Τα βρήκαν πάροχοι ΕΟΠΥΥ-Γεωργιάδης

Ύστερα από απανωτές και καθημερινές διαβουλεύσεις, οι πάροχοι του ΕΟΠΥΥ έλαβαν την απόφαση να τερματίσουν την επίσχεση εργασίας που πραγματοποιούσαν από τις αρχές της εβδομάδας. Μετά από ακόμη μια συνάντηση με τον υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, έλαβαν την απόφαση να σταματήσουν τις κινητοποιήσεις τους, «για να μη φανεί ότι εκβιάζουν την κυβέρνηση λίγες ημέρες πριν τις εκλογές».

Σε συνάντηση των δύο πλευρών την Τετάρτη επήλθε συμφωνία για τα βασικά ζητήματα που είχαν τεθεί στο τραπέζι. Σημειώνεται πως οι τα διαγνωστικά κέντρα και οι εργαστηριακοί γιατροί αντιδρούν στον συρρικνωμένο προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ σε ό,τι αφορά στις εργαστηριακές εξετάσεις, πχ. βιοχημικές, ακτινολογικές, απεικονιστικές.

«Όσοι συνεχίσουν επίσχεση, θα σταματήσουν να είναι συμβεβλημένοι»

Είχαν προηγηθεί δηλώσεις-απειλές του υπουργού Υγείας ότι «όσοι συνεχίζουν την επίσχεση, θα σταματήσουν να είναι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ». Ο κ. Γεωργιάδης έστειλε το μήνυμα προς τα διαγνωστικά κέντρα ότι σε περίπτωση που επιλέξουν να συνεχίσουν την επίσχεση, θα σταματήσουν να έχουν συνεργασία με τον ΕΟΠΥΥ «και εμείς θα συνεχίσουμε με τους υπόλοιπους».

Σε ερώτηση για το εάν εκβιάζονται οι ιδιώτες ανέφερε ότι κάτι τέτοιο δε συμβαίνει, ενώ υποστήριξε ότι «τα εργαστήρια του ΠΕΔΥ λειτουργούν σήμερα μετά τη μεταρρύθμιση του ΕΟΠΥΥ. Λόγω της μεταρρύθμισης έχουμε σήμερα δημόσια εργαστήρια».

Ο κ. Γεωργιάδης δήλωσε ότι δεν πρόκειται να τινάξει στον αέρα τον ΕΟΠΥΥ μόνο και μόνο για να μη χάσει ψήφους η κυβέρνηση. Και εξαπέλυσε κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας: «Ας ψηφίσει ο κόσμος τον Αθανασίου του ΣΥΡΙΖΑ να πληρώνουν τους ιδιώτες». Ανέφερε πάντως ότι το υπουργείο Υγείας χρωστά στους ιδιώτες περίπου 600 εκατ. ευρώ από παλιές οφειλές και επίσης χρωστούν το μήνα Φεβρουάριο για το 2014.

Τι προβλέπει το σχέδιο του υπουργείου Υγείας

Το σχέδιο του υπουργείου Υγείας προβλέπει ότι πλέον κάθε εργαστήριο ή διαγνωστικό κέντρο θα έχει πλαφόν στις εξετάσεις που μπορεί να διενεργεί όπως ακριβώς έχουν οι γιατροί στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση φαρμάκων (μπορούν να συνταγογραφούν κάθε μήνα φάρμακα αξίας ίσης με το 80% της δαπάνης που τους αντιστοιχεί για τον ίδιο μήνα του 2013). Το πλαφόν για κάθε εργαστήριο και κέντρο θα είναι μηνιαίο και θα οριστεί με βάση τον αριθμό των παρακλινικών εξετάσεων - και τη δαπάνη που αναλογεί σε αυτές- του περασμένου έτους.

Οι εκπρόσωποι των γιατρών, των διαγνωστικών κέντρων και των λοιπών παρόχων εμφανίζονται θετικοί στην εφαρμογή των κατευθυντήριων γραμμών για τη συνταγογράφηση όπως και για το μέτρο του πλαφόν. Διατηρούν ωστόσο ενστάσεις όσον αφορά στον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ για τις εξετάσεις, θεωρώντας ότι είναι πολύ χαμηλός και ότι θα αφήνει ακάλυπτους τους ασφαλισμένους.

Keywords
Τυχαία Θέματα