Τι συμφώνησαν οι «28» να προτείνουν στην Τουρκία-Τώρα το παζάρι

Η κρίσιμη δεύτερη ημέρα της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία για το προσφυγικό αρχίζει στις εννέα το πρωί με το «ραντεβού» Νταβούτογλου με Τουσκ και Γιούνκερ. Οι «28» συμφώνησαν για το τι θα προτείνουν στην Άγκυρα αλλά τώρα αρχίζουν τα ανατολίτικα παζάρια με τη γειτονική χώρα χωρίς κανείς να μπορεί να προδικάσει το αποτέλεσμα.

Χαρακτηριστικές είναι οι χθεσινές δηλώσεις του Ιταλού πρωθυπουργού, Ματέο Ρέντσι που χαρακτήρισε δύσκολη τη σημερινή διαπραγμάτευση με την τουρκική ηγεσία. Από την πλευρά του, πάντως, ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης

σε δημοσιογραφική ερώτηση για το αν σκοπεύει να χρησιμοποιήσει το «όπλο» του βέτο ξεκαθάρισε πως: « αν χρειαστεί, ναι»

Η συμφωνία των «28»

Η πρόταση προς την Τουρκία των 28 Ευρωπαίων ηγετών που εγκρίθηκε χθες το βράδυ δεν απέχει πολύ από το αρχικό σχέδιο του Ντόναλντ Τουσκ. Προβλέπεται ότι οι αιτήσεις για παροχή ασύλου θα υποβάλλονται στα ελληνικά νησιά που πρόκειται να δεχθούν ενισχύσει με εξειδικευμένο προσωπικό όλων των κρατών-μλών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο σκόπελος για τη νομιμότητα των διαδικασιών ξεπεράστηκε με την πρόταση κάθε αίτηση να μελετάται ατομικά σε κάθε περίπτωση, δεν θα υπάρχουν δηλαδή ομαδοποιήσεις.

Όσον αφορά στη διαδικασία για την ένταξη της Τουρκίας στην ευρωπαϊκή «οικογένεια», οι 28 αποφάσισαν να μην υπάρξουν αλλαγές, κάτι που ικανοποίησε τον πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη.

«Το μήνυμα που πρέπει αν σταλεί σε όλους είναι ότι όποιος πληρώνει για να μεταβεί από την Τουρκία στην Ελλάδα θα επιστρέφει πίσω» τόνισε ο Αυστριακός Καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν ύστερα από το χθεσινό δείπνο.

Για την επιδίωξη της Άγκυρας σχετικά με την απελευθέρωση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες, οι Ευρωπαίοι είπαν ότι κάτι τέτοιο θα πραγματοποιηθεί «αφού πρώτα ικανοποιηθούν όλες προϋποθέσεις». Πρόκειται για 72 προαπαιτούμενα τα οποία απαιτεί να εφαρμοστούν η Γαλλία.

Η θέση της Τουρκίας

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας θα ζητήσει με πιεστικό τρόπο να ανοίξουν νέα κεφάλαια στις διαπραγματεύσεις για την πορεία ένταξης της Άγκυρας στην ΕΕ, σύμφωνα με ανώτατο Τούρκο αξιωματούχο. Ο Αχμέτ Νταβούτογλου που προσγειώθηκε στη βελγική πρωτεύουσα αργά χθες, δεν είχε προλάβει να δει την τελευταία συμφωνία που ενέκριναν χθες οι χώρες της ΕΕ για τον έλεγχο των μεταναστευτικών ροών στην Ελλάδα.

Ολάντ: Συμφωνία επί της αρχής

«Δεν υπάρχει αρχικό κείμενο αλλά συμφωνία επί της αρχής» επισήμανε ο Γάλλος πρόεδρος έπειτα από το τέλος του δείπνου. Ο Φρανσουά Ολάντ τόνισε πως υπάρχουν κοινές προτάσεις που θα αποτελέσουν αντικείμενο συζήτησης σήμερα με τον Αχμέτ Νταβούτογλου αφήνοντας, ωστόσο, ανοιχτό το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων. Ο Γάλλος ηγέτης ξεκαθάρισε ότι θα τεθούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις στην Τουρκία ενώ δήλωσε ότι δεν θα υπάρξει απελευθέρωση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες.

Μέρκελ: Να ανασταλεί τελείως η παράνομη μετανάστευση στα ελληνικά νησιά

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά το δέιπνο με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους ηγέτες η Άνγκελα Μέρκελ υπογράμμισε ότι «το βασικό στοιχείο είναι να ανασταλεί τελείως η παράνομη μετανάστευση προς τα ελληνικά νησιά και να ελεγχθούν οι διακινητές».

Η Γερμανίδα καγκελάριος χαρακτήρισε δύσκολη τη επίτευξη συμφωνίας με την Άγκυρα και σχολίασε τα «εμπόδια» για την επανεισδοχή των αιτούντων άσυλο στην Τουρκίας ενώ τάχθηκε υπέρ της οικονομικής και τεχνικής στήριξης της Ελλάδας. Στη συνέχεια υπογράμμισε τη σημασία των επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο.

Keywords
Τυχαία Θέματα