Συγκίνηση για τα θύματα στη Νότιο Αφρική

Οι κηδείες 24 από τους 34 μεταλλωρύχους οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους από πυρά αστυνομικών τον περασμένο μήνα στα επεισόδια στο μεταλλείο λευκόχρυσου της Λονμίν στην Μαρικάνα, τελέστηκαν χθες, παρουσία δέκα χιλιάδων ανθρώπων.

Οι απεργοί μεταλλωρύχοι κηδεύτηκαν σε διάφορες περιοχές της Νότιας Αφρικής και άλλοι δύο κηδεύονται σήμερα σύμφωνα με ανακοίνωση της κυβέρνησης.
Οι περισσότεροι που σκοτώθηκαν κατάγονταν από την επαρχία του Ανατολικού Ακρωτηρίου. Ιδιαίτερη συγκίνηση στο χωριό Εμντουμαζούλου στην οποία κηδεύτηκε ένας 48χρονος μεταλλωρύχος και η 79χρονη

μητέρα του, η οποία κατέρρευσε όταν είδε πώς έχασε τη ζωή του.
Παρά την κατακραυγή της κοινής γνώμης για τη «σφαγή», η πολιτική αγωγή κατηγόρησε για φόνους τους 270 μεταλλωρύχους που επέζησαν, βάσει του νόμου περί "κοινού σκοπού", που είχε θεσπιστεί επί απαρτχάιντ. Ο συγκεκριμένος νόμος είχε χρησιμοποιηθεί από το ρατσιστικό καθεστώς, ώστε να διώκονται όσοι μάχονταν για ισότητα.
Η απόφαση της εισαγγελίας προκάλεσε σοκ, πανικό και σύγχυση στην κοινωνία της Νότιας Αφρικής και ανάγκασε τον υπουργό Δικαιοσύνης της χώρας, Τζεφ Ραντέμπε, να ζητήσει εξηγήσεις από τις εισαγγελικές αρχές.
Στο μεταξύ, συνήγοροι των μεταλλωρύχων έστειλαν μια επιστολή στον πρόεδρο Τζέικομπ Ζούμα με την οποία αξίωσαν την απελευθέρωση των 270 εργαζόμενων. Όμως ανακοίνωση του γραφείου του Ζούμα ανέφερε ότι «ο πρόεδρος δεν μπορεί να συναινέσει στο αίτημα».
Ο πρόεδρος δεν θα παρέμβει στο έργο της δικαιοσύνης, η οποία είναι ανεξάρτητη, τονίζει η ανακοίνωση, που υπενθύμισε ότι ο Ζούμα συνέστησε μια επιτροπή για να ερευνήσει το επεισόδιο.
Η επόμενη δικάσιμος έχει οριστεί για την 6η Σεπτεμβρίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα