Τέλος στο Eurogroup-Συμφωνία προ των πυλών με αμυδρά χαμόγελα

Οι υπουργοί οικονομικών εξέτασαν την ελληνική πρόταση για τον μηχανισμό των εφεδρικών μέτρων που ζητά το ΔΝΤ για να δώσει τη συγκατάθεση του στην ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης.

Τι πρότεινε η Ελλάδα

Η πρόταση του Έλληνα Υπουργού Οικονομικών βασιζόταν στα εξής. Πρώτον, την μη εξαίρεση των βασικών δαπανών του κράτους, δηλαδή μισθούς και συντάξεις, μειώνοντας καθολικά τις δαπάνες του κράτους.

Δεύτερον, στα τεχνικά χαρακτηριστικά του

μηχανισμού. Η πρόταση της Ελληνικής πλευράς προβλέπει την σύνταξη από τον Έλληνα Υπουργό Οικονομικών κάθε 30 Απριλίου, μιας έκθεσης πρόοδου της Ελληνικής οικονομίας και θα αναφέρονται τυχόν παρατυπίες έτσι ώστε να ενεργοποιείται ο μηχανισμός. Στο πλαίσιο αυτό η έκθεση θα εξετάζεται από την Ελληνική Βουλή και τους Ευρωπαικούς Θεσμούς.

Ντομπρόφσκις: Έρχεται συμφωνία

Σε δύο μηνύματα του στο Twitter ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιος για το ευρώ, Βάλντις Ντομπρόφσκις υποστηρίζει ότι θα υπάρξει συμφωνία μέσα στις επόμενες ημέρες, συμπεριλαμβανομένου και του μηχανισμού εφεδρικών μέτρων.

Ντάισελμπλουμ:Ανοίγει ο δρόμος για την εκταμίευση της δόσης

Την ίδια στιγμή ο Γερούν Ντάισελμπλουμ τόνισε πως το πρώτο βήμα είναι να ολοκληρώσουμε την συμφωνία για να ανοίξει ο δρόμος για εκταμίευση της δόσης.

Θα συζητηθούν μέτρα βέβαια για το ελληνικό χρέος βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.Το Euro Working Group θα μεταφέρει την αναφορά του στο Eurogroup της 24ης Μαϊου. Εκεί θα ξανασυναντηθούμε και συζητήσουμε όλα τα θέμα, είπε.

Τέλος, ο Πιέρ Μοσκοβισί τόνισε πως η διασφάλιση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους είναι θεμελιώδης για να υλοποιηθεί η συμφωνία του καλοκαιριού με τον Ρέγκλινγκ να δηλώνει πως «κάναμε καλή πρόοδο σήμερα».
Παράλληλα συμπλήρωσε πως «το Eurogroup έκανε σήμερα την πρώτη συζήτηση για πιθανά μέτρα ελάφρυνσης του χρέους»
Με τα μέτρα του 2012 υπολογίζουμε πως εξοικονομούνται 8 δισ ευρώ ετησίως για το χρέος.

Keywords
Τυχαία Θέματα