Συλλήψεις 35 ατόμων, υποστηρικτών του Φετουλάχ Γκιουλέν, στην Τουρκία

Γκιουλέν και Ερντογάν σε παλιές καλές μεταξύ τους στιγμές

Στις συλλήψεις 35 ατόμων προχώρησε η τουρκική αστυνομία, δύο ημέρες μετά τις εκλογές που έδωσαν την πλειοψηφία στο κόμμα του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με πρωθυπουργό τον στενό συνεργάτη του Αχμέτ Νταβούτογλου, στο πλαίσιο της έρευνας που γίνεται στη Σμύρνη εναντίον των υποστηρικτών του ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν, πρώην συμμάχου και νυν μισητού εχθρού του Ερντογάν.

Ο Γκιουλέν αποτελεί τον «υπ” αριθμόν 1 εχθρού

του λαού», σύμφωνα με τον Ερντογάν, ο οποίος εδώ και περίπου δύο χρόνια έχει κηρύξει αμείλικτο πόλεμο εναντίον όλων έχουν άμεση ή έμμεση σχέση με τον Γκιουλέν, ο οποίος ζει αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ. Η επιχείρηση της αστυνομίας διεξήχθη σε 18 επαρχίες της χώρας και σε αυτήν συνελήφθησαν αστυνομικοί και δημόσιοι λειτουργοί που θεωρούνται ύποπτοι για «κατοχή στρατιωτικών και εμπιστευτικών εγγράφων».

Η γενικότερη επιχείρηση κατά του «παράλληλου κράτους» του Γκιουλέν συνεχίζεται με αμείωτη ένταση και στο στόχαστρο έχουν μπει αστυνομικοί, δικαστικοί, στρατιωτικοί, επιχειρηματίες, δημοσιογράφοι, τηλεοπτικοί σταθμοί και εφημερίδες, δημόσιοι υπάλληλοι, θρησκευτικοί ηγέτες και οι μη κυβερνητικές οργανώσεις που διευθύνει ο Γκιουλέν από τις ΗΠΑ. Μάλιστα στις αρχές του επόμενου χρόνου ο Γκιουλέν θα δικαστεί ερήμην για απόπειρα πραξικοπήματος, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι τόσο στην εποχή που ο Ερντογάν ήταν δήμαρχος Κωνσταντινούπολης, όσο και στον πρώτο καιρό της εξουσίας του, ο Γκιουλέν ήταν ο απόλυτος σύμμαχός του, όμως αυτό άλλαξε πριν από μερικά χρόνια.

Keywords
Τυχαία Θέματα