Τα βρίσκουν τρόικα-κυβέρνηση για τις απολύσεις

Προς συμφωνία οδεύουν οι διαβουλεύσεις της ελληνικής πλευράς με την τρόικα με θέμα τις απολύσεις στο δημόσιο και πλέον θεωρείται θέμα χρόνου να επιτευχθεί η συμφωνία, παρά το ότι το σχέδιο κινητικότητας των δημοσίων υπαλλήλων είναι «κόκκινο πανί» για τα υπουργεία Οικονομικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Με βάση τα δεδομένα, περίπου 2.000 επίορκοι θα απομακρυνθούν

έως τον Ιούνιο, ενώ έως τα τέλη του 2013 θα απομακρυνθούν ακόμη 5.000 υπάλληλοι με βαριά πειθαρχικά παραπτώματα. Πέραν αυτών των ειδικών κατηγοριών, την πόρτα της εξόδου από το Δημόσιο θα δουν επιπλέον 20.000 υπάλληλοι έως τα τέλη του 2014.

Σύμφωνα με τα «Νέα», οι δανειστές βλέπουν θετικά το αίτημα της κυβέρνησης για προσλήψεις εξειδικευμένου προσωπικού, το οποίο θα καλύψει τα κενά που θα προκληθούν από την απομάκρυνση των 2.000 επίορκων υπαλλήλων σε κρίσιμες υπηρεσίες -ιδίως σε εφορίες, πολεοδομίες και στον χώρο της Υγείας. Για την άμεση κάλυψη αυτών των θέσεων υπάρχει συμφωνία ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ, ενώ προβλέπεται ότι θα ισχύσει η αναλογία 1:1 και θα παρακαμφθεί η γενική αναλογία 1:5 που ισχύει για τις προσλήψεις και αποχωρήσεις δημοσίων υπαλλήλων.

Ο σχεδιασμός που εξετάζεται προβλέπει την απομάκρυνση έως τον Ιούνιο περίπου 2.000 επίορκων υπαλλήλων, που αντιμετωπίζουν κακουργηματικές διώξεις. Μάλιστα, προκειμένου να ξεπεραστούν τυχόν νομικά ζητήματα, θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση που θα προβλέπει ότι οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι δεν θα επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό μέχρις ότου τελεσιδικήσει η υπόθεσή τους.

Έως τα τέλη του 2013 αναμένεται να απομακρυνθούν άλλοι 5.000 υπάλληλοι που έχουν υποπέσει σε βαριά πειθαρχικά παραπτώματα, είναι άφαντοι από την υπηρεσία τους κ.λπ. Άλλωστε, έως τα τέλη του 2014 άλλες 20.000 υπάλληλοι θα τεθούν σε καθεστώς διαθεσιμότητας. Από αυτούς, το οικονομικό επιτελείο υπολογίζει ότι περίπου 8.000 θα βρεθούν τελικώς εκτός Δημοσίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα