Θύελλα νέων μέτρων τον Ιούνιο

-Προθερμαίνονται τα κομματικά επιτελεία

-Νέα διλήμματα και από το εξωτερικό

-Ανταγωνισμός, αλλά και συμφωνίες μεταξύ Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ

Τα άσχημα πέρασαν, αλλά το ερώτημα είναι αν έρχονται τα καλύτερα ή τα χειρότερα. Η ολοκλήρωση τριών διαδικασιών του PSI και η έγκριση της νέας δανειακής σύμβασης έχουν επιτρέψει τη διαμόρφωση μιας θετικής εικόνας και έδωσαν έναν αισιόδοξο τόνο όλες τις προηγούμενες ημέρες.

Του Ανδρέα Καψαμπέλη

Πόσο ανταποκρίνεται

αυτό όμως στην πραγματικότητα; Το ερώτημα θα είναι κυρίαρχο όλο το επόμενο διάστημα όχι μόνο λόγω της προεκλογικής περιόδου, αλλά κι επειδή είναι βέβαιο πια πως τον Ιούνιο έρχεται νέα θύελλα δυσβάστακτων μέτρων.

Επί του παρόντος κάποια από τα οικονομικά μεγέθη δίνουν τη δυνατότητα στο οικονομικό επιτελείο και την κυβέρνηση να βλέπουν το ποτήρι μισογεμάτο. Για παράδειγμα θεωρείται θετικό το γεγονός ότι στο πρώτο δίμηνο του 2012 την περίοδο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου το ταμειακό ισοζύγιο της κεντρικής διοίκησης είχε πλεόνασμα 647 εκατ. ευρώ από έλλειμμα 1,17 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2011. Τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού συγκεκριμένα διαμορφώθηκαν σε 8,198 δισ. ευρώ, από 7,608 δισ. ευρώ πέρυσι, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδος. Η εξέλιξη αυτή είναι συνέπεια της ανόδου των εσόδων και της υποχώρησης των εξόδων. Όσον αφορά τις δαπάνες, μειώθηκαν σε 8,38 δισ. ευρώ έναντι 8,57 δισ. ευρώ οι εισροές από την Ε.Ε., που ξεπέρασαν το 1,5 δισ. ευρώ, κι αυτό επηρέασε την τελική εικόνα.

Τα στοιχεία αυτά θεωρούνται σημαντικά από την άποψη ότι δείχνουν πως είναι εφικτός ο στόχος για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος, που αποτελεί το κρισιμότερο στοίχημα για να μπορέσει η χώρα μας να βγάλει επιτέλους το κεφάλι «έξω από νερό».

Την ίδια ώρα φαίνεται να σταθεροποιείται η θέση της χώρας μας εντός του ευρώ, κάτι που βρέθηκε σε αμφιβολία όλη την προηγούμενη περίοδο και είναι βέβαιο πως θα αποτελέσει αντικείμενο της επερχόμενης προεκλογικής αντιπαράθεσης. Οι διαβεβαιώσεις γίνονται με επίσημο τρόπο ακόμη και από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης, που μέχρι πρότινος είχαν βάλει στο στόχαστρο την Ελλάδα. «Η Ελλάδα δεν πρόκειται να αποχωρήσει από το ευρώ» ήταν η χαρακτηριστική πρόβλεψη κορυφαίο στέλεχος του οίκου Standard & Poor's. Ταυτόχρονα όμως το μήνυμα που έρχεται σε όλους τους τόνους από το εξωτερικό είναι ότι «αυτό που περιμένει την Ελλάδα είναι μια μακρά και επίπονη πορεία, που ενδεχομένως να διαρκέσει μια δεκαετία». Επίσης αρχίζει να τίθεται σταδιακά, αλλά όλο και πιο έντονα, το θέμα του πολιτικού και κοινωνικού κλίματος που θα επικρατήσει, ως προϋπόθεση, στη χώρα μας. Αυτό θα μπορούσε να θεωρηθεί και μια έμμεση προσπάθεια παρέμβασης εν όψει των εκλογών. Εμφανίζονται δηλαδή ξένοι παράγοντες, πολιτικοί και τεχνοκράτες, να υποδεικνύουν ότι αφενός δεν πρέπει να υπάρχουν πολιτικοί παράγοντες και δυνάμεις στην Ελλάδα «με ορθή σκέψη», οι οποίοι να θέλουν να αποχωρήσουν από την Ευρωζώνη και αφετέρου ότι τα δεδομένα θα αλλ

Keywords
Τυχαία Θέματα