Στο χείλος της χρεοκοπίας οι ΗΠΑ

Ένα θρίλερ για γερά νεύρα εκτυλίσσεται τις τελευταίες ημέρες στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού με τον κίνδυνο της αμερικανικής χρεοκοπίας να ελλοχεύει. Το Κογκρέσο απέτυχε να συμφωνήσει σε μέτρα για τη συνέχιση της χρηματοδότησης του προϋπολογισμού, πράγμα που «μεταφράζεται» σε αυτόματη στάση πληρωμών στον δημόσιο τομέα, ο οποίος απασχολεί περίπου 800.000 άτομα.

Από την άλλη, Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικανοί το μόνο που κάνουν είναι να μεταθέτουν τις ευθύνες της αστάθειας αυτής ο ένας στον άλλο, με τους δεύτερους να θεωρούν «κόκκινο πανί» το σύστημα περίθαλψης του προέδρου Ομπάμα.

Σε

παράλυση το δημόσιο

Τυπικά, οι υπάλληλοι της ομοσπονδιακής κυβέρνησης βγαίνουν σε αναγκαστική άδεια άνευ αποδοχών από σήμερα (Τρίτη 1η Οκτωβρίου) έναρξη του νέου οικονομικού έτους, καθώς με την καταψήφιση του νομοσχέδιου στη Γερουσία δεν έχουν ψηφιστεί μέτρα που να διασφαλίζουν την χρηματοδότηση του προϋπολογισμού. Επιπλέον, δημόσιοι υπάλληλοι που υπάγονται στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα πρέπει να εργάζονται αμισθί, με εξαίρεση του ένστολους, για τους οποίους το Κογκρέσο πήρε την τελευταία στιγμή ειδικά μέτρα για διασφάλιση της μισθοδοσίας τους.

Χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι το γεγονός ότι τα περισσότερα ομοσπονδιακά γραφεία θα μείνουν κλειστά, όπως και τα εθνικά πάρκα, τα μουσεία και τα μνημεία, αφού υπολείπονται προσωπικό. Επόπτες εναέριας κυκλοφορίας, φρουροί στις φυλακές και συνοριοφύλακες θα κληθούν να εργαστούν αμισθί.

Το πόσο θα διαρκέσει η παράλυση μένει να φανεί. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, ενδεχομένως χρειαστεί μία εβδομάδα μέχρι το Κογκρέσο να βρει λύση.

To μήνυμα του Αμερικανού προέδρου

Μετά το αδιέξοδο των διαβουλεύσεων, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο των Ενόπλων Δυνάμεων προς το ένστολο προσωπικό των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων ότι θα παραμείνουν κανονικά στην υπηρεσία τους κατά τη διάρκεια της μερικής διακοπής της λειτουργίας της κυβέρνησης, ωστόσο προειδοποίησε το πολιτικό προσωπικό του Πενταγώνου για πιθανές υποχρεωτικές αδειοδοτήσεις.

Κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Λευκό Οίκο τη Δευτέρα είχε ζητήσει να προληφθεί μια πιθανή οικονομική παράλυση της κυβέρνησης και κατηγόρησε την πλειοψηφία των Ρεπουμπλικάνων στη Βουλή των Αντιπροσώπων ότι κατασκευάζει μια κρίση που θα πλήξει την οικονομία και τους πολίτες σε όλη τη χώρα.

«Μια παράλυση θα έχει σοβαρό οικονομικό αντίκτυπο στους πολίτες και άμεσα», είπε ο Ομπάμα στους δημοσιογράφους στο Λευκό Οίκο.

Πρόσθεσε ότι η μεταρρύθμισή του στον τομέα της κοινωνικής ασφάλισης, η οποία έχει προκαλέσει την αντίδραση των πολιτικών του αντιπάλων, θα πρέπει να εφαρμοστεί από την Τρίτη.

Οι διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές πιέζονται λόγω ΗΠΑ

Στον καθαρά οικονομικό τομέα, πιέσεις σημειώνονται στις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές και στις αγορές συναλλάγματος λόγω του αδιεξόδου στο Κογκρέσο για τον προϋπολογισμό των ΗΠΑ και τη μερική διακοπής της λειτουργίας της αμερικανικής κυβέρνησης, την πρώτη από το 1996. Όπως αναφέρει η Goldman Sachs, το κλείσιμο λειτουργιών της ομοσπονδιακής κυβέρνησης θα στοιχίζει εβδομαδιαίως στην χώρα 8 δισ. δολάρια.

Ωστόσο η προσοχή των επενδυτών είναι στραμμένη και στην επόμενη μεγάλη κρίσιμη συζήτηση στο Κογκρέσο που αφορά στο όριο του χρέους. Στις 17 Οκτωβρίου λήγουν τα ρευστά διαθέσιμα των ΗΠΑ για την εξυπηρέτηση των δανειακών τους υποχρεώσεων και μέχρι τότε πρέπει να έχει αποφασιστεί και η αύξηση του ορίου χρέους, ώστε να μην υπάρξει χρεοκοπία των ΗΠΑ με απρόβλεπτες επιπτώσεις για τις αγορές και την παγκόσμια οικονομία.

Keywords
Τυχαία Θέματα