Συνάντηση Σαμαρά – Βενιζέλου για το τελεσίγραφο της τρόικα

Συνάντηση κορυφής μεταξύ του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Εξεωτερικών Ευάγγελου Βενιζέλου θα πραγματοποιηθεί σήμερα, στις 15:00, στο Μέγαρο Μαξίμου, παρουσία και του υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη, ο οποίος νωρίτερα θα ενημερώσει για τις εξελίξεις και τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια.

Το θέμα που θα απασχολήσει την κρίσιμη συνάντηση των δύο κορυφαίων κυβερνητικών

ηγετών, είναι αυτό της απειλής της τρόικα να μην έρθει στην Αθήνα εάν δεν τροποποιηθεί για μια ακόμα φορά το νομοσχέδιο για τις 100 δόσεις. Σαμαράς και Βενιζέλος αναμένεται να συζητήσουν τον τρόπο αντίδρασης της κυβέρνησης σε αυτό το τελεσίγραφο της τρόικα και για πρώτη φορά φαντάζει ως πιθανό η αντίδραση να μην είναι αυτή που περμένει η τρόικα αλλά εντελώς διαφορετική, πιο επιθετική, καθώς οι δανειστές μας έχουν στριμώξει στη γωνία την κυβέρνηση και σε τέτοιες περιπτώσεις οι αντιδράσεις δεν είναι αυτές που αρχικά υπολογίζονται.

Από την άλλη είναι ορατός ο κίνδυνος εμπλοκής σε αξιολόγηση και τελική συμφωνία για το χρέος, με βάση τις σοβαρές διαφωνίες της τρόικα για τις εκατό δόσεις. Οι τροικανοί επιμένουν σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν να μειωθούν οι δόσεις στις 72 ή να τεθούν εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, προκειμένου να ενταχθούν λιγότεροι στη ρύθμιση.

Το τελεσίγραφο των τροϊκανών έχει συγκεκριμένη διορία και η Αθήνα καλείται ενστερνιστεί όσα ζητούν οι δανειστές, για να ξεκινήσουν πάλι οι συζητήσεις.

Για να κάμψουν τις αντιστάσεις της τρόικα, που θέτει και θέμα δημοσιονομικού κενού ύψους 3-3,5 δισ. ευρώ, στην κυβέρνηση σκέφτονται να παρουσιάσουν την Παρασκευή νέο σχέδιο προϋπολογισμού, που θα «κουρεύει» το πρωτογενές πλεόνασμα σε 1,8% ή και μόλις 1,5% του ΑΕΠ για φέτος, προκειμένου να αφήσουν μεγαλύτερα περιθώρια επιτυχίας στο στόχο για πλεόνασμα 3% του ΑΕΠ το 2015 και χωρίς νέα μέτρα που ζητά η τρόικα. Οι ελεγκτές ανοίγουν ξανά το θέμα αυτό, για να πιέσουν την κυβέρνηση να μην προχωρήσει στη ρύθμιση χρεών όπως τη σχεδιάζει, με την απειλή ότι έτσι θα χάσει έσοδα από φόρους το 2015 και θ πρέπει να τα αναζητήσει από άλλες πηγές

Όλα πάντως αναμένεται να ξεκαθαρίσουν μετά τη σημερινή συνάντηση στο Μαξίμου, όπου θα τεθεί και θα αποφασιστεί η στάση που θα τηρήσει η κυβέρνηση έναντι των δανειστών μας, αλλά και οι προτάσεις που θα παρουσιάσει ως εναλλακτικές προκειμένου να πειστούν οι τροϊκανοί που δείχνουν να έχουν «στυλώσει τα πόδια» στο θέμα της ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο.

Keywords
Τυχαία Θέματα