Πεκίνο, ταξίδι σε μια σύγχρονη…αρχαία πόλη

Το Πεκίνο, αποτελεί πρωτεύουσα της πιο πολυπληθούς χώρας στον κόσμο, της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας. Η πανάρχαιη πρωτεύουσα της Κίνας που χρονολογείται από το 1.057 π.χ. αναπτύσσεται ραγδαία, έχει αποτελέσει πρωτεύουσα πέντε φεουδαρχικών δυναστειών: των Λιάο, των Γιν, των Γουάν, των Μίνγκ και των Κουίνγκ και η οικονομία της χαρακτηρίζεται ως η ταχύτερα αναπτυσσόμενη στον κόσμο. Αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες πόλεις στον κόσμο αφού καλύπτει 16.800 τμ., ενώ χωρίζεται σε 18 περιφέρειες και τα περίχωρα.

Οι Κινέζοι λένε ότι δεν μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι είδε το Πεκίνο,

εάν δεν έχει μπει στην Απαγορευμένη Πόλη. Η ονομασία οφείλεται στο γεγονός ότι μόνο στα μέλη της αυτοκρατορικής αυλής επιτρεπόταν κατά το παρελθόν αν εισέλθουν σε αυτό το συγκρότημα ανακτόρων, από τα μεγαλύτερα και σπουδαιότερα που χτίστηκαν ποτέ. Αποτελεί φόρο τιμής στους 24 αυτοκράτορες που μέσα από τους οίκους του, κυβέρνησαν τον τόπο για περισσότερα από 500 χρόνια. Δημιουργήθηκε μεταξύ 1406 και 1420 όταν στην εξουσία βρισκόταν η δυναστεία των Μινγκ. Το συγκρότημα καλύπτει μία έκταση 172 στρεμμάτων και περιλαμβάνει περισσότερα από 980 κτίρια. Τα τείχη του έχουν 7,9 μέτρα ύψος και 6 μέτρα πλάτος ενώ επιπλέον τείχη χωρίζουν την αυτοκρατορική πόλη από την απαγορευμένη πόλη. Η πλατεία και η πύλη Τιεν Αν Μεν, όπου σημαίνει Πύλη της Ουράνιας Ειρήνης και αποτελεί το βασικό σημείο εισόδου στην Απαγορευμένη Πόλη. Στην πλατεία αυτή 24 αυτοκράτορες ανακηρύχθηκαν Γιοι του Ουρανού, το 1949 ο Μάο Τσε Τουνγκ ανακήρυξe τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας, και επίσης εδώ τα τανκς έπνιξαν την εξέγερση των φοιτητών το 1989. Στην πλατεία αυτή βρίσκεται το Μουσείο Ιστορίας, το Μουσείο της Επανάστασης, το Μέγαρο του Λαού, το Μνημείο των Ηρώων του Λαού, η Νότια Πύλη της Ουράνιας Ειρήνης και το Μαυσωλείο του Μάο.

Γύρω από την Απαγορευμένη Πόλη εξακολουθούν να υπάρχουν ακόμα απομεινάρια της παλιάς γειτονιάς τα Χουτόνγκ. Απλώνονται στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα με κέντρο τα αυτοκρατορικά ανάκτορα. Στα Χουτόνγκ που απλωνόταν ανατολικά και δυτικά του παλατιού προορίζονταν για κατοικίες των συγγενών, μελών της αυτοκρατορικής οικογένειας, και ανώτερων αξιωματούχων. Στα Χουτόνγκ που βρίσκονταν βόρεια και νότια του παλατιού κατοικούσαν έμποροι και απλοί άνθρωποι. Σήμερα υπάρχουν περίπου 3.000 Χουτόνγκ, κάποια από τα οποία η Κυβέρνηση τα αναστηλώνει και άλλα δίνουν τη θέση τους σε ουρανοξύστες.

