Τα γεγονότα Σαν Σήμερα – 11 Νοεμβρίου

Κομπιέν: Στις 11:00 το πρωί της 11ης ημέρας του 11ου μήνα του χρόνου, υπογράφηκε η παράδοση της Γερμανίας και η λήξη του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου

308 – Ο επίτιμος αυτοκράτορας Διοκλητιανός συσκέπτεται στο Καρνούντο με τον Γαλέριο, Αύγουστο της Ανατολής, και τον Μαξιμιανό, πρώην Αύγουστο της Δύσης, σε μια προσπάθεια να αποκαταστήσουν την τάξη στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία.
1100 – Ο Ερρίκος Α΄ της Αγγλίας παντρεύεται τη Ματθίλδη της Σκωτίας, κόρη του Μάλκολμ Γ΄ της Σκωτίας.
1215 – Συνεδριάζει η Δ” Σύνοδος του Λατερανού, καθορίζοντας το δόγμα της μετουσίωσης, δηλαδή τη διαδικασία με την

οποία ο άρτος και ο οίνος μετατρέπονται σε σώμα και αίμα του Χριστού.
1500 – Συνθήκη της Γρανάδας: ο Λουδοβίκος ΙΒ΄ της Γαλλίας και ο Φερδινάνδος Β΄ της Αραγωνίας συμφωνούν να διαιρέσουν μεταξύ τους το Βασίλειο της Νάπολης.
1750 – Ταραχές ξεσπούν στη Λάσα μετά τη δολοφονία του αντιβασιλέα του Θιβέτ.
1826 – Η Αίγινα γίνεται πρωτεύουσα του νεοσύστατου ελληνικού κράτους.
1864 – Αμερικανικός Εμφύλιος Πόλεμος: Η πορεία του Σέρμαν προς την θάλασσα. Στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την πορεία του προς τα νότια, ο Ενωτικός υποστράτηγος Τεκάμσε Σέρμαν δίνει διαταγή να καεί η Ατλάντα.
1889 – Η πολιτεία Ουάσινγκτον γίνεται η 42η Πολιτεία των Η.Π.Α.
1912 – Η Εθνοσυνέλευση των Σαμίων κηρύσσει την ένωση της Σάμου με την Ελλάδα.
1912 – Ο ελληνικός στρατός απελευθερώνει την Καστοριά από τους Οθωμανούς.
1918 – Στο προσωπικό του βαγόνι στο δάσος της Κομπιέν ο Γάλλος στρατάρχης Φέρντιναντ Φος υπαγορεύει τους όρους της ανακωχής του 1918 στην Κομπιέν στον Γερμανό Χερτεμπέργκερ με την οποία τερματίστηκε ο Α” Παγκόσμιος πόλεμος. Επισήμως, ο πόλεμος τελείωσε στις 11:00, την «ενδέκατη ώρα, της ενδέκατης μέρας του ενδέκατου μήνα» του έτους εκείνου. Την ίδια μέρα παραιτείται από τον θρόνο του ο Γουλιέλμος Β΄ Τελευταίος Γερμανός αυτοκράτορας.
1918 – Ο Τζόζεφ Πιλούντσκι κηρύσσει την ανεξαρτησία της Πολωνίας
1942 – Η τουρκική κυβέρνηση επιβάλει τον έκτακτο φόρο βαρλίκ βεργκισί που αποτέλεσε μέσον φυλετικού διωγμού Ελλήνων, Εβραίων και Αρμενίων εξαναγκάζοντας χιλιάδες εξ αυτών, κυρίως της Κωνσταντινούπολης, σε προσφυγιά.
1950 – Σμήνος ελληνικών πολεμικών αεροσκαφών αναχωρεί για την Κορέα.
1960 – Αποτυχημένη απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος κατά του προέδρου του Νοτίου Βιετνάμ.
1961 – Ανακοινώνεται η ανακάλυψη κρανίων και εργαλείων της προϊστορικής εποχής στο σπήλαιο Αλεπότρυπα της Μάνης.
1962 – Εγκαίνια της εθνικής οδού Αθηνών-Κορίνθου.
1965 – Στη Ροδεσία (σημερινή Ζιμπάμπουε), η κυβέρνηση του Ίαν Σμιθ, της μειοψηφίας των λευκών, ανακηρύσσει μονομερώς την ανεξαρτησία της χώρας.
1975 – H Πορτογαλία παραχωρεί ανεξαρτησία στην Ανγκόλα.
2002 – Το Σχέδιο Ανάν, σχέδιο επίλυσης του Κυπριακού, που συνέταξε ο γ.γ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, παραδίδεται στην Κυπριακή Δημοκρατία, στην τουρκοκυπριακή πλευρά και στις εγγυήτριες δυνάμεις Ελλάδα, Τουρκία και Βρετανία. Ο έλληνας πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης και ο κύπριος πρόεδρος Γλαύκος Κληρίδης δηλώνουν ότι «το σχέδιο είναι διαπραγματεύσιμο».

Keywords
Τυχαία Θέματα