Καθησυχασμοί για τη μετάδοση του νέου ιού γρίπης των πτηνών

Δεν υπάρχει καμία ένδειξη μετάδοσης του ιού Η7Ν9 της γρίπης των πτηνών από άνθρωπο σε άνθρωπο, διαβεβαιώνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ). «Ακόμη κι αν δεν γνωρίζουμε τα αίτια της λοίμωξης, επί του παρόντος δεν υπάρχει απόδειξη μετάδοσης από άνθρωπο σε άνθρωπο του στελέχους Η7Ν9 της γρίπης των πτηνών», δήλωσε χαρακτηριστικά σε συνέντευξη Τύπου ο Μάικλ Ο' Λίρι, εκπρόσωπος του ΠΟΥ στην Κίνα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι έχουν εντοπιστεί στην Κίνα 21 κρούσματα της νόσου από το συγκεκριμένο στέλεχος,

ενώ έχουν υπάρξει και έξι θάνατοι.

Ανάμεσα στις λοιμώξεις που καταγράφηκαν περιλαμβάνεται αυτή ενός άνδρα από τη Σανγκάη ο οποίος πέθανε από επιπλοκές του ιού Η7Ν9. Οι δύο γιοί του άνδρα αυτού νοσηλεύτηκαν και ο ένας πέθανε επίσης. Ωστόσο οι εξετάσεις στις οποίες είχαν υποβληθεί οι δύο γιοί αποδείχτηκαν αρνητικές στον Η7Ν9.

«Αυτό το οικογενειακό περιβάλλον θέτει την πιθανότητα μιας μετάδοσης από άνθρωπο σε άνθρωπο, όμως δύο εκ των κρουσμάτων στο σπίτι αυτό δεν επιβεβαιώθηκαν από τις εργαστηριακές αναλύσεις και δεν υπάρχει καμιά απόδειξη συνεχούς μετάδοσης από άνθρωπο σε άνθρωπο», πρόσθεσε ο Ο' Λίρι.

Το στέλεχος Η7Ν9 της γρίπης, το οποίο μέχρι σήμερα έχει προσβάλλει μόνο ανθρώπους στην ανατολική Κίνα, δεν μεταδιδόταν έως τώρα στον άνθρωπο.

Keywords
Τυχαία Θέματα