εγκεφάλου εμποδίζοντάς τον να σχηματίσει νοερά την εικόνα αυτού που λαχταρούμε.

Στο πλαίσιο της έρευνας, εθελοντές βαθμολογήσαν την ένταση της λαχτάρας που ένιωθαν για παχυντικά φαγητά. Οι μισοί από τους συμμετέχοντες τη στιγμή που ένιωσαν έντονη επιθυμία να καταναλώσουν κάποια τροφή πλούσια σε λιπαρά παροτρύνθηκαν να παίξουν τρία λεπτά

Tetris, ενώ οι άλλοι μισοί περίμεναν το κομπιούτερ να «φορτώσει» το παιχνίδι. Λίγο αργότερα, όταν ρωτήθηκαν για την ένταση της επιθυμίας τους, όσοι είχαν παίξει tetris δήλωσαν ότι η επιθυμία για παχυντικά είχε μειωθεί κατά 24% σε σχέση με όσους δεν είχαν κατορθώσει να παίξουν.

«Η λαχτάρα συνήθως διαρκεί λίγα λεπτά, κατά τη διάρκεια των οποίων ο καθένας από μας βλέπει νοερά αυτό που λαχταρά και την ικανοποίηση που θα του δώσει», εξηγεί η δρ. Andrade και συνεχίζει: «Τα συναισθήματα αυτά είναι τόσο ισχυρά, ώστε συχνά υποκύπτουμε σε κάτι που αντιστεκόμαστε. Όμως, αποδείχθηκε ότι το Tetris εμποδίζει τον εγκέφαλο να δημιουργήσει αυτές τις δελεαστικές εικόνες, χωρίς τις οποίες η λαχτάρα ξεθωριάζει».

Keywords
Τυχαία Θέματα