«Στο κόκκινο» τα ασφαλιστικά ταμεία-Έλλειμμα 1,1 δισ. στο υπερταμείο για τις συντάξεις

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Ο νέο Εθνικός Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) θα ξεκινούσε την λειτουργία του με έλλειμμα που θα προσέγγιζε στο 2,9 δισ. ευρώ αν δεν υπήρχε έκτακτη κρατική χρηματοδότηση της τάξης του 1,77 δισ. ευρώ ώστε να περιοριστεί η «μαύρη τρύπα» των ασφαλιστικών ταμείων, στο ποσό του 1,1 δισ. ευρώ.

Η πραγματική κατάσταση των ασφαλιστικών ταμείων

Η έκτακτη «ένεση» θα προέλθει για το έτος 2017 κατά 1,42 δισ. ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό και κατά 350 εκατομμύρια ευρώ από τον ΑΚΑΓΕ. Εξάλλου τα συνολικά έσοδα

του νέου Εθνικού Ασφαλιστικού Φορέα υπολογίζονται στα 38 δισ. ευρω με τα έξοδά του να κινούνται στα 39,1 δισ. ευρώ.

Άλλωστε η συνολική οικονομική κατάσταση των ασφαλιστικών ταμείων βαίνει επιδεινούμενη τόσο λόγω της μειωμένης κρατικής επιχορήγησης λόγω των μνημονιακών υποχρεώσεων, όσο και εξαιτίας της συνεχούς αύξησης των ληξιπρόθεσμων χρεών .Σε αυτό το γεγονός εξάλλου εδράζεται η επιμονή του ΔΝΤ περί μείωσης των κύριων συντάξεων, ώστε να μειωθεί το έλλειμμα των ασφαλιστικών ταμείων κάτω από το 10% του ΑΕΠ.

Ενδεικτικά το ΙΚΑ υπολογίζει ότι το ύψος του ελλείμματος του Οργανισμού θα θα προσεγγίζει 2,1 δισ. ευρώ το οποίο τελικά περιοριστεί στα 850 εκατομμύρια ευρώ ως απόρροια της έκτακτης χρηματοδότησης από τον ΑΚΑΓΕ όσο και της αύξησης των εσόδων κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Ωστόσο ένα σημαντικό ζήτημα που συνήθως παραγνωρίζεται είναι ότι ο οργανισμός έχει «κρυφό έλλειμμα» της τάξης των 3 δισ. ευρώ, που αφορά στα αιτήματα για συντάξεις που παραμένουν σε εκκρεμότητα για δύο, ακόμη και τρία χρόνια.

Σε ότι αφορά στον ΟΑΕΕ προβλέπεται διπλάσιο από το φετινό έλλειμμα που υπολογίζεται στα 1,042 δισ. ευρώ, καθώς λόγω του νέου συστήματος εισφορών που θα εφαρμοστεί από την 1/12017 εκτιμάται ότι ο οργανισμός θα εισπράξει μόλις 12,5 εκατομμύρια επιπλέον σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Ακόμη περισσότερο το ΕΤΑΑ εκτιμά ότι φετινό έλλειμμα θα κυμανθεί στα 246,7 εκατομμύρια ευρώ το 2017 από τα 185,9 εκατομμύρια ευρώ που ήταν φέτος.

Σε κάθε περίπτωση τα ασφαλιστικά ταμεία και κατ’ επέκταση και νέος Εθνικός Ασφαλιστικός Φορέας , είναι βέβαιο πως δύσκολα, θα απαγκιστρωθεί από τον φαύλο κύκλο των ελλειμμάτων όσο αυξάνονται οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των ασφαλισμένων λόγω της οικονομικής δυσπραγίας, και τα επίπεδα ανεργίας παραμένουν σε εξωφρενικά υψηλά επίπεδα επιδεινώνοντας περαιτέρω την σχέση εσόδων-εξόδων των ασφαλιστικών ταμείων.

Το άρθρο «Στο κόκκινο» τα ασφαλιστικά ταμεία-Έλλειμμα 1,1 δισ. στο υπερταμείο για τις συντάξεις εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα