Τα εκκρεμή θέματα έρχεται να κλείσει η τρόικα

«Στα κάρβουνα» βρίσκεται το υπουργείο Οικονομικών και η κυβέρνηση γενικότερα, καθώς τις προσεχείς ημέρες θα αρχίσει ο νέος κύκλος συνομιλιών τους με την τρόικα. Αυτή τη φορά οι διαβουλεύσεις θα γίνουν με φόντο τις εξελίξεις με την Κύπρο. Το τριμελές κλιμάκιο της τρόικας θα φτάσει στην Αθήνα τις πρώτες ημέρες του Απριλίου, προκειμένου να διευθετήσει όλα τα εκκρεμή ζητήματα πριν το Eurogroup

της 12ης Απριλίου στην Ιρλανδία. Σημειώνεται ότι εφόσον συμφωνήσει Ελλάδα-τρόικα, θα δοθεί το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της δόσης των 6 δισ. ευρώ.

Οι διαβουλεύσεις πριν την αποχώρηση της τρόικας

Η τρόικα έφυγε από την Ελλάδα στις 14 Μαρτίου, έχοντας βρει την «χρυσή τομή» σε μια σειρά ζητημάτων, αλλά αφήνοντας εκκρεμή άλλα. Ως εκ τούτου, δεν ολοκλήρωσε την τριμηνιαία αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας.

Τα «κόκκινα πανιά» ήταν το θέμα των απολύσεων στο δημόσιο, το αίτημα για τη συνέχιση του «χαρατσιού» μέσω της ΔΕΗ στα ακίνητα (ΕΕΤΗΔΕγια το 2013 και οι αποκλίσεις στην εκτέλεση του προϋπολογισμού.

Ειδικά, η απόκλιση στα έσοδα και τις ασφαλιστικές εισφορές αποτελεί κίνδυνο για επαναφορά στο τραπέζι της συζήτησης του ενδεχόμενου λήψης νέων μέτρων, βάσει της ρήτρας για αυτόματες διορθώσεις σε περίπτωση αποκλίσεων.

Ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας εκτιμά ότι στο Εurogroup της 12ης Απριλίου στην Ιρλανδία, η Ελλάδα μπορεί να λάβει το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της δόσης του πρώτου τριμήνου, ύψους 6 δισ. ευρώ.

Τα ανοιχτά ζητήματα

Υποχρεωτικές αποχωρήσεις: Για να εγκριθούν τα 2,8 δισ. ευρώ του Μαρτίου η τρόικα θα πρέπει να εγκρίνει το διαρθρωτικό ορόσημο (milestone) των νέων οργανογραμμάτων στο στενό και ευρύτερο δημόσιο, την αξιολόγηση του προσωπικού και το πρόγραμμα εφεδρείας - κινητικότητας του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, στο οποίο θα περιλαμβάνεται συγκεκριμένος αριθμός «υποχρεωτικών αποχωρήσεων» ως το τέλος του 2014.

Χαράτσι και το 2013: Ανοιχτό παραμένει το θέμα της επιβολής του χαρατσιού και για το 2013, καθώς η κυβέρνηση δεν κατάφερε να πείσει την τρόικα ότι θα εφαρμόσει νέο σχέδιο για έναν ενιαίο φόρο. Πάντως, οι ως τώρα πληροφορίες κάνουν λόγο για ένα μικρότερο κατά 20% «χαράτσι»…

Στο βάθος… νέα μέτρα

Το κύριο ζήτημα που πρέπει να διευθετηθεί είναι η απόκλιση των εσόδων και των ασφαλιστικών εισφορών, η οποία ίσως αποτελέσει τον λόγο που η κυβέρνηση θα κληθεί να λάβει νέα, επώδυνα μέτρα.

Οι αποκλίσεις στις ασφαλιστικές εισφορές εκτιμώνται στα 600 εκατ. ευρώ ως το τέλος του έτους, ενώ η υστέρηση των εσόδων μόνο κατά το πρώτο δίμηνο του έτους προσεγγίζει τα 210 εκατ. ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα