Ταμείο Αλληλεγγύης, το σχέδιο διάσωσης της Κυπρου

Ομόφωνη απόφαση για δημιουργία Ταμείου Αλληλεγγύης προς διάσωση της κυπριακής οικονομίας λήφθηκε σε σύσκεψη του προέδρου Αναστασιάδη με τους αρχηγούς των κομμάτων, ανακοίνωσε ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, χωρίς όμως να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Στόχος, τόνισε, είναι να σώσουμε την κυπριακή οικονομία. Εξέφρασε την βεβαιότητα ότι θα βρεθεί η λύση, αλλά επεσήμανε ότι τα επόμενα χρόνια θα είναι δύσκολα και η ύφεση θα συνεχιστεί. Απέκλεισε το κλείσιμο τραπεζών,

λέγοντας ότι προσπαθούμε να σώσουμε το τραπεζικό σύστημα.

Απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο ρωσικής βοήθειας είπε ότι «οποιαδήποτε βοήθεια είναι ευπρόσδεκτη», συγχρόνως όμως τόνισε ότι «επιθυμία όλων είναι η Κύπρος να παραμείνει στο ευρώ, έστω κι αν υπάρχει βοήθεια».

«Θα βρούμε τη λύση. Εξάλλου είναι μονόδρομος», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Νεοφύτου, μετά την τρίωρη σύσκεψη.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου επιβεβαίωσε πως «ελήφθησαν αποφάσεις» και συμπλήρωσε πως «δεν συζητήσαμε καν για κούρεμα» τραπεζικών καταθέσεων.

Η επίσημη ανακοίνωση

Μετά από πρόταση του προέδρου Αναστασιάδη, διαμορφώθηκε συναίνεση και πάρθηκε ομόφωνη απόφαση για τη δημιουργία Επενδυτικού Ταμείου Αλληλεγγύης, αναφέρεται σε επίσημη ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου. Η πρόταση, τονίζεται, τυγχάνει νομοτεχνικής επεξεργασίας από τη Νομική Υπηρεσία.

Επίσης, στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι αν κριθεί αναγκαίο, με βάση τη νομοτεχνική επεξεργασία, θα συνεδριάσει άμεσα το Υπουργικό Συμβούλιο για να το εγκρίνει και θα προωθηθεί στη Βουλή για τα περαιτέρω.

Σημειώνεται ότι στην επίσημη ανακοίνωση δεν γίνεται αναφορά κατά πόσο θα υπάρξει ή όχι «κούρεμα» καταθέσεων σε μικρότερο ποσοστό, από αυτό που ζήτησε το Eurogroup.

Το Ταμείο Αλληλεγγύης

Σύμφωνα με όλες τις υπάρχουσες και συγκλίνουσες πληροφορίες, η πρόταση Αναστασιάδη για σύσταση Ταμείου Αλληλεγγύης έχει ως στόχο τη δημιουργία ενός επενδυτικού ταμείου που θα συνεισφέρουν όλοι (ταμεία προνοίας, Εκκλησία, ακίνητα, εθελοντές κ.ά) προκειμένου να συγκεντρωθεί το ποσό που απαιτείται για την αποφυγή του «κουρέματος» καταθέσεων (περίπου 5,8 δισ. ευρώ). Παράλληλα, το Ταμείο θα συνδεθεί με την έκδοση ομολόγων και με τις προοπτικές του φυσικού αερίου.

Η κυπριακή Βουλή θα κληθεί να αποφανθεί επί του σχεδίου το απόγευμα της Πέμπτης.

Αποφάσεις ως τη Δευτέρα

Μέχρι τη Δευτέρα θα υπάρξει πρόγραμμα στήριξης της κυπριακής οικονομίας, δήλωσε ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου, Πανίκος Δημητριάδης.

Εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου, όπου πραγματοποιήθηκε η σύσκεψη υπό τον πρόεδρο Αναστασιάδη, ο κ. Δημητριάδης είπε λακωνικά: «αναμένω ότι μέχρι τη Δευτέρα θα υπάρξει πρόγραμμα στήριξης της κυπριακής οικονομίας».

Το τελεσίγραφο της ΕΚΤ

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) έδωσε στην Κύπρο προθεσμία έως τη Δευτέρα για να συμφωνήσει σε ένα πρόγραμμα βοήθειας, απειλώντας να σταματήσει τη χρηματοδότηση των τραπεζών της, εάν δεν έχει συμφωνηθεί έως τότε ένα πρόγραμμα με την ΕΕ και το ΔΝΤ. Η απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ δίνει στην Κύπρο μία τελευταία ευκαιρία να συμφωνήσει σε ένα πρόγραμμα με τη σφραγίδα των ΕΕ/ΔΝΤ και να αποφύγει τη χρηματοπιστωτική κατάρρευση.

Ο ρόλος της ΕΚΤ είναι κρίσιμος, επειδή ελέγχει τη χορήγηση ρευστότητας στις κυπριακές τράπεζες, η οποία είναι απαραίτητη για την εύρυθμη λειτουργία του διογκωμένου τραπεζικού τομέα της μεγαλονήσου. Καθώς η ΕΚΤ δεν δέχεται από τον περασμένο Ιούνιο τα ομόλογα του κυπριακού κράτους, λόγω του χαμηλού αξιόχρεου τους, ως ενέχυρο για το δανεισμό των κυπριακών τραπεζών, η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου χρηματοδοτεί τις τράπεζες της χώρας μέσω της βοήθειας έκτακτης ρευστότητας (Emergency Liquidity Assistance, ELA). Αυτά τα έκτακτα δάνεια δίνονται ευκολότερα, αλλά θα πρέπει επίσης να εγκριθούν από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ.

Οι κυπριακές τράπεζες είναι εξαρτημένες σε μεγάλο βαθμό από τη χρηματοδότησή τους μέσω του προγράμματος ELA. Στο τέλος του Ιανουαρίου, είχαν δανεισθεί περίπου 9,1 δις. ευρώ από την Κεντρική Τράπεζας της Κύπρου μέσω του προγράμματος αυτού, σύμφωνα με τον ισολογισμό της τελευταίας. Το ίδιο χρονικό σημείο, οι κυπριακές τράπεζες είχαν λάβει μόνο 376 εκατ. ευρώ μέσω απευθείας χρηματοδότησης από την ΕΚΤ.

Η αυστηρή στάση της ΕΚΤ έρχεται μετά τον προβληματισμό που υπήρξε για κάποιες πολιτικές της, ιδιαίτερα στη Γερμανία, όπου πολλοί την επέκριναν ότι είναι πολύ ελαστική όσον αφορά την εφαρμογή των κανόνων. Το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ Γεργκ Άσμουσεν, που είναι Γερμανός, τόνισε, την Τετάρτη, ότι η ΕΚΤ μπορεί να επιτρέπει την έκτακτη παροχή ρευστότητας μόνο σε φερέγγυες τράπεζες και ότι η φερεγγυότητα των κυπριακών τραπεζών «δεν μπορεί να υποτεθεί» χωρίς ένα πρόγραμμα βοήθειας για την ανακεφαλαιοποίησή τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα