Τέλος στο Συμβούλιο μέτα από 8 ώρες-Βέτο από Φώφη-Λεβέντη, σύγκλιση με Κυριάκο-Αιχμές του Μαξίμου

Ήταν ομολογουμένως μια μαραθώνια σύσκεψη για το προσφυγικό των πολιτικών αρχηγών – πλην του Δ. Κουτσούμπα που αποχώρησε μετά τις 17:00 – στο Προεδρικό μέγαρο υπό τον Προκόπη Παυλόπουλο, που κράτησε 8 ώρες.

Η συζήτηση – μετά από ένα μικρό διάλειμμα – συνεχίστηκε και μπήκαν οι τελικές πινελιές για την έκδοση του ανακοινωθέντος της Προεδρίας της Δημοκρατίας, αφού δεν στάθηκε δυνατόν να εκδοθεί κοινό ανακοινωθέν.

Ο Πάνος Καμμένος ήταν ο πρώτος εκ των πολιτικών αρχηγών που βγήκε από το Προεδρικό Μέγαρο και στις

δηλώσεις του έκανε λόγο για συμφωνία των πολιτικών αρχηγών στα ελάχιστα εκπροσωπώντας το σύνολο, συμπληρώνοντας πως υπήρξαν αρκετες διαφωνίες.

Και συνέχισε: «Πάει η Ελλάδα στις Βρυξέλλες ζητώντας να εφαρμοστούν διεθνείς συμφωνίες, η συμφωνία με το ΝΑΤΟ, η συμφωνία για επιστροφή στην Τουρκία εκείνων που ξεκινούν απο τα παράλιά της, η δημιουργία ακτοφυλακής της ΕΕ και η μετατροπή της Frontex σε ευρωπαϊκή ακτοφυλακή.

Με απόλυτο σεβασμό στις ανθρωπιστικές αρχές στις διεθνές συμβασεις να φτάσουμε σε μια ευρωπαϊκή λύση του προσφυγικού θέματος.

Τους ευχαριστώ όλους για τα εύσημα που έδωσαν σε ένοπλες δυνάμεις, λιμενικό και ΕΛ.ΑΣ. Τους συγχαιρω δημόσια που καταφέραν μεσα σε 13 μερες να ανταποκριθουν στις υποχρεώσεις της χώρας και ο πρωθυπουργός να παει έχοντας καλυψει τα απαιτούμενα».

Τέλος, για τις διαφωνίες της Φώφης Γεννηματά τόνισε: » Η Γεννηματά ήθελε να μπουν προτάσεις για εθνική κυβέρνηση αλλά δεν μπήκαν».

Εξαλλο το Μέγαρο Μαξίμου: Τραγέλαφος η τρόικα εσωτερικού

Σύμφωνα με πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, «υπάρχει συμφωνία σε όλα» αλλά η καθυτέρηση αποδίδεται στην επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά η οποία επιμένει να καταγραφεί η επιφύλαξή της, ότι όλα αυτά μπορούν να γίνουν μόνο με οικουμενική κυβέρνηση. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι αν επιμείνει η κα Γεννηματά μέχρι τέλους, δεν θα μπουν κοινές υπογραφές.

«Τραγέλαφος η τρόικα εσωτερικού» σχολίαζαν υψηλόβαθμοι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα, βάζοντας στο στόχαστρό τους τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, την Ενωση Κεντρώων και το Ποτάμι που μίλησαν για οικουμενική – αν και ο Στ. Θεοδωράκης δεν το έβαλε πιεστικά στη σύσκεψη.

Σύγκλιση Τσίπρα με Μητσοτάκη

Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στην Νέα Δημοκρατία «υπήρξε κλίμα σύγκλισης καθώς ο πρωθυπουργός αποδέχτηκε αρκετές από τις πάγιες θέσεις του Μητσοτάκη».

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο πρωθυπουργός αποδέχτηκε μεταξύ άλλων:

Την ανάγκη λειτουργίας κλειστού τύπου προαναχωρησιακών κέντρων για τους παράνομους μετανάστες. Μάλιστα στη ΝΔ δε μιλάνε μόνο για τα υπάρχοντα κέντρα (το μοναδικό ουσιαστικά, της Κορίνθου) αλλά για δημιουργία νέων κέντρων κα επιμένουν ότι η κυβέρνηση τα έχει δεχθείΤον αυστηρό και αποτελεσματικό διαχωρισμό προσφύγων και μεταναστώνΤην αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων.

Πηγές προσκείμενες στον Αλέξη Τσίπρα απαντούσαν πως:

Εγιναν πλήρως αποδεκτές οι θέσεις και το σχέδιο της κυβέρνησηςΗ ταυτοποίηση στα hotspots σημαίνει αυτομάτως και διαχωρισμόΗ δημιουργία κλειστών κέντρων είναι πολύ πιθανό να αντίκειται και στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο. «Είναι κάτι που και αν μπορείς να το κάνεις, πρέπει να γίνει με πάρα πολύ μεγάλη φειδώ» πρόσθετε η ίδια πηγή.

Γιατί «μπλόκαρε» η έκδοση κοινού ανακοινωθέντος

Την έκδοση κοινού ανακοινωθέντος – όπως θα επιθυμούσε ο Αλέξης Τσίπρας – την «μπλόκαρε» η Φώφη Γεννηματά, η οποία τόνισε ότι δεν πρόκειται να βάλει την υπογραφή της σε κείμενο συμπερασμάτων αν αυτό δε συμπεριλαμβάνει ρητή αναφορά ότι η κυβέρνηση «αδυνατεί να διαχειριστεί μόνη της την προσφυγική κρίση». Αρνητικός ήταν εξαρχής και ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, ο οποίος αξίωνε να γίνει συζήτηση απόψε για οικουμενική κυβέρνηση/

Ο Πρωθυπουργός αρνήθηκε και τα δύο, ως εκ τούτου γίνεται προσπάθεια να συνταχθεί ένα κοινά αποδεκτό κείμενο από την Προεδρία της Δημοκρατίας, στο οποίο κάθε κόμμα θα διατυπώσει τις απόψεις του.

Τι ζήτησε ο Στ. Θεοδωράκης

Ο Σταύρος Θεοδωράκης πρότεινε, ως αναμένετο, να ορισθεί ένας υπερυπουργός για το Μεταναστευτικό, χωρίς ωστόσο να καταθέσει όνομα στο τραπέζι. Ζήτησε επίσης να υπάρξει ειδική δομή για τα παιδιά προσφύγων και μεταναστών, ιδίως δε για τα ασυνόδευτα. «Και δεν εννοούμε μόνο φροντίδα, σίτιση και διαμονή, αλλά και εκπαίδευση και κοινωνική ένταση» όπως είπε.

Επίσης, ζήτησε σαφή διαχωρισμό προσφύγων και μεταναστών και εθνικό σχέδιο για τον έλεγχο των ροών. Ζήτησε, τέλος, από τον κ. Τσίπρα να αναγνωρίσει τις ευθύνες της κυβέρνησής του για την σημερινή κατάσταση αν και δεν το έθεσε ως προαπαιτούμενο για το κοινό ανακοινωθέν.

Η αποχώρηση του Δ. Κουτσούμπα

Από το συμβούλιο αποχώρησε ο γγ της κεντρικής επιτροπής του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας καθώς διαφώνησε σε όλα με τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς. Η συζήτηση των πολιτικών αρχηγών συνεχίζεται χωρίς ωστόσο να φαίνεται πως θα καταφέρουν να καταλήξουν σε ένα κοινό ανακοινωθέν με τις υπογραφές όλων. Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες θα βγει μια ανακοίνωση από την Προεδρία της Δημοκρατίας, την οποία θα υπογράφουν τα κόμματα και θα αναφέρουν και τις θέσεις τους. Σύμφωνα με πληροφορίες τόσο από το κυβερνητικό στρατόπεδο όσο και από τα κόμματα υπήρξε κλίμα συνεννόησης για το προσφυγικό ωστόσο οι διαφωνίες παραμένουν.

Λεβέντης: Φιάσκο η σύσκεψη, λυπούμαι για το πολιτικό σύστημα

Την παραίτηση της κυβέρνησης ζήτησε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης ο οποίος εξερχόμενος από το προεδρικό Μέγαρο, έπειτα από το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών, κατηγόρησε την κυβέρνησή ότι λέει ψέματα.

Φώφη: Απαιτείται οικουμενική

Κυβέρνηση εθνικής ενότητας ζήτησε εξερχόμενη του προεδρικού μεγάρου η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά.

Σε δηλώσεις της κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν μπορεί να διαχειριστεί την προσφυγική κρίση και διεμήνυσε ότι «δεν δίνουμε λευκή επιταγή».

Η δήλωση της Φώφης Γεννηματά:

Ο Μάρτιος του 2016 δεν είναι Ιούνιος του 2015. Δεν δίνουμε λευκή επιταγή.

Η διάθεσή μας για εθνική συνεννόηση δε σημαίναι και ανοχή στα λάθη και στην αδράνεια. Ζητήσαμε σύγκληση Συμβουλίου αρχηγών γιατί βλέπαμε ότι το προσφυγικό αποκτά δραματικές διαστάσεις.

Υποστηρίζουμε:

Την άμεση μετεγκατάσταση των προσφύγων,Την επιστροφή των παράτυπων μεταναστώνΤην άμεση οικονομική ενίσχυση της Ελλάδας η οποία πρέπει να διαρκέσει όσο διαρεί η κρίση.

Η Ευρώπη έχει μεγάλες ευθύνες για την κατάσταση, όμως δε σημαίνει ότι η χώρα πρέπει να απομονωθεί. Η Ελλάδα έχει ανάγκη από συμμαχίες.

Δυστυχώς η κυβέρνηση έχασε πολύτιμο χρόνο, αποδεικνύεται ότι δεν μπορεί να διαχειριστεί την κατάσταση.

Γι” αυτό θεωρούμε ότι απαιτείται μια ισχυρή κυβέρνηση εθνικής ενότητας όλων των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων.

Keywords
Τυχαία Θέματα