Τα ξένα μέσα για τις αποφάσεις του Eurogroup

Δεσπόζει η είδηση των αποφάσεων του χθεσινού Eurogroup στα διεθνή μέσα ενημέρωσηςς, καθώς η συμφωνία για το ελληνικό χρέος είναι πρώτο θέμα.

Το BBC αναφέρει ότι «οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης συμφωνούν για τη διάσωση της Ελλάδας» προσθέτοντας ότι στο Eurogroup της Δευτέρας αποφασίστηκε το “ξεκλείδωμα” των 44 δισ. ευρώ και η ελάφρυνση του χρέους κατά 40

δισ. ευρώ».

Το CNN φιλοξενεί άρθρο με τίτλο «ΔΝΤ, ευρωζώνη πετυχαίνουν συμφωνία για το ελληνικό χρέος». Στο άρθρο γίνεται αναφορά στις διαδηλώσεις των πολιτών, απόρροια του νέου πακέτου μέτρων λιτότητας, ενώ τονίζει ότι η ανεργία έχει αγγίξει το 25% και το βιοτικό επίπεδο πολλών έχει πληγεί.

Το Bloomberg τονίζει ότι «η Ελλάδα κέρδισε ευκολότερους όρους στο χρέος μετά την ευρωπαϊκή φόρμουλα διάσωσης». Το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο σχολιάζει ότι «οι Eυρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών ελάφρυναν τους όρους της επείγουσας βοήθειας προς την Ελλάδα, δηλώνοντας ότι έπειτα από τρία χρόνια λανθασμένων εκκινήσεων ότι η Ευρώπη βρήκε την φόρμουλα για να "γιατρέψουν" την πληγείσα από την κρίση χώρα».

«Το Βερολίνο αρνείται να διαγραφεί μέρος του ελληνικού χρέους», είναι ο τίτλος της ηλεκτρονικής έκδοσης της γαλλικής Le Monde, ενώ οι Financial Times γράφουν ότι μετά από δύο άκυρες εκκινήσεις, οι διεθνείς δανειστές κατόρθωσαν να συμφωνήσουν για την επανεξέταση του προγράμματος βοήθειας για την Ελλάδα και την εκταμίευση της επόμενης δόσης. «Οι όροι που συμφωνήθηκαν ίσως σημαίνουν απώλειες για κάποιες χώρες. Παρά τη συμφωνία, υπάρχουν ακόμη ζητήματα που δεν έχουν ακόμη διευθετηθεί», συμπληρώνει η εφημερίδα.

«Άνοιξε ο δρόμος για το ξεμπλοκάρισμα της οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα», γράφει η Liberation. «Αυτό σημαίνει ότι επιτυγχάνεται μια ελάφρυνση του ελληνικού χρέους κατά 40 δισ. ευρώ μέχρι το 2020», προσθέτει.

Η γερμανική εφημερίδα Suddeutsche Zeitung γράφει: «Η Ελλάδα παίρνει περισσότερα χρήματα. Σχεδόν 44 δισ. ευρώ θα φτάσουν στην Αθήνα. Μ' αυτά η χώρα θα γλιτώσει την οικονομική κατάρρευση. Η Ελλάδα πρέπει να μειώσει περαιτέρω το χρέος της. Οι διεθνείς δανειστές συμφώνησαν στην νέα βοήθεια ύψους 44 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα, ενώ όπως ανέφεραν διπλωματικές πηγές η συμφωνία περιλαμβάνει μείωση του χρέους στο 124% του ΑΕΠ μέχρι το 2020».

«Ελλάδα, νυχτερινή συμφωνία που δίνει ανάσα στην Αθήνα» είναι ο τίτλος της ιταλικής εφημερίδας La Repubblica, τονίζοντας ότι η επίσημη απόφαση θα έρθει στις 13 Δεκεμβρίου.

Τέλος, El Pais γράφει: «Η Ευρώπη και το ΔΝΤ ξεμπλοκάρουν την τελευταία στιγμή τη βοήθεια στην Ελλάδα». «Οι οικονομικοί υπεύθυνοι της ευρωζώνης χαλάρωσαν το ρυθμό προσαρμογής του ελληνικού χρέους, καθορίζοντας νέο χρονοδιάγραμμα για να ισορροπήσει το ελληνικό χρέος ως το 2020 στο 124% του ΑΕΠ, αντί του προηγούμενου στόχου του 120%».

Keywords
Τυχαία Θέματα