Σφυροκόπημα της οικονομίας από ύφεση και ανεργία

Όταν ακόμα και ο επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στην Ελλάδα, Πολ Τόμσεν, φθάνει στο σημείο να πει ότι δεν υπάρχει δυνατότητα επιβολής νέων φόρων στους Έλληνες, είναι προφανές ότι τα πράγματα σε αυτόν τον τομέα έχουν φθάσει στο απροχώρητο.

Του Λάμπρου Καλαρρύτη

Δεν χρειαζόταν βέβαια να το πει ο Τόμσεν για να το καταλάβουμε, οι φορολογούμενοι το έχουν καταλάβει στο πετσί τους, αλλά το ότι το λέει ακόμα και αυτός έχει τη σημασία του. «Δεν υπάρχει περιθώριο

αύξησης των φορολογικών συντελεστών στην Ελλάδα, άρα η προσπάθεια θα πρέπει να γίνει στο μέτωπο της βελτίωσης των μηχανισμών συλλογής φόρων, αλλά και στην πάταξη της φοροδιαφυγής», δήλωσε ο κ. Τόμσεν, αλλά το ερώτημα είναι αν θα το αντιληφθούν οι Έλληνες πολιτικοί, οι οποίοι μέχρι στιγμής αδυνατούν να ελέγξουν τη φοροδιαφυγή, προσφεύγοντας για την κάλυψη της υστέρησης των εσόδων στα συνήθη θύματα: Μισθωτούς, συνταξιούχους και ακίνητη περιουσία.

Ο Τόμσεν εκτιμά ότι είναι πιθανό η Ελλάδα να καταφέρει να επιστρέψει στις αγορές το 2015, στόχος μάλλον υπερφιλόδοξος δεδομένων των συνθηκών που επικρατούν στην ελληνική οικονομία λόγω του Μνημονίου, ενώ τόνισε ότι μέχρι τότε οι δανειακές ανάγκες της χώρας, ύψους 164,5 δισ. ευρώ, θα είναι καλυμμένες από το νέο πακέτο στήριξης.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ μετά το πέρας της συνεδρίασης του ΔΝΤ, κατά την οποία εγκρίθηκε η συμμετοχή του Οργανισμού με 28 δισ. ευρώ στο δανειακό πρόγραμμα της Ελλάδας, δήλωσε ότι με τη νέα στήριξη εξασφαλίζεται η παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη.

Την ίδια ώρα, η Ομάδα Δράσης (Task Force) της Ε.Ε., στην τριμηνιαία έκθεση προόδου της ελληνικής Οικονομίας, ζητά λιγότερη ανάμιξη του κράτους στην οικονομία και περισσότερη στήριξη στον ιδιωτικό τομέα. Υπογραμμίζει ότι πρέπει να αρθούν διοικητικοί περιορισμοί, γραφειοκρατικά εμπόδια και πολύπλοκες διαδικασίες, που δημιουργούν ασφυκτικό περιβάλλον για την επιχειρηματική δραστηριότητα και τις επενδύσεις. Τονίζει ότι οι αρμόδιες ελληνικές υπηρεσίες πρέπει να οργανωθούν και να στελεχωθούν καλύτερα για να προωθήσουν και να εφαρμόσουν περισσότερο φιλικές προς την ανάπτυξη πολιτικές, αλλά αυτό δεν χρειαζόταν η Task Force για να το διαπιστώσει, το ζήτημα είναι πώς θα εφαρμοστεί. Επ’ αυτού πάντως θα υπάρξουν προτάσεις από τους Γερμανούς. Το τρομακτικό είναι ότι, αφού επισημαίνεται από την Ομάδα Δράσης ότι από την αρχή της κρίσης μέχρι σήμερα έχουν κλείσει 60.000 επιχειρήσεις, προβλέπεται ότι ο αριθμός αυτός θα έχει διπλασιασθεί ως το τέλος του χρόνου! Θα μπουν δηλαδή άλλα 60.000 λουκέτα…

Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι ο επικεφαλής της Τask Force Χορστ Ράιχενμπαχ παραδέχθηκε ότι οι Έλληνες έχουν χάσει διπλάσιο ποσοστό του εισοδήματός τους σε σχέση με τους Πορτογάλους και τους Ιρλανδούς. Ο ίδιος εντοπίζει το πεδίο μελλοντικής ανάπτυξης της ελληνικής Οικονομίας στις εξαγωγές, για την προώθηση των οποίων όμως πρέπει να βελτιωθούν όλες οι υπηρεσίες και οι διαδικασίες στήριξής τους, από το Δημόσιο μέχρι τη χρηματοδότηση από τις τράπεζες. Τα έγγ

Keywords
Τυχαία Θέματα