Θα ψηφίσει την τροπολογία της κυβέρνησης ο ΣΥΡΙΖΑ

Θετικά αξιολογούν στον ΣΥΡΙΖΑ τις τροπολογίες που κατέθεσε ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης για την αναστολή υπό προϋποθέσεις της χρηματοδότησης πολιτικών κομμάτων. Συνεπώς, μετά απ’ αυτό, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης ανακοίνωσε ότι το κόμμα του θα ψηφίσει την τροπολογία Μιχελάκη -όπως διαμορφώθηκε μετά από αλλεπάλληλες διαβουλεύσεις με το ΣΥΡΙΖΑ

και τα άλλα κόμματα- και αιτιολόγησε τη θετική ψήφο της αξιωματικής αντιπολίτευσης λέγοντας ότι το κόμμα του θεωρεί πολύ σημαντικό τον πολιτικό συμβολισμό της κοινής υπερψήφισης της τροπολογίας.
Ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης, ο οποίος έχει αναλάβει τη διαμόρφωση της τελικής ρύθμισης, μέσω της οποίας θα σταματήσει η κρατική χρηματοδότηση της ΧΑ, προανήγγειλε νέες αλλαγές στην τροπολογία, οι οποίες σε μεγάλο βαθμό ικανοποιούν τις ενστάσεις που εκφράζει η αξιωματική αντιπολίτευση.
Σύμφωνα με τις αλλαγές, η εφαρμογή των διατάξεων:
- Θα αφορά αποκλειστικά στις περιπτώσεις εγκληματικής οργάνωσης και τρομοκρατίας.
- Θα αφορά στην «περίπτωση άσκησης δίωξης», αλλά και στην περίπτωση «επιβολής προσωρινής κράτησης κατά το άρθρο 282 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, κατόπιν αδείας της Βουλής σύμφωνα με το άρθρο 62 του Συντάγματος»,
- Θα εφαρμόζεται όταν η δίωξη στρέφεται «κατά περισσοτέρων του ενός πέμπτου των βουλευτών ή του ενός πέμπτου των ευρωβουλευτών ή του ενός πέμπτου των μελών του κεντρικού οργάνου διοίκησης».
Η αναστολή της χρηματοδότησης θα γίνεται «μετά από απόφαση της Βουλής με ονομαστική ψηφοφορία και την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών».
Η τροπολογία που κατέθεσε στην πράξη διατηρεί τα δύο αδικήματα (εγκληματικής οργάνωσης και τρομοκρατικών πράξεων) και παράλληλα ικανοποιεί -εν μέρει- το βασικό επίσημο αίτημα του κ. Βούτση (ΣΥΡΙΖΑ) για πολιτική νομιμοποίηση της απόφασης αναστολής της χρηματοδότησης μέσω σχετικής έγκρισης της Βουλής.
Πέραν αυτών, την υπουργική ρύθμιση αναμένεται να υποστηρίξουν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, αν και οι δεύτεροι κατέθεσαν τη δική τους πρόταση, προκειμένου, όπως αναφέρουν, «να γίνει σαφέστερη διατύπωση των όρων και προϋποθέσεων αναστολής κρατικής χρηματοδότησης των κομμάτων σε περίπτωση εμπλοκής στελεχών τους σε εγκληματικές δραστηριότητες. Οι όροι και οι προϋποθέσεις πρέπει να διαφοροποιούνται στην περίπτωση που τα στελέχη δεν έχουν τη βουλευτική ιδιότητα. Και αυτό γιατί για τους βουλευτές προβλέπεται η διαδικασία της άρσης ασυλίας από την ολομέλεια της Βουλής κάτι το οποίο δεν ισχύει για τα μη κοινοβουλευτικά στελέχη».
Από την πλευρά του ΚΚΕ, ο κ. Θανάσης Παφίλης ξεκαθάρισε ότι «επιβάλλεται να διωχθεί, να καταδικαστεί η εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής, να ανασταλεί και να διακοπεί η κρατική χρηματοδότηση», πρόσθεσε όμως πως, «αν ορισμένοι ονειρεύονται γενικευμένες τέτοιες προεκτάσεις με βάση το τερατούργημα των τρομονόμων, να ξέρουν ότι θα πολεμήσουμε πολύ σκληρά, ότι δεν μπορούν να βάλουν ή να χρησιμοποιήσουν τέτοιους νόμους, για να χτυπήσουν το λαϊκό κίνημα».
«Κατάπτυστη και παράνομη» χαρακτήρισε την τροπολογία για την αναστολή της κρατικής χρηματοδότησης ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Ηλίας Κασιδιάρης.
Μιλώντας στη Βουλή χαρακτήρισε όλα τα κόμματα πλην της Χρυσής Αυγής «κλεπτοκρατικό τόξο» και εγκληματικές οργανώσεις ενώ κατηγόρησε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ ότι είναι ενωμένοι χέρι - χέρι.

Η τροπολογία θα έρθει προς ψήφιση την Τρίτη, 22 Οκτωβρίου, θα και θα αφορά την αναστολή της κρατικής χρηματοδότησης σε κόμματα που παραβιάζουν τον Ποινικό Κώδικα.

Keywords
Τυχαία Θέματα