«Θύμα» της κλιματικής αλλαγής οι Μάγιας!

Λίγο η κλιματική αλλαγή, λίγο και η εκτεταμένη ξηρασία έβαλαν το «χεράκι» τους στον αφανισμό των Μάγιας, σύμφωνα με έρευνα διεπιστημονικής ομάδας, που δημοσιεύεται στο «Science». Η ομάδα συνέλεξε στοιχεία για τις κλιματικές και καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν στη σημερινή Μπελίζε, την περιοχή που άνθισε ο πολιτισμός των Μάγιας την περίοδο μεταξύ 300 μΧ. και 1.000 μΧ, ενώ παράλληλα ανέλυσαν στοιχεία που αιχμαλωτίστηκαν σε αρχαίους σταλαγμίτες, αλλά και πλούσιο αρχαιολογικό υλικό από τους ίδιους τους Μάγιας.

Όπως επισημαίνει ο επικεφαλής

της μελέτης, δρ. Douglas Kennett, καθηγητής ανθρωπολογίας στο κρατικό Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια στις ΗΠΑ, οι ιδιαίτερες καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν ανά περιόδους έφεραν υπερβολική υγρασία, που είχε ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη των Μάγιας, αλλά και εκτεταμένη ξηρασία, που οδήγησε στον αφανισμό τους.

Τις περιόδους βροχοπτώσεων και υγρασίας η καλλιέργεια αναπτύχθηκε σημαντικά και δημιουργήθηκαν πολλές εστίες πολιτισμού. Ωστόσο, όταν το 660 μΧ. ο καιρός σταδιακά άρχισε να αλλάζει, οι βασιλιάδες έχασαν την ισχύ τους, ενώ ξεκίνησαν διαμάχες για τους ελάχιστους φυσικούς πόρους. Η ξηρασία σάρωσε τα πάντα και η ευημερία πέρασε στο παρελθόν.

Keywords
Τυχαία Θέματα