Θετική αποτίμηση της Moody’s για την Ελλάδα

Με θετικά σχόλια αποτιμά ο οίκος αξιολόγησης Moody's την πορεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, καθώς και τις τελευταίες κινήσεις από μεριάς της ελληνικής κυβέρνησης για τις μεταρρυθμίσεις και τις αποκρατικοποιήσεις.

Η Moody’s αναφέρεται στην ψήφιση του πολυνομοσχεδίου από τη Βουλή ως «θετικό» βήμα, καθώς «αποτελεί ένδειξη ισχυρής δέσμευσης της κυβέρνησης συνεργασίας στη δημοσιονομική προσαρμογή και τις μεταρρυθμίσεις και παράλληλα ανοίγει τον δρόμο για την εκταμίευση των 6 δισ. ευρώ από την Ευρωζώνη

και το ΔΝΤ». Ακόμη, αποτιμά θετικά την εκτέλεση του προϋπολογισμού μιλώντας για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 520 εκατ. στο πρώτο τρίμηνο.

Παράλληλα, χαιρετίζει την ολοκλήρωση της αποκρατικοποίησης του ΟΠΑΠ, καθώς θεωρεί πως ήταν ένδειξη αυξημένης επενδυτικής εμπιστοσύνης προς τη χώρα, ενώ βοηθά στην επίτευξη των φετινών δημοσιονομικών στόχων. Επίσης ο οίκος χαρακτηρίζει «πρόκληση» την επίτευξη του αναθεωρημένου στόχου για έσοδα 22 δισ. ευρώ από αποκρατικοποιήσεις στο διάστημα 2012 – 2020, με δεδομένο και το ασθενές οικονομικό κλίμα στην Ευρωζώνη.

Τέλος, η Moody's αναμένει ύφεση 5,3% φέτος, εκτίμηση που είναι σαφώς δυσμενέστερη από το περίπου 4,2% που αναμένει η τρόικα. Παράλληλα, διατηρεί αμετάβλητη την αξιολόγηση της οικονομίας στο «C» εξαιτίας των κινδύνων που διέπουν την προοπτική ανάκαμψης της οικονομίας αλλά και του υψηλού δημοσίου χρέους της χώρας, που θεωρεί πως είναι μη διατηρήσιμο χωρίς ένα νέο «κούρεμα».

Keywords
Τυχαία Θέματα