Την Πέμπτη εξετάζεται η προσφυγή της ΓΣΕΕ για τα εργασιακά

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Κοινωνικών Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο εξετάζεται την Πέμπτη η προφυγή της ΓΣΕΕ κατά των ελληνικών κυβερνήσεων από το 2010 έως και σήμερα και των μνημονιακών μέτρων που επιβλήθηκαν με σειρά νόμων οι οποίοι συνεχίζουν να ισχύουν. Η ΓΣΕΕ έχει ζητήσει να κριθούν οι εν λόγω

νόμοι παράνομοι επειδή παραβιάζουν τον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη.

Ειδικότερα, όπως υποστηρίζει η ΓΣΕΕ με τα μέτρα που εφαρμόστηκαν στα εργασιακά:

απορρυθμίστηκαν οι όροι εργασίας, μέσω της καταστροφής του προστατευτικού πλαισίου της εργατικής νομοθεσίας και της συνακόλουθης επικράτησης ακραίων μορφών ευελιξίας και υψηλότατων ποσοστών εργασιακής επισφάλειας,μειώθηκαν δραματικά οι μισθοί των εργαζομένων και οι συντάξειςμειώθηκαν οι χρόνοι προειδοποίησης και οι αποζημιώσεις απόλυσηςαπορρυθμίστηκαν οι ώρες εργασίας, με την ταυτόχρονη μείωση του χρόνου υποχρεωτικής ανάπαυσης των εργαζομένωναυξήθηκε το διάστημα της δοκιμαστικής περιόδου εργασίας, χωρίς αποζημίωση απόλυσης μετά τη λήξη τουδιευκολύνθηκε και ενισχύθηκε η χρήση συμβάσεων εργασίας προσωρινής διάρκειας.

Όπως τονίζει η ΓΣΕΕ η έγκριση για δημόσια ακρόαση της προσφυγής της έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την εξέλιξη της προστασίας των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Την προσφυγή της ΓΣΕΕ εξάλλου θα στηρίξει με παρέμβασή της η Συνομοσπονδία των Ευρωπαϊκών Συνδικάτων (ETUC).

Σημειωτέον ότι στη διαδικασία εξέτασης της Προσφυγής της ΓΣΕΕ η Ελλάδα θα εκπροσωπηθεί μέσω του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ενώ έχουν ήδη καταθέσει υπομνήματα η Διεθνής Οργάνωση των Εργοδοτών (IOE) αλλά και η Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η ΓΣΕΕ αναμένεται να παρουσιάσει όλα τα στοιχεία που το ρόλο των θεσμών και των μνημονίων «στην πολιτική οικοδόμησης της οικονομίας όχι με γνώμονα την υπηρεσία προς την κοινωνία αλλά προς τις αγορές».

Το άρθρο Την Πέμπτη εξετάζεται η προσφυγή της ΓΣΕΕ για τα εργασιακά εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα