Στο «τραπέζι» Σαμαρά-Ολάντ επιχειρηματικά σχέδια

Τις σχέσεις φιλίας με την Ελλάδα, αλλά και την επιθυμία του να βοηθήσει τη χώρα μας που δοκιμάζεται τους τελευταίους μήνες, εξέφρασε ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Ολάντ είπε μεταξύ άλλων: «Υπάρχουν σχέσεις ιστορικής φιλίας μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας.

Η Ελλάδα ήταν πάντα στο πλευρό μας και ήταν η πρώτη χώρα που μας στήριξε πολιτικά για την επέμβαση στο Μάλι. Θα δώσουμε στην Ελλάδα κάθε δυνατότητα και ευκαιρία να πετύχει τους στόχους της. Η αλληλεγγύη δεν είναι μόνο ρευστότητα, αλλά και ανάπτυξη. Οι γαλλικές επιχειρήσεις θα είναι παρούσες στις ελληνικές αποκρατικοποιήσεις. Ήρθα στην Αθήνα για να κινητοποιήσω τις γαλλικές επιχειρήσεις αλλά δεν ήρθα στην Ελλάδα για να πουλήσω εξοπλισμούς».

Από την πλευρά του, ο κ. Σαμαράς δήλωσε: «Η Γαλλία δίνει μαζί μας τον αγώνα. Ο Γάλλος πρόεδρος εξέφρασε τον σεβασμό του για τις θυσίες που κάνουν οι Έλληνες πολίτες. Μου είπε για την ανάγκη ανάπτυξης μέτρων για αντιμετώπιση της ανεργίας που θωρακίζουν την κοινωνική συνοχή. Συζητήσαμε για τις πρωτοβουλίες που θα πάρει η Ελλάδα, αλλά και η Ευρώπη στο πρώτο εξάμηνο του 2014 που η χώρα μας θα έχει την προεδρία. Κουβεντιάσαμε επίσης για τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται στην Ελλάδα σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις σε ενέργεια, άμυνα, μεγάλα έργα και αποκρατικοποιήσεις. Η Γαλλία θα μας βοηθήσει και με το κτηματολόγιο, ενώ θα υπογραφεί συμφωνία και με τον τουρισμό. Ο Γάλλος πρόεδρος με την κίνηση της χώρας του στο Μάλι έδωσε σαφές δείγμα για τη σταθερότητα που επιδιώκει στην περιοχή. Εγκαινιάζουμε ένα νέο κεφάλαιο στις σχέσεις των δύο χωρών».

Οι τομείς ενδιαφέροντος για την Γαλλία

Οι δύο άνδρες μίλησαν για τις ευκαιρίες γαλλικών επενδύσεων στην Ελλάδα σε μία σειρά από τομείς όπως η ενέργεια, οι μεταφορές, η άμυνα, η διαχείριση υδάτινων πόρων και η υγεία, ενώ εξετάστηκε η συμμετοχή γαλλικών εταιρειών στο ελληνικό πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων.

Ο κ. Σαμαράς ανακοίνωσε την υπογραφή συμφωνίας για τον Τουρισμό, καθώς επίσης και την άφιξη του γάλλου υπουργού Εσωτερικών στη χώρα μας στο προσεχές διάστημα, με αντικείμενο της επίσκεψης θέματα μετανάστευσης.

Επιπρόσθετα, γνωστοποίησε ότι η Γαλλία θα συμμετάσχει στο ελληνικό Επεδυτικό Ταμείο μέσω του δικού της Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων. Αναφέρθηκε ακόμη στη δρομολόγηση συγκεκριμένων προγραμμάτων από τους συνδέσμους βιομηχανιών των δύο χωρών για τη δημιουργία ενός κοινού επιχειρηματικού συμβουλίου. Από τη συζήτηση φυσικά, δεν έλλειψε το ενδιαφέρον της γαλλικής πλευράς για τα ενεργειακά αποθέματα στην ελληνική ΑΟΖ…

Keywords
Τυχαία Θέματα