Συνεργασία Ε.Ε. – Τουρκίας, με ανταλλάγματα, για να σταματήσουν οι προσφυγικές ροές

Με αντάλλαγμα την είσοδο των Τούρκων πολιτών χωρίς βίζα στην Ε.Ε. αλλά και την κατά κάποιο τρόπο επανεκκίνηση της διαδικασίας της προένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε., αναλαμβάνει η τουρκική κυβέρνηση να περιορίσει στο έδαφός της τους μετανάστες και τους πρόσφυγες που κατευθύνονται προς την Ευρώπη, ενώ παράλληλα θα υπάρξει φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης χωρίς τις κοινές περιπολίες που ήθελε με την Ελλάδα η Τουρκία με σκοπό να αμφισβητήσει αργότερα τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας

στο Αιγαίο, πράγμα αποτελεί πάγια πολιτική της.

Σύμφωνα με το σχέδιο η Τουρκία πρώτα θα πρέπει να κάνει κινήσεις σε αυτό ο θέμα, πριν η Ε.Ε. παραχωρήσει τα παραπάνω ανταλλάγματα, ενώ θα υπάρξει και οικονομική στήριξη η οποία θα αφορά τους πρόσφυγες από την Συρία, οι οποίοι θα παραμείνουν σε τουρκικό έδαφος, με το ποσό να φτάνει έως τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ περίπου, με τον έλεγχο της προόδου των τουρκικών δράσεων πάνω στη ροή των προσφύγων.

Όσον αφορά τη βίζα που δεν θα έχουν οι Τούρκοι υπήκοοι, υπάρχει σύνδεσή της με τη συμφωνία για την επαναπροώθηση από την πλευρά της Ε.Ε. των μεταναστών που μπαίνουν σε έδαφος της Ε.Ε., θέμα που θα αξιολογηθεί μετά τους πρώτους μήνες του 2016.

Όσον αφορά στην επανεκκίνηση της διαδικασίας προένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε. θα υπάρξει μια συμφωνία για το πλαίσιο των διαπραγματεύσεων που θα γίνουν και που ουσιαστικά θα «ξεπαγώσουν» την ήδη υπάρχουσα ενταξιακή διαδικασία, ενώ στο τραπέζι για την περίπτωση ένταξης θα «πέσει» και το θέμα του Κυπριακού.

Ένα ακόμα θέμα που αφορά ιδιαίτερα τη χώρα μας, είναι η φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε. καθώς αυτά συμπίπτουν με τα ελληνικά θαλάσσια σύνορα. Στα συμπεράσματα της Συνόδου καταγράφεται ότι τα μέλη της Ε.Ε. θα στοχεύσουν στην βαθμιαία λύση του ζητήματος με ένα ενοποιημένο σύστημα διαχείρισης των εξωτερικών συνόρων της Ένωσης με βάση την Frontex, στο πλαίσιο της οποία θα αναπτυχθεί και μια Ομάδα Ταχείας Συνοριακής Επέμβασης. Από την πλευρά της η ελληνική πλευρά απέρριψε οριστικά και αμετάκλητα την πρόταση για κοινές περιπολίες ελληνικής και τουρκικής ακτοφυλακής και έτσι η κάθε χώρα απλά θα είναι αρμόδια να περιφρουρεί η ίδια τα θαλάσσια σύνορά της, ενώ στην δική μας περίπτωση θα υπάρχει και η συμβολή της Frontex.

Τελευταίος τομέας και πολύ σημαντικός είναι οι επαναπροωθήσεις σε συνδυασμό με την λειτουργία των «hot spot» σε περιοχές που βρίσκονται στην λεγόμενη «καυτή ζώνη» προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών. Εκεί θα γίνεται καταγραφή, λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων και υποδοχή για πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ θα γίνεται και επαναπροώθηση όλων όσων δεν τυγχάνουν οι αιτήσεις τους έγκρισης.

Keywords
Τυχαία Θέματα