Βορειοδυτικά της Απαγορευμένης Πόλης, θα βρείτε το πάρκο Μπέι Χάι που υπήρξε αυτοκρατορικός κήπος για περισσότερα από χίλια χρόνια και άνοιξε τις πύλες του στο κοινό το 1925. Έχει άπειρους τεχνητούς λοφίσκους, περίπτερα και ναούς και η ιστορία του συνδέεται με τον Κουμπλάι Χαν, ο οποίος ξανασχεδίασε τον κήπο κατά τη δυναστεία των Γουάν. Το μέρος αποτελεί ιδανική τοποθεσία για περίπατο καθώς και σύντομες βαρκάδες στη λίμνη ενώ κάποιοι το παρομοιάζουν με μικρογραφία της χώρας. Στο νοτιοανατολικό τμήμα του ιστορικού κέντρου του Πεκίνου, βρίσκεται ο Ναός του Ουρανού όπου πρόκειται για ένα λατρευτικό σύμπλεγμα κτιρίων, που χτίστηκε μεταξύ 1406 και 1420. Πρόκειται για τον ιερό χώρο όπου ο αυτοκράτορας τελούσε θυσίες και προσευχόταν στους ουράνιους θεούς και στους προγόνους του κατά το χειμερινό ηλιοστάσιο. Σήμερα το συγκρότημα των ναών αποτελεί αναγνωρίσιμο αξιοθέατο του Πεκίνου.

Ο Ναός των Λάμα είναι ο μεγαλύτερος και εντυπωσιακότερος ναός της πόλης, ένα μοναστήρι το οποίο φιλοξενεί μοναχούς από τη Μογγολία και το Θιβέτ. Περιλαμβάνει πέντε κύριους οίκους, ο καθένας ψηλότερος από τον προηγούμενο και ορισμένα γλυπτά εκπληκτικής τεχνοτροπίας. Οι τάφοι των Μινγκ είναι άλλο ένα από τα μεγάλα αξιοθέατα του Πεκίνου. Πρόκειται για ένα κοιμητήριο με 13 από τους 16 τάφους των αυτοκρατόρων της δυναστείας των Μινγκ, το εξοχότερο δείγμα αυτοκρατορικής ταφικής αρχιτεκτονικής. Οι τάφοι καλύπτουν έκταση που υπερβαίνει τα 40τ.χλμ. Τρεις από αυτούς Τσανγκλίνγκ, Ντινγκλίνγκ και Τζαολίνγκ αναστηλώθηκαν και κατακλύζονται από επισκέπτες.

Το Σινικό Τείχος, είναι η πασίγνωστη οχύρωση που οικοδομήθηκε στα βόρεια σύνορα της Κινέζικης Αυτοκρατορίας προκειμένου να προστατεύσει το εσωτερικό της χώρας από εισβολές και επιδρομές διάφορων νομαδικών φυλών. Οι πρώτες εργασίες κατασκευής του ξεκίνησαν από τον 3ο αιώνα πΧ και με το πέρασμα των αιώνων οι επόμενοι αυτοκράτορες επέκτειναν και βελτίωσαν σε μεγάλο βαθμό το έργο, όμως για τη σημερινή του μορφή σε μεγάλο βαθμό ευθύνεται η δυναστεία των Μινγκ που τελειοποίησε από το τέλος του 14ου αιώνα έως τια αρχές του 17ου αιώνα το μεγαλύτερο οχυρωματικό έργο σε παγκόσμιο επίπεδο. Το μήκος του ανέρχεται σε 8.851 χλμ εκ των οποίων τα 6.259 είναι πραγματικό τείχος, τα 359χλμ είναι τάφροι και τα 2.232 χλμ είναι άλλα φυσικά οχυρωματικά εμπόδια όπως βουνά, ποτάμια και γκρεμοί. Τα τέσσερα κύρια τμήματά του, τα οποία είναι εύκολα προσβάσιμα από το Πεκίνο είναι το Μπανταλίνγκ, το Μουτιενγιού, το Χουάνγκχουα Τσενγκ και το Σιματάι.

Σε μία τόσο τεράστια πόλη υπάρχουν πολυάριθμα εμπορικά κέντρα και καταστήματα για τις αγορές σας καθώς και μέρη για την διασκέδασή σας. Στα ντόπια εστιατόρια θα τρώτε μόνο με ξυλάκια τις γεύσεις της γνήσιας κινέζικης κουζίνας, καθώς δεν διαθέτουν μαχαιροπήρουνα. Αν δεν είστε όμως λάτρεις αυτών των γεύσεων, υπάρχουν πολλές αλυσίδες παγκοσμίων γνωστών εστιατορίων. Για τις μετακινήσεις σας ένα πληρέστατο δίκτυο μέσων μεταφοράς όπως μετρό, τρένο, λεωφορεία και ταξί είναι στη διάθεσή σας. Για να αποφεύγετε την κίνηση προτιμήστε το μετρό ή το τρένο.

Επιμέλεια: Βίκυ Σάρδη

Για τα αεροπορικά εισιτήρια ή την διαμονή σας, σας προτείνουμε: smartbookings.gr. Για ομαδικά ταξίδια επισκεφθείτε την touristikapaketa.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα