Τηλεφωνικές επαφές Πούτιν με τους ηγέτες Ουγγαρίας και Σερβίας μετά το “ναυάγιο” του South Stream

Επαφές μέσω τηλεφώνου με τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας Βίκτωρ Όρμπαν και τον πρόεδρο της Σερβίας Τόμισλαβ Νίκολιτς, με θέμα την συνεργασία στον ενεργειακό τομέα, είχε ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν καθώς «ναυαγεί» οριστικά η υλοποίηση του αγωγού φυσικού αερίου South Stream ο οποίος θα πέρναγε από την Βουλγαρία και την Ελλάδα.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση

του Κρεμλίνου συζητήθηκαν «επίκαιρα ζητήματα της διμερούς συνεργασίας, καθώς και οι προοπτικές της περαιτέρω συνεργασίας στον ενεργειακό τομέα».

Οι κ.κ. Νίκολιτς και Όρμπαν χαρακτήρισαν τα προηγούμενα 24ωρα ως αρνητική εξέλιξη την προοπτική οριστικής διακοπής του σχεδίου κατασκευής του South Stream και είχαν εκφράσει την επιθυμία απευθείας συνομιλίας με τον κ. Πούτιν για το θέμα.

Όπως μετέδωσαν ρωσικά ειδησεογραφικά πρακτορεία, ο Όρμπαν επέκρινε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το θέμα, λέγοντας ότι «οι Βρυξέλλες εργάστηκαν ακούραστα για την αποτυχία του σχεδίου» και είπε ότι η χώρα του «έχει καλές σχέσεις με το Αζερμπαϊτζάν» και αναζητεί εναλλακτικές διαδρομές ώστε να προμηθεύεται φυσικό αέριο «παρακάμπτοντας την Ουκρανία».

Ο πρόεδρος Νίκολιτς χαρακτήρισε «απώλεια» για τη Σερβία τη διακοπή του South Stream, ενώ ο πρέσβης του στη Μόσχα Σλάβενκο Τέρζιτς περιέγραψε το σχέδιο ως «εθνικής σημασίας, που πρέπει να καταστεί εγγύηση της ενεργειακής ασφάλειας όχι μόνο της Σερβίας, αλλά και όλης της ΝΑ και Κεντρικής Ευρώπης».

Κατά τον κ. Τέρζιτς είναι απαραίτητο «άλλη μια φορά να καταβληθεί προσπάθεια να γίνουν διαπραγματεύσεις ΕΕ και Ρωσίας για την κατασκευή του αγωγού» και προπαντός για τη διέλευσή του μέσω Σερβίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα