Τεράστιο πρόστιμο από την Κομισιόν στην Apple

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Πρόστιμο – μαμούθ δισεκατομμυρίων ευρώ επέβαλε η Κομισιόν στην Apple καθώς την καλεί να αποπληρώσει 13 δισ. ευρώ στην Ιρλανδία, για φόρους που δεν επιβλήθηκαν λόγω ευνοϊκής φορολογικής μεταχείρισης.

Η απόφαση 130 σελίδων είναι αποτέλεσμα έρευνας τριών ετών στους ισχυρισμούς ότι δύο φορολογικές διευθετήσεις του Δουβλίνου παραβίασαν την ευρωπαϊκή νομοθεσία, χορηγώντας στην Apple

προνόμια που δεν ήταν διαθέσιμα σε άλλες εταιρείες.

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού έστειλε την τελική απόφαση στην Κομισιόν το πρωί της Δευτέρας, ξεκινώντας μία διαδικασία fast track, σε μία προσπάθεια να ελαχιστοποιήσει τις διαρροές.

Μιλώντας στις Βρυξέλλες, η αρμόδια επίτροπος Ανταγωνισμού Μαργκέτε Βεστάγκερ δήλωσε ότι η εταιρική δομή που χρησιμοποίησε η Apple στην Ιρλανδία της επέτρεπε να πληρώνει σχεδόν μηδαμινούς φόρους για τα κέρδη που είχε από πωλήσεις προϊόντων της στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή, την Ινδία και μέρος της Αφρικής.

Στην πράξη, όπως είπε η κ. Βεστάγκερ, το 2014 ο αμερικανικός κολοσσός έφτασε να πληρώσει φόρους με συντελεστή 0,005% ήτοι περίπου 50 ευρώ για κάθε εκατομμύριο ευρώ σε κέρδη!

Η επίτροπος διευκρίνισε ότι η ποινή που επιβλήθηκε στην Apple δεν συνιστά κάποιου είδους πρόστιμο, αλλά διαφυγόντες φόροι που οφείλονται και θα πρέπει να καταβληθούν.

Έφεση από Ιρλανδία και Apple

Η Ιρλανδία διαφωνεί βαθιά με την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά των φορολογικών συμφωνιών της με την Apple Inc, δήλωσε σήμερα ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών Μάικλ Νούναν, πριν επιδιώξει τη συμφωνία του υπουργικού συμβουλίου για την άσκηση έφεσης.

Το ιρλανδικό υπουργείο Οικονομικών αναφέρει πως η θέση του παραμένει ότι καταβλήθηκε το πλήρες ποσό των φόρων και δεν παρασχέθηκε καμιά κρατική βοήθεια. Η Ιρλανδία δεν επιφύλαξε ευνοϊκή φορολογική μεταχείριση στην Apple και δεν κάνει συμφωνίες με φορολογουμένους, προσθέτει.

«Διαφωνώ βαθιά με την Επιτροπή«, ανέφερε ο Νούναν στη δήλωση που εξέδωσε. «Η απόφαση δεν μου αφήνει άλλη επιλογή παρά να ζητήσω την έγκριση της κυβέρνησης για να ασκήσω έφεση. Είναι απαραίτητο για να υπερασπιστώ την ακεραιότητα του φορολογικού συστήματός μας· για να προσφέρω φορολογική βεβαιότητα στις επιχειρήσεις· και για να αμφισβητήσω την παρείσφρηση των κανόνων της ΕΕ περί κρατικής αρωγής στη φορολογική αρμοδιότητα των κυρίαρχων κρατών μελών».

Από την πλευρά της η Apple ανακοίνωσε επίσης πως θα ασκήσει έφεση κατά της απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που την διατάσσει να πληρώσει 13 δισεκ. ευρώ σε φόρους στην ιρλανδική κυβέρνηση.
«Η Apple ακολουθεί τον νόμο και πληρώνουμε όλους τους φόρους που οφείλουμε οπουδήποτε λειτουργούμε. Θα ασκήσουμε έφεση και έχουμε την πεποίθηση πως η απόφαση θα ανατραπεί«, αναφέρει η εταιρεία σε δήλωση που εξέδωσε.

«Η υπόθεση της Επιτροπής δεν αφορά το πόσο πληρώνει η Apple σε φόρους, αφορά το ποια κυβέρνηση συγκεντρώνει τα χρήματα. Θα έχει βαθιά και επιζήμια επίδραση στις επενδύσεις και τη δημιουργία θέσεων εργασίας στην Ευρώπη«, υποστηρίζει ακόμη η Apple.

Το άρθρο Τεράστιο πρόστιμο από την Κομισιόν στην Apple εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα