ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση κάνει δώρα στους εφοπλιστές

Για «σημαντικά φορολογικά δώρα προς το εφοπλιστικό κεφάλαιο» κάνουν αναφορά πέντε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, σε ερώτηση που κατέθεσαν προς τον υπουργό Οικονομικών. Οι βουλευτές χαρακτηρίζουν το 2013 ως «νομοθετικό έτος της μεγάλης φοροεπιδρομής στα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα», καθώς, «μετά το νέο Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (Ν.4172/2013) ο οποίος μεταξύ άλλων θα φέρει την κατάργηση όλων των αφορολόγητων ορίων και κάθε φοροαπαλλαγής πραγματικών δαπανών, αύξηση του συντελεστή φορολόγησης στα ενοίκια, αύξηση φορολογίας

των αποζημιώσεων απόλυσης, υπέρμετρες φορολογικές επιβαρύνσεις επί τεκμαρτών εισοδημάτων, έρχεται ο Ενιαίος Φόρος Ακινήτων με το οποίο “μονιμοποιούνται” οι επιβαρύνσεις στην κατοχή των ακινήτων».

Παράλληλα, «με την προκλητική και άνιση φορολογική επιβάρυνση που οδηγεί στη μαζική φτωχοποίηση μεγάλα τμήματα του πληθυσμού το 2013 έφερε και σημαντικά δώρα στο εφοπλιστικό κεφάλαιο».

Οι βουλευτές αναφέρονται στο άρθρο 24 του ν. 4110/2013, με το οποίο το αφορολόγητο της απόκτησης πλοίων επεκτάθηκε και στην κληρονομική μεταβίβαση είτε πρόκειται για άμεση απόκτηση ιδιοκτησιακού δικαιώματος επί του πλοίου είτε για έμμεση απόκτηση μέσω μετοχών ή εταιρικών μεριδίων, ακόμη και εάν δεν πρόκειται για μετοχές ή εταιρικά μερίδια πλοιοκτητριών εταιριών, αλλά για εταιρίες χαρτοφυλακίου, οι οποίες κατέχουν αυτές τις μετοχές στις πλοιοκτήτριες.

Παράλληλα, προσθέτουν, «με το άρθρο 44 του ν. 4141/ 2013, σταματούν ουσιαστικά οι ενοχλητικοί φορολογικοί έλεγχοι προς εφοπλιστές που σε κάποιες περιπτώσεις είχαν καταφέρει να καταλογίσουν διαφυγόντες φόρους πολλών εκατομμυρίων ευρώ, από τα μερίσματα των εταιρειών που διαχειρίζονται πλοία».

Οι βουλευτές κατηγορούν τέλος την κυβέρνηση ότι «χωρίζει τους Ελληνες φορολογούμενους σε πατρικίους και πληβείους» και ζητούν τον εξορθολογισμό του φορολογικού συστήματος «για την επίτευξη της ανάκαμψης και για την επαναφορά της οικονομίας σε ομαλή λειτουργία».

Την ερώτηση υπογράφουν οι βουλευτές Δ. Παπαδημούλης, Δ. Γελαλής, Γ. Δραγασάκης, Θ. Δρίτσας και Ευ. Τσακαλώτος.

Keywords
Τυχαία Θέματα