Στο τραπέζι το θέμα μείωσης του φόρου στο πετρέλαιο

Στο τραπέζι των συζητήσεων με την τρόικα θα τεθεί από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης το θέμα το ειδικού φόρου στο πετρέλαιο, για τον οποίο θα ζητηθεί μείωση κατά 15 με 20%.

Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να το διαπραγματευτεί με τους δανειστές σθεναρά το φθινόπωρο, στο νέο γύρο αξιολόγησης που ξεκινά το Σεπτέμβριο, με το επιχείρημα ότι η αύξηση του φόρου στο πετρέλαιο

αποδείχθηκε αναποτελεσματικό μέτρο και πλήττει την κατανάλωση και τα δημόσια έσοδα, πέραν του αρνητικού αντίκτυπου που είχε στην κοινωνία και το περιβάλλον.

Παράλληλα, θα ζητήσει και την αύξηση των δόσεων στις ρυθμίσεις χρεών προς την εφορία, οι οποίες έχουν «φρακάρει», με αποτέλεσμα τα ληξιπρόθεσμα χρέη να φθάνουν και να ξεπερνούν τα 65 δισ. ευρώ.

Όπως ανέφερε πηγή στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, το μέτρο της εξίσωσης των φόρων στο πετρέλαιο θέρμανσης οδήγησε σε πτώση 70% την κατανάλωση και έτσι, αντί να αυξηθούν τα δημόσια έσοδα, άνοιξε «τρύπα» 400 εκατ. ευρώ στις εισπράξεις.

Στο οικονομικό επιτελείο υπολογίζουν ότι μια μείωση του Ειδικού Φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 15% ή 20% μπορεί να ανακουφίσει νοικοκυριά και επιχειρήσεις, αλλά και να τονώσει την κατανάλωση και, συνακόλουθα, τις εισπράξεις εσόδων από τον ειδικό φόρο και τον ΦΠΑ, ώστε να μην χρειαστεί να αναζητηθούν ισοδύναμα νέα μέτρα.

Δεν διαφαίνεται πάντως κανένα περιθώριο μείωσης του Ειδικού Φόρου στο πετρέλαιο κίνησης (επειδή στη χώρα μας βρίσκεται ήδη στο χαμηλότερο επίπεδο της ΕΕ), ούτε υπάρχουν πολλά και για τη διεύρυνση των δικαιούχων του επιδόματος θέρμανσης.

Keywords
Τυχαία Θέματα