«Τα κεφάλια μέσα» : Ήρθαν οι δανειστές- ξεκινά η διαπραγμάτευση

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Ξεκινά σήμερα η πρώτη φάση της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές καθώς για μια εβδομάδα θα βρίσκονται στο γνωστό πια ξενοδοχείο της Αθήνας όπου οι εκπρόσωποι τους, θα συναντηθούν διαδοχικά, με σειρά στελεχών της κυβέρνησης. Κύριο επίδικο των διαπραγματεύσεων θα είναι η πορεία υλοποίησης των προαπαιτουμένων που συνιστούν αμετάκλητη προϋπόθεση για την αποδέσμευση της υποδόσης των 2,8 δισ ευρώ.

Η ατζέντα της διαπραγμάτευσης

Στα βασικά θέματα της συζήτησης συμπεριλαμβάνονται η πορεία

των φορολογικών εσόδων στην βάση της αξιολόγησης των φορολογικών μέτρων που ψηφίστηκαν τον περασμένο Μάη, όπως και η αξιολόγηση της πορείας του ασφαλιστικού . Οι εκπρόσωποι των δανειστών Ντέκλαν Κοστέλο (ΕΕ ), Φραντσέσκο Ντρούντι (ΕΚΤ), Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ) και Νικολό Τζιαμαριόλι (ΕΜΣ), βρίσκονται ήδη στην Αθήνα έχοντας ως βασική επιδίωξη να σχηματίσουν μια καταρχήν εικόνα αναφορικά με τον θεσμικό και δημοσιονομικό απολογισμό της πρώτης αξιολόγησης.

Το επόμενο βήμα -αύριο- είναι μελετηθεί αν οι κινήσεις που έχουν γίνει και τα μέτρα που έχουν ληφθεί από την κυβέρνηση στο φορολογικό επίπεδο έχουν τα προβλεπόμενα αποτελέσματα, ενώ θα εκτιμηθεί και η πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού. Ακολουθεί μια σημαντική συνάντηση με τον Υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο με τον οποίο θα συζητηθούν τόσο η εφαρμογή νέου ασφαλιστικού νόμου όσο και ο βαθμός υλοποίησης του σχεδίου για τον Ενιαίο Φορέα Ασφάλισης (ΕΦΚΑ). Πρέπει να θεωρείται βέβαιο πως οι εκπρόσωποι των δανειστών θα θέσουν επιπρόσθετα ζητήματα που σχετίζονται με τα εργασιακά όπως είναι οι συλλογικές διαπραγματεύσεις, η κατάργηση του συνδικαλιστικού νόμου και οι ομαδικές απολύσεις.

Διαφθορά και Ταμείο αποκρατικοποιήσεων

Δύο επιπλέον βασικά θέματα που θα απασχολήσουν σημαντικό μέρος των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των δανειστών, είναι το νομοσχέδιο για την καταπολέμηση της διαφθοράς που αφορά σε θέματα όπως είναι η χρηματοδότηση των κομμάτων, και η αλλαγή του νόμου για το πόθεν έσχες , ενώ το δεύτερο θέμα σχετίζεται με τις διεργασίες για την δημιουργία του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων.

Σε αυτό το θέμα που ενδιαφέρει ιδιαίτερα τους δανειστές, καθοριστικό διακύβευμα συνιστά η σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου για το οποίο οι δανειστές έχουν ήδη έτοιμες προτάσεις για τα δύο από τα πέντε μέλη, ενώ εκκρεμούν τα υπόλοιπα τρία που πρέπει να προταθούν από την ελληνική πλευρά. Πέραν αυτών περίοπτη θέση στις διαπραγματεύσεις κρατούν τόσο η πορεία εξυγίανσης των τραπεζικών ιδρυμάτων όπως και οι τρόποι διαχείρισης των κόκκινων δανείων .

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εκτιμά ότι στο δημοσιονομικό πεδίο δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα καθώς τόσο στο επίπεδο των δαπανών όσο και στο επίπεδο των εσόδων, τα πράγματα βρίσκονται στο σωστό δρόμο. Ένα ζήτημα που «καίει¨ωστόσο την κυβέρνηση είναι να γίνουν αποδεκτές οι προβλέψεις του Υπουργείου Οικονομικών περί πλεονάσματος 0,5% του ΑΕΠ, ενώ προσβλέπει επιπρόσθετα, στην αποδοχή του χρονοδιαγράμματος του διαγωνισμού για τον ΑΔΜΗΕ όπως και στην δρομολόγηση της τελικής θετικής αξιολόγησης των διοικήσεων των τραπεζών όπως και του υπέρ-ταμείο αποκρατικοποιήσεων.

Επιπλέον αναμένεται να γίνει αποδεκτό από τους δανειστές το σχέδιο για την θεσμοθέτηση ακατάσχετου λογαριασμού για τις επιχειρήσεις, που θα ανοίξει τον δρόμο για την ψήφιση του νομοσχεδίου για το πλαστικό χρήμα όπως και την οικειοθελή αποκάλυψη των κρυφών εισοδημάτων.

Το άρθρο «Τα κεφάλια μέσα» : Ήρθαν οι δανειστές- ξεκινά η διαπραγμάτευση εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα