Τα λεωφορεία της ντροπής

Τη δρομολόγηση ειδικών λεωφορειακών γραμμών που θα μεταφέρουν μόνο Παλαιστίνιους, έθεσε σε λειτουργία η κυβέρνηση του Ισραήλ, μεταξύ Δυτικής Όχθης και Τελ Αβίβ. Πρόκειται για προκλητική πολιτική διακρίσεων, που επαναφέρει στη μνήμη μας, τη λογική του καθεστώτος Απαρτχάιντ.

Βέβαια, το υπουργείο Μεταφορών, επικαλείται τη «βελτίωση των δημόσιων μεταφορών για τους Παλαιστίνιους που εργάζονται στο Ισραήλ», όμως στην πραγματικότητα η κυβέρνηση απαντά στις αντιδράσεις εποίκων που ισχυρίζονται ότι οι παλαιστίνιοι επιβάτες αποτελούν

«κίνδυνο ασφαλείας».

Σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα Haaretz, οι δύο λεωφορειακές γραμμές που εγκαινιαστήκαν τη Δευτέρα, ξεκινούν από τα σημεία ελέγχου της Δυτικής Όχθης και κινούνται βόρεια προς το Τελ Αβίβ.

Η χρήση τους από τους Παλαιστίνιους «δεν είναι υποχρεωτική», λέει το αρμόδιο υπουργείο. Παλαιστινιακές οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καταγγέλλουν ότι η χρήση τους, θα οδηγήσει σε πλήρη διάκριση στα σημεία ελέγχου, με την ισραηλινή αστυνομία να παίρνει την κατάσταση στα χέρια της και να αναγκάζει τους Παλαιστίνιους να επιβιβάζονται μόνο στα συγκεκριμένα λεωφορεία, όπως επισημαίνει η βρετανική Telegraph.

Οι αντιδράσεις είναι πολλές, ακόμα και εντός του Ισραήλ με την αριστερή εφημερίδα Maariv να καταγγέλλει σε πρωτοσέλιδό της «τα λεωφορεία των διακρίσεων» ως απαράδεκτα για τη δημοκρατία.

Keywords
Τυχαία Θέματα