Τι είναι, τι προκαλεί και οι παράγοντες κινδύνου της ινομυαλγίας

Η ινομυαλγία είναι μία χρόνια κατάσταση πόνου, που προσβάλλει περίπου το 4% του γενικού πληθυσμού. Αφορά κυρίως τους μύες και τούς συνδέσμους και συνήθως, όταν τελικά τίθεται η διάγνωση, έχουν παρέλθει πολλά χρόνια από την αρχική εμφάνιση της ασθένειας. Η ινομυαλγία ήταν γνωστή και με τον όρο ινοσίτις.

Τι προκαλεί την ινομυαλγία;

Η ασθένεια αυτή, όπως γράφει το Υγείαonline.gr συχνά γίνεται εμφανής μετά από περιστατικά που προκάλεσαν έντονο στρες

στον ασθενή. Τα περιστατικά αυτά, μπορεί να είναι συναισθηματικής φύσεως(όπως ένα έντονο ψυχικό τραύμα), σωματικής φύσεως (όπως ένα τροχαίο ατύχημα), ή κάποια ασθένεια (όπως είναι μερικές λοιμώξεις). Ο χρόνιος πόνος της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, του συστηματικού ερυθηματώδους λύκου, καθώς και άλλων αυτοάνοσων νοσημάτων, μπορεί να προκαλέσουν την εκδήλωση της ινομυαλγίας.

Ποιος είναι ο μηχανισμός του πόνου στην ινομυαλγία;

Στην ινομυαλγία, ο τρόπος με τον οποίο ο εγκέφαλος και ο νωτιαίος μυελός επεξεργάζονται την αίσθηση του πόνου, είναι μη φυσιολογικός. Έχει αποδειχθεί ότι, στην ινομυαλγία, το όριο κατά το οποίο τα διάφορα ερεθίσματα προκαλούν πόνο, ειναι χαμηλότερο από το φυσιολογικό. Ο πόνος που αισθάνεται ο άρρωστος, είναι εντονότερος, επειδή ενισχύεται από τις ανωμαλίες που υπάρχουν στο κεντρικό νευρικό σύστημα και στον τρόπο επεξεργασίας του. Λόγω αυτού του γεγονότος, καταστάσεις που δεν είναι φυσιολογικά επώδυνες για ένα άτομο, μπορεί να είναι επώδυνες σε ένα ασθενή που πάσχει από ινομυαλγία.

Για παράδειγμα, ένας ασθενής με ινομυαλγία, μπορεί να νοιώσει πόνο με ένα μασάζ, το οποίο, σε άλλα άτομα, θα προκαλούσε ευχαρίστηση. Μία οσφυαλγία, την οποία ένα άτομο χωρίς ινομυαλγία, θα την χαρακτήριζε σαν μέτρια, ο ασθενής με ινομυαλγία θα την καθόριζε σαν πολύ σοβαρή.

Τι ρόλο παίζει η κληρονομικότητα στην ινομυαλγία;

Υπάρχει σήμερα ένας αυξανόμενος αριθμός ενδείξεων, ότι υφίσταται ισχυρή κληρονομική προδιάθεση για την ινομυαλγία. Τα άτομα που έχουν στενή συγγένεια με έναν άρρωστο με ινομυαλγία, έχουν οκτώ φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν αυτή την ασθένεια, έναντι εκείνων που δεν έχουν συγγενή με αυτή την ασθένεια. Υπάρχουν διάφορα γονίδια, για τα οποία υπάρχει η υποψία ότι παίζουν κάποιο ρόλο για την εμφάνιση της ινομυαλγίας.

Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση της ινομυαλγίας;

Η κληρονομικότητα, κατ’ αρχήν αποτελεί έναν από τους παράγοντες κινδύνου. Άλλοι παράγοντες, είναι διάφορες αυτοάνοσες ασθένειες, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, ο ερυθηματώδης λύκος και η αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα, αφού έχει αποδειχθεί ότι οι ασθενείς που πάσχουν απ’ αυτές τις ασθένειες, έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν ινομυαλγία, έναντι του γενικού πληθυσμού. Για τους ασθενείς αυτούς, η ασθένεια αυτή αναφέρεται ως "δευτεροπαθής ινομυαλγία", αφού θεωρείται ότι η προηγηθείσα αυτοάνοση ασθένεια, προκάλεσε την εμφάνιση της ινομυαλγίας.

Άλλοι συναισθηματικοί και φυσικοί παράγοντες, όπως ένας σοβαρός τραυματισμός (ιδιαίτερα της σπονδυλικής στήλης και του κορμού), έντονα συναισθηματικά στρες, καθώς και ορισμένες λοιμώξεις (ηπατίτιδα C, ιός Epstein-Barr, παρβοϊοί, νόσος του Lyme, όχι όμως ιοί του κοινού κρυολογήματος), φαίνεται ότι έχουν σχέση με την εμφάνιση της ινομυαλγίας σε μερικούς ασθενείς.

Ποια είναι τα σημεία και τα συμπτώματα της ινομυαλγίας;

Το κύριο χαρακτηριστικό της ινομυαλγίας, είναι ο χρόνιος, διάχυτος πόνος. Αυτό σημαίνει πόνο σε πολλές περιοχές του σώματος, πιο συχνά στους μύες, τους τένοντες και γύρω από την περιοχή των αρθρώσεων. Ο πόνος είναι χρόνιος, δηλαδή διαρκεί περισσότερο από τρείς μήνες. Οι ασθενείς αναφέρουν και αυξομειώσεις του πόνου, καθώς και εντοπισμένες περιοχές πόνου, συχνά στην περιοχή του αυχένα ή χαμηλά, στη περιοχή της μέσης. Άλλο κοινό σύμπτωμα είναι το αίσθημα της συνεχούς κόπωσης, το οποίο είναι πιο έντονο μετά το πρωινό ξύπνημα. Οι ασθενείς μπορεί να παραπονούνται ότι κοιμούνται "ελαφρά", με πολλά ξυπνήματα κατά τη διάρκεια της νύκτας και δυσκολία στο να κοιμηθούν πάλι.

Εκτός από τους χρόνιους, διάχυτους πόνους, το αίσθημα της συνεχούς κόπωσης και τις διαταραχές του ύπνου, οι ασθενείς με ινομυαλγία μπορεί να εμφανίζουν και άλλα συμπτώματα, όπως ήπιες διανοητικές διαταραχές (δυσκολία στη προσοχή και στην εκτέλεση απλών εργασιών) και αναφέρουν ένα αίσθημα, ότι είναι "σαν να βρίσκονται σε ομίχλη". Επίσης, σε ποσοστό 30-50% των ασθενών, εντοπίζεται κατάθλιψη, άγχος και κεφαλαλγίες. Μπορεί επίσης να παραπονούνται για κοιλιακά άλγη, ξηροφθαλμία, ξηροστομία, προβλήματα από το ουροποιητικό, αίσθημα παλμών, αλλεργίες κλπ.

Keywords
Αναζητήσεις
ponos stous mues, ινομυαλγια και συνταξη
Τυχαία Θέματα