Τα γύρισε ο Ντάισελμπλουμ: Ειδική περίπτωση η Κύπρος

Οι δηλώσεις του, λίγες ώρες μετά τη λήξη του Eurogroup και τη συμφωνία για τη Κύπρο, προκάλεσαν έντονη αναστάτωση στις αγορές και ποικίλες αντιδράσεις, με αποτέλεσμα να ανασκευάσει όσα είπε. Ο λόγος για τον πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος διαβεβαιώνει πλέον ότι η Κύπρος είναι μια ειδική περίπτωση και ότι το πρόγραμμα διάσωσης που εκπονήθηκε στη διάρκεια της νύχτας δεν θα χρησιμεύσει

ως μοντέλο διευθέτησης άλλων προβλημάτων στο μέλλον.

«Η Κύπρος είναι μια ειδική περίπτωση, που παρουσιάζει ιδιαίτερες προκλήσεις, που χρειαζόταν τα μέτρα διάσωσης για να οποία συμφωνήσαμε», υπογραμμίζει ο Ντάισελμπλουμ σε σύντομη ανακοίνωσή του. «Τα προγράμματα μακροοικονομικής προσαρμογής εκπονούνται για να προσαρμοστούν ακριβώς στην κατάσταση της ενδιαφερόμενης χώρας και κανένα μοντέλο ή σχέδιο δεν χρησιμοποιείται», υπογράμμισε.

Νωρίτερα, οι αγορές είχαν αντιδράσει έντονα σε συνέντευξη του Ντάισελμπλουμ στην εφημερίδα Financial Times και σε ένα ειδησεογραφικό πρακτορείο, στην οποία ο επικεφαλής του Eurogroup έδειχνε πως εγκρίνει την ιδέα ότι το μοντέλο διάσωσης της Κύπρου θα μπορούσε να εφαρμοστεί μελλοντικά σε άλλες χώρες της ευρωζώνης με εύθραυστες οικονομίες. Οι δηλώσεις αυτές προκάλεσαν αρνητικό κλίμα στα χρηματιστήρια που έκλεισαν «στο κόκκινο» και σαφή πτώση της ισοτιμίας του ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα