Συναγερμός στη φοβισμένη Ευρώπη μετά το μακελειό στις Βρυξέλλες

Κυριαρχεί ο φόβος στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες μετά τα φονικά χτυπήματα στο αεροδρόμιο και στο μέτρο της βελγικής πρωτεύουσας όπου έχασαν τη ζωή τους 34 άτομα και τραυματίστηκαν άλλα 250.

Οι άνδρες της αστυνομίας αναζητούν στοιχεία για τρία άτομα που άνδρες εμφανίστηκαν στο αεροδρόμιο και εκτιμάται ότι ήταν οι βομβιστές αυτοκτονίας που σκόρπισαν τον θάνατο.

Οι δυνάμεις ασφαλείας ξεψάχνιζαν έως τις πρώτες πρωινές ώρες δύο συνοικίες των Βρυξελλών, την Jette στα δυτικά του κέντρου της πόλης και την Schaerbeek στα ανατολικά.

Σε ένα σπίτι εντόπισαν αυτοσχέδια

βόμβα με καρφιά, ίδια με αυτές που χρησιμοποίησαν οι τρομοκράτες, μια σημαία του ISIS και προμήθειες για την κατασκευή βομβών.

Ο Βέλγος υπουργός εσωτερικών Γιαν Ζάμπον παραδέχθηκε πως η κυβέρνησή του είχε πληροφορίες για επικείμενη τρομοκρατική επίθεση αλλά και ότι εξεπλάγη από την ισχύ των χθεσινών χτυπημάτων.

«Ήταν πάντα μια πιθανότητα να υπάρξουν περισσότερες επιθέσεις, αλλά ποτέ δεν φανταστήκαμε ότι θα ήταν τέτοιας κλίμακας» δήλωσε χαρακτηριστικά.



Νέες απειλές από τον ISIS: «Μαύρες μέρες» για την Ευρώπη

Οι τζιχαντιστές ανέλαβαν την ευθύνη για τη νέα σφαγή και φρόντισαν να εκτοξεύουν νέες απειλές προς τα ευρωπαϊκά κράτη με προκήρυξη που έστειλα στο «φιλικό» πρακτορείο Amaq News:

«Οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους εκτέλεσαν μια σειρά από βομβιστικές επιθέσεις με ζώνες με εκρηκτικά και (εκρηκτικούς) μηχανισμούς, με στόχο ένα αεροδρόμιο και έναν κεντρικό σταθμό του μετρό στο κέντρο των Βρυξελλών, της πρωτεύουσας του Βελγίου. Υποσχόμαστε στα έθνη των σταυροφόρων που έχουν συνασπιστεί κατά του Ισλαμικού Κράτους, ότι έρχονται «μαύρες μέρες».

Σε κατάσταση συναγερμού η Ευρώπη

Συναγερμός έχει σημάνει σε όλες κρατικές αρχές ασφαλείας των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Ολλανδία προχώρησε στο κλείσιμο των συνόρων της με το Βέλγιο ενώ ο πρωθυπουργός της χώρας, Μαρκ Ρούτε προέτρεψε τους πολίτες να μην επισκεφθούν το Βέλγιο.

Στη Μεγάλη Βρετανία, οι αστυνομικοί εντατικοποίησαν τα μέτρα ασφαλείας σε κεντρικές περιοχές υπό τον φόβο τρομοκρατικού χτυπήματος.

Σε αστακό έχουν μετατραπεί τα αεροδρόμια της Φρανκφούρτης και στο Ρουασί του Παρισιού.

Ήδη χθες δεν πραγματοποιήθηκαν 600 πτήσεις που ήταν προγραμματισμένες από και προς το διεθνές αεροδρόμιο των Βρυξελλών.

Επίθεση στη Δημοκρατία

Για «επίθεση στην ανοιχτή δημοκρατική κοινωνία» της Ευρωπαϊκής Ένωσης μιλούν οι «28». Με κοινή δήλωσή τους, οι ηγέτες των χωρών-μελών ξεκαθαρίζουν ότι θα συνεχίσουν «τη μάχη κατά του μίσους, του βίαιου εξτρεμισμού και της τρομοκρατίας».

Διαμηνύουν, παράλληλα, ότι το νέο μακελειό ενισχύει τη βούλησή τους να υπερασπιστούν τις ευρωπαϊκές αξίες και την ανεκτικότητα.

«Η ισχύς μας βρίσκεται εν τη ενώσει και οι ελεύθερες κοινωνίες μας θα αποδείξουν ότι είναι πιο δυνατές από την τρομοκρατία» επισήμανε η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ ενώ ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιουνκερ υπογράμμισε ότι «ολόκληρη η Ευρώπη είναι ο στόχος. Η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα θεσμικά της όργανα θα παραμείνουν ενωμένα μπροστά στην τρομοκρατία».

«Όσοι αυταπατώνται και προτείνουν να κλείσουμε τα σύνορα δεν καταλαβαίνουν ότι οι εχθροί βρίσκονται ήδη μέσα στις πόλεις μας», είπε από την πλευρά του ο Ιταλός πρωθυπουργός, Ματέο Ρέντσι.

Δείτε φωτογραφίες και βίντεο από τις πολύνεκρες τρομοκρατικές επιθέσεις

Keywords
Τυχαία Θέματα