Θεόδωρος Δρίτσας: Είμαστε έτοιμοι να κυβερνήσουμε

«Η κυβέρνηση δεν θα αποφύγει τις εκλογές, παρά το κοινοβουλευτικό τέχνασμα», δηλώνει εμφατικά, αναφορικά με την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, ο βουλευτής Α’ Πειραιά του ΣΥΡΙΖΑ Θεόδωρος Δρίτσας, σε αποκλειστική συνέντευξη, που παραχώρησε στην «Αττική freepress».

Σύμφωνα με τον βουλευτή της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «καμία κυβέρνηση

δεν μπορεί να κυβερνήσει για μεγάλο διάστημα χωρίς κοινωνική στήριξη», ενώ διαμηνύει προς πάσα κατεύθυνση, πως «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι υποχρεωμένος και είναι έτοιμος να κυβερνήσει». Ερωτηθείς ο κ. Δρίτσας, εάν υπάρχει κοστολογημένο πρόγραμμα από την πλευρά του κόμματός του, απαντά καταφατικά και επισημαίνει, πως «είναι ένα πρόγραμμα παρεμβάσεων για την στήριξη των πιο φτωχών στρωμάτων της κοινωνίας». Εξάλλου, σχετικά με τη φορολογία, όπως τονίζει ο βουλευτής Α’ Πειραιά, «σε μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, οι πολίτες θα συμμετέχουν στα δημόσια βάρη, ανάλογα με τις δυνατότητές τους».

Κύριε Δρίτσα εκτιμάτε πως η κίνηση της κυβέρνησης να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από την ελληνική Βουλή είναι ικανή για να αναστρέψει το κλίμα που έχει διαμορφωθεί;

«Η κίνηση αυτή της κυβέρνησης να χρησιμοποιήσει ένα προβλεπόμενο από το κοινοβούλιο τρόπο για να επανασυσπειρώσει τις δυνάμεις της, που αποδομούνται, την έχουν χρησιμοποιήσει και άλλοι. Όμως αυτή η κίνηση δεν μπορεί να απαντήσει στο μείζον ζήτημα, που είναι αν μπορεί να πάρει ψήφο εμπιστοσύνης από την κοινωνία. Καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να κυβερνήσει για μεγάλο διάστημα χωρίς κοινωνική στήριξη».

Πιστεύετε πως με την κοινοβουλευτική διαδικασία που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση θα κερδίσει πολιτικό χρόνο;

«Δεν είναι βέβαιο, παρά το κοινοβουλευτικό τέχνασμα, πως η κυβέρνηση θα αποφύγει τις εκλογές ακόμη και εντός του 2014».

Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητάει μετ’ επιτάσεως εκλογές. Είναι ο ΣΥΡΙΖΑ έτοιμος να κυβερνήσει;

«Είμαστε υποχρεωμένοι να είμαστε έτοιμοι, αφού επί σημαντικό διάστημα προτείνουμε τη διέξοδο των εκλογών, έχουμε κάνει προετοιμασία. Ναι είμαστε έτοιμοι!».

Εφόσον ο ελληνικός λαός σας δώσει την εντολή, το πρόγραμμα σας είναι κοστολογημένο; Είναι επαρκές και μπορεί να εφαρμοστεί;

«Οι προτάσεις, που εξήγγειλε ο πρόεδρος εκ μέρους όλων μας, δεν ήταν μια σειρά από αποσπασματικά μέτρα παροχών. Είναι ένα δεσμευτικό, συνεκτικό πρόγραμμα άμεσων παρεμβάσεων, είναι ένα μίνιμουμ πρόγραμμα παρεμβάσεων για την στήριξη των πιο φτωχών στρωμάτων της κοινωνίας, την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και συνδυασμένα την επανεκκίνησης της οικονομίας και την ανάταξη της παραγωγικής διαδικασίας».

Η γραμμή απέναντι στους ευρωπαίους εταίρους ποιά θα είναι; Με το μνημόνιο τι πρόκειται να κάνετε; Επίσης ένα σημαντικότατο θέμα είναι ο τρόπος διαχείρισης του δημοσίου χρέους.

«Έχουμε διακηρύξει πως για τους μνημονιακούς νομούς, υπεύθυνη είναι η εκλεγμένη κυβέρνηση να αλλάξει αυτό το αντιλαϊκό καθεστώς και να δρομολογήσει νέους δρόμους με βάση τις ανάγκες των πολιτών.

Για το χρέος, χρειάζεται συστηματική και καλά προετοιμασμένη διαπραγμάτευση με τους εταίρους, με στόχο τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους, ρήτρα ανάπτυξης για το εναπομένον χρέος και χρηματοδότηση ενός σοβαρού προγράμματος στοχευμένων δημοσίων επενδύσεων.

Αυτό απαιτεί πανευρωπαϊκή συνδιάσκεψη, όχι μόνο για το ελληνικό αλλά για το ευρωπαϊκό χρέος. Είναι το μοντέλο που εφαρμόστηκε το ΄53 με το οποίο ρυθμίστηκαν τα χρέη της Γερμανίας και απογείωσε την ανάπτυξη σε ολόκληρη την Ευρώπη».

Κύριε Δρίτσα, οι πολίτες και οι επιχειρήσεις έχουν αναστενάξει από τη βαριά φορολογία. Μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα μειώσει ή θα αυξήσει τους φόρους;

«Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα εφαρμόσει το πολύ σοφό άρθρο του Συντάγματος που λέει πως οι πολίτες συμμετέχουν στα δημόσια βάρη, ανάλογα με τις δυνατότητές τους».

Keywords
Τυχαία Θέματα