Πώς οι Έλληνες πολιτικοί σχολιάζουν τις εξελίξεις στην Ευρώπη

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Του Γιώργου Αυτιά

Αλέξης Τσίπρας

«Χρειαζόμαστε άμεσα αλλαγή πορείας, βαθιές δημοκρατικές και προοδευτικές τομές στην Ευρώπη, για να υψώσουμε ένα φράγμα απέναντι στον ευρωσκεπτικισμό και την ακροδεξιά. Χρειαζόμαστε μια μεγάλη αντεπίθεση των προοδευτικών δυνάμεων για να σταματήσει η επέλαση της ακροδεξιάς και του ευρωσκεπτικισμού που βρήκε έδαφος στη λιτότητα. Χρειαζόμαστε επειγόντως ένα νέο όραμα και ένα νέο ξεκίνημα για την Ενωμένη Ευρώπη.

Όχι για λιγότερη Ευρώπη, αλλά για μια καλύτερη Ευρώπη, κοινωνική και δημοκρατική, όπου η πολιτική θα ξαναπάρει τα πρωτεία από τους τεχνοκράτες, όπου οι λαοί της θα έχουν τον κυρίαρχο λόγο. Γι’ αυτή την Ευρώπη αξίζει να αγωνιστούμε και να παλέψουμε για το κοινό μας μέλλον».

Κυριάκος Μητσοτάκης

«Εξαιρετικά δύσκολη περίπτωση για την Ευρώπη. Η επιλογή των Βρετανών για Brexit μας υποχρεώνει όλους να κοιταχτούμε στον καθρέφτη για να μπορέσουμε να διαγνώσουμε γιατί το όραμα της ευρωπαϊκής ενοποίησης δεν φαίνεται να συγκινεί πια τους Ευρωπαίους πολίτες. Θα πρέπει να μετατραπεί αυτή η πρόκληση σε ευκαιρία για την Ευρώπη. Η Ευρώπη χρειάζεται ένα νέο πολιτικό αφήγημα, το οποίο θα μπορέσει να επανασυνδέσει την ιδέα της ευρωπαϊκής ενοποίησης με την καθημερινή ζωή των πολιτών, έτσι ώστε να γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ των ευρωπαϊκών και εθνικών πολιτικών και των πολιτών που αισθάνονται πια ότι η ευρωπαϊκή ιδέα δεν τους αφορά στο βαθμό που τους αφορούσε στο παρελθόν».

Δημήτρης Κουτσούμπας

«Με αφορμή την απόφαση του βρετανικού λαού να πει ότι η χώρα του πρέπει να βγει από την Ε.Ε. με το δημοψήφισμα που έγινε, και επειδή πολύ κλάμα πέφτει διεθνώς, πανευρωπαϊκά και στη χώρα μας, και από πολιτικά κόμματα, από πολιτικές ηγεσίες, από τηλεοπτικούς σταθμούς και δημοσιογράφους, αλλά και την ίδια ώρα και πολλοί πανηγυρισμοί ακούγονται, από διάφορους δήθεν ευρωσκεπτικιστές, στην πραγματικότητα, αντιδραστικούς πολιτικούς που προσπαθούν να χειραγωγήσουν τους λαούς, και το βρετανικό λαό με ακροδεξιά φασιστικά συνθήματα, έχουμε να τους πούμε, το εξής: Ότι αυτές οι ώρες δεν είναι ούτε για κλάματα και μοιρολόγια, αλλά ούτε και για πανηγύρια».

Πάνος Καμμένος

«Η Ευρώπη δεν γίνεται να ενωθεί με το ζόρι, ο διάλογος και η δικαιοσύνη είναι εκείνα που μπορούν να κρατήσουν ενωμένη την Ευρώπη. Εάν θέλουμε μία ενωμένη Ευρώπη, θα πρέπει να αποφασίσουμε ότι θα είμαστε ενωμένοι παντού. Ο μόνος τρόπος για να υπάρξει ενωμένη Ευρώπη, είναι να υπάρχει μία δίκαιη αντιμετώπιση απέναντι σε όλες τις χώρες, να γίνεται σεβαστή η απόφαση των λαών και να μην μετατρέπονται οι σύμμαχοι σε πιστωτές που εκβιάζουν. Δεν είμαστε εμείς εκείνοι που θέλουμε τη διάλυσή της, είμαστε εκείνοι που θέλουμε συνεργασία, αλλά θέλουμε μία δίκαιη αντιμετώπιση».

Το άρθρο Πώς οι Έλληνες πολιτικοί σχολιάζουν τις εξελίξεις στην Ευρώπη εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα