Θερινά σινεμά: Προσεχώς τα καλύτερα…!

Το καλοκαίρι μπήκε για τα καλά και με λίγες εξαιρέσεις ο κινηματογράφος προτείνει μόνο ευχάριστες ταινίες να συνοδεύσουν την έξοδο στα θερινά σινεμά!

της Αγγελικής Γκαλμπένη

Οι δυο ταινίες αυτής της εβδομάδας υπόσχονται καλές ερμηνείες. Τα υπόλοιπα αναλυτικά παρακάτω!

Τα καλύτερα έρχονται

Λεζάντα: ΔΡΑΜΑ, 94’ | ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ:

ΜΑΡΙΟΝ ΒΕΡΝΟΥ | ΠΑΙΖΟΥΝ: ΦΑΝΙ ΑΡΝΤΑΝ, ΛΟΡΕΝ ΛΑΦΙΤ, ΠΑΤΡΙΚ ΤΣΕΣΝΕ | ΧΩΡΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ: ΓΑΛΛΙΑ

Δεν είναι κάτι καινούργιο στην ιστορία του κινηματογράφου, αλλά το κοινό στο οποίο απευθύνεται δεν χορταίνει να τις βλέπει! Ο λόγος για τις ταινίες που έρχονται να δώσουν κουράγιο σε όσους περνάνε ή φοβούνται ότι θα περάσουν την κρίση της μέσης ηλικίας! Αυτές οι ταινίες είναι στο πλάι σας, λοιπόν, για να σας τονίσουν με γλυκανάλατο τρόπο συνήθως, ότι τίποτα δεν χάθηκε ακόμη, ότι η ζωή δεν τελειώνει εδώ και φυσικά… ότι τα καλύτερα έρχονται!

Η Φανί Αρντάν πρωταγωνιστεί σε μια ταινία κομμένη και ραμμένη στα μέτρα αυτής της γοητευτικής γυναίκας. Ποιά άλλη θα έδινε καλύτερα την εικόνα μιας συνταξιούχου που ανακαλύπτει ότι η ζωή είναι ωραία και μετά τα 60; Με άβγαλτο και σταθερό μακιγιάζ σε όλη την διάρκεια της ταινίας, η Καρολίν περνάει απ’ την κατάθλιψη στην αδρεναλίνη μιας κρυφής ερωτικής περιπέτειας.

Ας τα πάρουμε με τη σειρά όμως: Η Καρολίν είναι μια γυναίκα που μόλις έχει χάσει την καλύτερη της φίλη, μόλις έχει βγει στη σύνταξη -ομοιοπαθούσες στην Ελλάδα θα πετούσαν απ’ τη χαρά τους, βέβαια, αντί να παθαίνουν κατάθλιψη- και αισθάνεται μόνη παρέα με το eye- liner. Οι δυο παντρεμένες κόρες της, της κάνουν δώρο έναν μήνα σε μια λέσχη για απασχόληση συνταξιούχων, ώστε να την παρακινήσουν να συνεχίσει να βρίσκει ενδιαφέρον στη ζωή της. Με μισή καρδιά πάει η Καρολίν εκεί -δεν μπορεί να πιστέψει ότι από εκεί που είχε το οδοντιατρείο της, τώρα θα κάθεται να φτιάνει πήλινα μπολάκια με άλλους «γέρους» σύμφωνα με τα υποκειμενικά της πλάνα. Στο μάθημα της πληροφορικής όμως, αλλάζει η γνώμη της για τη λέσχη! Όχι γιατί ξετρελάθηκε με το photoshop, αλλά με τον δάσκαλο! Αυτός, γυναικάς, αρχίζει να τη φλερτάρει διακριτικά, ώσπου αυτή ανταποκρίνεται σε αυτήν την ξεχασμένη αίσθηση που ξανα-ανακαλύπτει. Η ερωτική της περιπέτεια είναι μεν κρυφή, αλλά η ίδια δεν φροντίζει να την κρατήσει και τόσο κρυφή, από αδεξιότητα καθαρά, μέχρι που το μαθαίνει ο άντρας της… Και οι κόρες της. Και όλη η λέσχη συνταξιούχων. Αλλά η Καρολίν περνάει πολύ καλά για να σταματήσει αυτή την νέα πνοή που της χτύπησε την πόρτα.

Ευχάριστο ακούγεται, ε; Αλλά δεν είναι αυτό το μήνυμα της ταινίας σε καμία περίπτωση. Το τέλος είναι γλυκό, φαινόταν ότι εννοούταν απ’ την αρχή ότι θα είναι έτσι και όχι το προφανές. Μην μπερδεύεστε, απλά δεν θέλω να αποκαλύψω το τέλος! Άλλες ταινίες του ίδιου βεληνεκούς, όπως το περσινό «Γκλόρια», ή ακόμα πιο παλιά οι αξέχαστες «Νύχτες στη Ροδάνθη» (2008) εστιάζουν περισσότερο στην υπόθεση παρά στις τεχνικές του Big Brother, όπως ο σκηνοθέτης εδώ. Από ένα σημείο και μετά δηλαδή, απλά μας δείχνει την Καρολίν σε παρόμοιες σκηνές. Και καλά κάνει θα μου πείτε, αφού στην εμφάνιση της βασίζεται όλη η ταινία, και όχι στο σενάριο ή στη σκηνοθεσία.

Μέχρι το τέλος

Λεζάντα: ΔΡΑΜΑ, 122’ | ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: ΤΟΜΙ ΛΙ ΤΖΟΥΝΣ | ΠΑΙΖΟΥΝ: ΧΙΛΑΡΙ ΣΟΥΑΝΚ, ΤΟΜΙ ΛΙ ΤΖΟΟΥΝΣ | ΧΩΡΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ: ΑΜΕΡΙΚΗ

Ένα γουέστερν, που δεν είναι γουέστερν! Η εποχή είναι η γνωστή, η ενδυμασία κ.τ.λ., αλλά το στόρι είναι διαφορετικό. Μια γεροντοκόρη -για τα ηλικιακά δεδομένα της εποχής- παίρνει την απόφαση να οδηγήσει την άμαξα που θα μεταφέρει τρεις «τρελές» σε μια μακρινή πόλη, όπου θα τις βάλουν σε ίδρυμα. Δύσκολο και μακρινό το ταξίδι με πολλούς κινδύνους για μια μόνη γυναίκα. Όταν συναντά στον δρόμο της έναν κρεμασμένο που δεν έχει πεθάνει ακόμα, γρήγορα την εγκαταλείπει ο φόβος του ρίσκου και υπερισχύει η ανάγκη για παρέα και βοήθεια στο ταξίδι.

Δεν συμπαθιούνται και πολύ μεταξύ τους. Αυτή μια συντηρητική γυναίκα, με αρχές, που έχει μάθει να ζει αυτόνομα, και αυτός ένας «αλήτης» της εποχής θα λέγαμε, ο οποίος ενδιαφέρεται μόνο τα χρήματα που του υποσχέθηκε σαν αμοιβή για την συνοδεία του. Η πλοκή του έργου όμως θα ανατρέψει αργά ή γρήγορα τον τρόπο που σκέφτονται και οι δυο τους. Οι «τρελές» μεταφερόμενες γυναίκες τώρα, στην αρχή παρουσιάζονται με βίαιο, σκηνοθετικά, τρόπο, ενώ στην πορεία αυτή η βιαιότητα αντικαθίσταται με τρυφερότητα. Η Χίλαρι Σουάνκ, για άλλη μια φορά, διαπρέπει στην καριέρα της, σε έναν ρόλο «αντιαισθητικό» σύμφωνα με τα χολιγουντιανά γυναικεία πρότυπα. Καταφέρνει να βγάλει ένα τρομερό πάθος στη γυναίκα που υποδύεται, κάνοντας την γοητευτική, όχι μόνο στο κοινό, αλλά και στον συνταξιδιώτη της.

Ο Τόμι Λι Τζόουνς, σαν καλός τζέντλεμαν, παίρνει μέρος πολύ διακριτικά σε όλη την ταινία, αφήνοντας όλη την προσοχή μας στην Χίλαρι. Απ’ τη στιγμή, όμως, που σταματούν οι σκηνές της, εκτοξεύει τον ρόλο του ασταμάτητα μέχρι και το τελευταίο δευτερόλεπτο!

Ο σκηνοθέτης χειρίστηκε άτσαλα στην αρχή την πλοκή του έργου, θέλοντας να χωρέσει στα πρώτα λεπτά της ταινίας και να ξεμπερδεύει με αυτό –προφανώς- όλη την ιστορία που οδηγεί στο ταξίδι. Από εκεί και μετά, ήρεμος πια, έδωσε βάση στις ερμηνείες των θηρίων που είχε στο δυναμικό του, μπλέκοντας περίτεχνα στο τέλος το δράμα με το χαμόγελο. Και οι σκηνογράφοι και οι ενδυματολόγοι έκαναν εξαιρετική δουλειά, αλλά κάποια πλάνα που δεν συμμετέχουν ενεργά στην ιστορία θα προτιμούσα να είχαν παραληφθεί, παρ’ όλη την ομορφιά τους. Έτσι κι αλλιώς, πάνω κάτω τα ίδια μας δείχνουν σε όλη την ταινία.

ΠΡΟΣΕΧΩΣ

«Το 24ωρο μιας ξανθιάς»

Μια ρεπόρτερ βρίσκεται για ένα 24ωρο χωρίς κινητό, χρήματα και ταυτότητα. Και όλα αυτά λίγο πριν την μεγαλύτερη συνέντευξη της καριέρας της!

«Ο απρόβλεπτος κύριος Σπίβετ»

Ένα 10χρονο αγόρι το σκάει απ’ το σπίτι του για να ξεκινήσει ένα μακρύ και επικίνδυνο ταξίδι με τρένο, ώστε αποσπάσει ένα βραβείο.

Top- 10 στην Ελλάδα:

300: Rise of An EmpireNoahThe Amazing Spider-Man 2MaleficentCaptain America: The Winter SoldierPempti& 12X-Men: Days of Future PastRio 2GodzillaAmerican Hustle

Top- 10 στις ΗΠΑ:

Transformers: Age of Extinction22 Jump StreetHow to Train Your Dragon 2Think Like a Man TooMaleficent 6Jersey BoysEdge of TomorrowThe Fault in Our StarsX-Men: Days of Future PastChef

The post Θερινά σινεμά: Προσεχώς τα καλύτερα…! appeared first on Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση. Τα γεγονότα τώρα.

Keywords
Τυχαία Θέματα