Τι προβλέπει η συμφωνία Ελλάδας-Ρωσίας

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Στρατηγικής σημασίας συμφωνία ανάμεσα στα Ελληνικά Πετρέλαια και την ρωσική εταιρεία πετρελαιοειδών υπογράφηκε χθες παρουσία του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντιμίρ Πούτιν.

Το Μνημόνιο Συναντίληψης που υπέγραψαν ο Διευθύνων Σύμβουλος της Ελληνικά Πετρέλαια Α.Ε. Γρηγόρης

Στεργιούλης και ο διευθύνων σύμβουλος της Ρωσικής πετρελαϊκής εταιρείας Rosneft Ιγκόρ Ιβάνοβιτς Σεχίν, αφορά την προμήθεια αργού πετρελαίου και προϊόντων πετρελαίου.

Μέσω του μνημονίου εκφράζεται η θέληση των δύο πλευρών για την δρομολόγηση διαδικασιών όπου θα εξεταστούν οι επιχειρηματικές δυνατότητες και θα καθοριστούν οι βασικές προϋποθέσεις που θα οδηγήσουν σε μελλοντικές συμφωνίες και υπογραφή συμβολαίων.
Για το σκοπό αυτό θα συσταθεί κοινή Ομάδα Εργασίας η οποία θα συντονίζει και θα προωθεί τα επόμενα βήματα συνεργασίας.

Το Μνημόνιο Συναντίληψης έχει ισχύ για περίοδο ενός χρόνου, ενώ με γραπτή συναίνεση των δυο μερών η διάρκεια θα μπορεί να παραταθεί.
Μετά την υπογραφή της συμφωνίας ο επικεφαλής της Rosneft κ. Σεχίν κάλεσε τον ομόλογό του των ΕΛΠΕ να επισκεφθεί επισήμως τη Ρωσία, πρόταση την οποία απεδέχθη ο κ. Στεργιούλης.

Οι ρωσικές επενδύσεις

Σε ό,τι αφορά τον τομέα της ενέργειας ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «δεν το κρύβουμε ότι έχουμε φιλοδοξία να αναδειχθεί η Ελλάδα σε ενεργειακό κόμβο. Με ξεκάθαρο τρόπο έχουμε δηλώσει ότι είμαστε ανοιχτοί στις συνεργασίες κοιτάζοντας το εθνικό συμφέρον αλλά και θεωρώντας ότι οι αγωγοί δεν είναι αφορμή για συγκρούσεις και αντιπαραθέσεις».

Συμμετοχή ρωσικών εταιρειών σε διαγωνισμούς

Στο πλαίσιο της συνάντησης με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επεσήμανε ότι η συγκυρία είναι σημαντική διότι η Ελλάδα τώρα χρειάζεται επενδύσεις στρατηγικής σημασίας και στρατηγικής σημασίας.

Τόνισε ότι με μεγάλη χαρά η Ελλάδα θα δει ρωσικές εταιρείες να λαμβάνουν μέρος στους διαγωνισμούς όπου δέσμευση της κυβέρνησης είναι ότι οι διαδικασίες θα είναι αδιάβλητες χωρίς τεχνητούς αποκλεισμούς και φοβικές προκαταλήψεις και θα υπάρχει ισοτομία.

Ρωσικό ενδιαφέρον για τρένα, λιμάνι Θεσσαλονικής

Από την πλευρά του ο Ρώσος Πρόεδρος αναφέρθηκε στο ενδιαφέρον για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, το λιμάνι της Θεσσαλονίκης και τον τομέα της ενέργειας.
Τόνισε ότι οι επενδύσεις της Ρωσίας στην Ελλάδα αγγίζουν τα 700 εκατ. ευρώ και υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για περαιτέρω ανάπτυξη.

Ένα εκατομμύριο Ρώσοι τουρίστες στην Ελλάδα

Για τον Τουρισμό ο κ. Πούτιν είπε ότι η Ελλάδα κατέχει την πρώτη θέση στις κρατήσεις των Ρώσων τουριστών. «Αναμένεται 1 εκατ. τουρίστες στην Ελλάδα από την Ρωσία και αν επισπευσθεί το θέμα των θεωρήσεων ο αριθμός θα τριπλασιαστεί» επεσήμανε.

Οι σχέσεις με την Τουρκία

Ως προς τις σχέσεις με την Τουρκία ο κ. Πούτιν τόνισε ότι «ποτέ δεν σκεφτήκαμε ότι θα μπορούσαν να συντρίψουν δικό μας αεροσκάφος και πυροβόλησαν τον πιλότο μας. Δεν ακούσαμε τις εξηγήσεις της Τουρκίας. Ακόμα και τώρα δεν μπορώ να καταλάβω γιατί το έκαναν αυτό. Δεν αρκούν οι δηλώσεις για συνεργασία και φιλία».

Χαρακτήρισε έγκλημα το γεγονός ότι πυροβολήθηκε ο πιλότος.

Ερωτηθείς για τη συμβολή της Ελλάδας στις σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία, ο κ. Πούτιν σχολίασε: «Δεν περιμένουμε από την Ελλάδα τους άθλους του Ηρακλή στις αυλές της Ε.Ε.».

Το άρθρο Τι προβλέπει η συμφωνία Ελλάδας-Ρωσίας εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα