Θρίλερ δίχως τέλος για τους πρόσφυγες

Εγκλωβισμένοι παραμένουν στην Ειδομένη χιλιάδες απελπισμένοι Σύριοι πρόσφυγες, οι οποίοι βλέπουν να σβήνουν τα όνειρα τους για μια καλύτερη ζωή σε κάποια χώρα της Δυτικής ή της Βόρειας Ευρώπης.

Τα αποτελέσματα της συμφωνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία για το Προσφυγικό, βάζουν «φράκτη» στα σχέδια τους να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς τα Σκόπια και από εκεί στη Γερμανία, την Σουηδία και αλλού.

Στην Ειδομένη φιλοξενούνται 10.500 πρόσφυγες εντός camp και άλλοι 1.250 βρίσκονται στο βενζινάδικο του

Πολυκάστρου.

Στους 47.536 οι πρόσφυγες στην Ελλάδα

Εκτός από τους πάνω από δέκα χιλιάδες πρόσφυγες που παραμένουν στην Ειδομένη, σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία του Συντονιστικού Οργάνου Διαχείρισης Προσφυγικής Κρίσης, στα νησιά φιλοξενούνται 8.236, στην Αττική βρίσκονται 13.360 και στην κεντρική Ελλάδα 1.494 πρόσφυγες.
Στη Βόρεια Ελλάδα διαμένουν 24.446, εκ των οποίων 496 έχουν μεταφερθεί για πρώτη φορά στο στρατόπεδο Πετροπουλάκη της Φιλιππιάδας Πρέβεζας και 210 στην πρώην μαθητική εστία στα Δολιανά Ιωαννίνων.

Στους 4.000 οι πρόσφυγες στον Πειραιά

Την ίδια ώρα στο λιμάνι του Πειραιά παραμένουν στον άτυπο καταυλισμό πάνω από τέσσερις χιλιάδες πρόσφυγες και οικονομικοί μετανάστες, ενώ ο αριθμός αυξάνεται μέρα με την ημέρα λόγω των νέων ροών από τα νησιά.

Το πρωί κατέπλευσε το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Βlue star 1» με 465 πρόσφυγες και μετανάστες από δύο νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Το πλοίο παρέλαβε 313 άτομα από τη Μυτιλήνη και 152 από τη Χίο.

Επίσης, από τα Δωδεκάνησα το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Διαγόρας» μεταφέρει μόλις 24 πρόσφυγες και μετανάστες από τη Ρόδο.

Σύμφωνα με τη χθεσινή καταμέτρηση από το Λιμενικό Σώμα, 4.200 μετανάστες και πρόσφυγες φιλοξενούνται στους επιβατικούς σταθμούς του ΟΛΠ.

Συγκεκριμένα στους επιβατικούς σταθμούς της πύλης Ε-1 φιλοξενούνται 1.200 άτομα, της Ε-2 1.500, της Ε-3 400 και στην Πέτρινη Αποθήκη 1.100 άτομα.

Χανιά: Συγκέντρωση αλληλεγγύης

Με σύνθημα «καλοδεχούμενοι οι πρόσφυγες», κάτοικοι των Χανίων συμμετείχαν στην πανελλαδική δράση που πραγματοποιείται σήμερα σε ένδειξη αλληλεγγύης στους πρόσφυγες, αλλά και ενάντια στην πολιτική των κλειστών συνόρων.

Στο πλαίσιο της δράσης πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση στην πλατεία της δημοτικής αγοράς, τοποθέτησαν πανό σε διάφορα σημεία της πόλης και μοίρασαν φυλλάδια.

Keywords
Τυχαία Θέματα