Στις 17, 23 και 29 Δεκεμβρίου οι τρεις ψηφοφορίες για την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας

Μέσα στις γιορτές θα «τρέξουν» οι κρίσιμες πολιτικές εξελίξεις στη χώρα μας καθώς ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος αποφάσισαν την επίσπευση των διαδικασιών για την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας, μετά από συνάντηση που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου, λίγη ώρα αφότου έγινε γνωστό ότι επιστρέφουν στην Αθήνα

τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας με στόχο την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του προγράμματος και μετά την χθεσινή ψήφιση του προϋπολογισμού.

Μάλιστα ο πρωθυπουργός θα απευθύνει σήμερα διάγγελμα στο οποίο δεν αποκλείεται να ανακοινώσει και το όνομα του υποψηφίου Προέδρου της Δημοκρατίας.

Σε ανακοίνωσή της η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη, τόνισε ότι ο πρωθυπουργός και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, αφού ενημέρωσαν τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, ζήτησαν από τον πρόεδρο της Βουλής να κινηθεί το ταχύτερο η διαδικασία για την εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας και η πρώτη ψηφοφορία να γίνει την Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου.

Η απόφαση ελήφθη ύστερα από συζήτηση που είχαν ο κ. Σαμαράς με τον κ. Βενιζέλο σχετικά με τις εξελίξεις στη διαπραγμάτευση με την τρόικα, αλλά και στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού.

Η ανακοίνωση της απόφασης για την εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας, περίπου δύο μήνες νωρίτερα από την τελική ημερομηνία που προβλέπεται από το Σύνταγμα, έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία στη Βουλή. Η διαδικασία έπρεπε κανονικά να έχει ολοκληρωθεί το πολύ μέχρι τις 12 Φεβρουαρίου του 2015.

Ωστόσο, αυτό αλλάζει μετά την απόφαση της κυβέρνησης. Η Βουλή δεν πρόκειται να διακόψει τις εργασίες για τις γιορτές των Χριστουγέννων, καθώς θεωρείται βέβαιο ότι θα διεξαχθούν τρεις ψηφοφορίες μέχρι την εκλογή ή μή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, με την τελευταία να θέτει ως απαραίτητη προϋπόθεση την ψήφο 180 βουλευτών. Η δεύτερη ψηφοφορία αναμένεται να διεξαχθεί στις 23 Δεκεμβρίου και η τρίτη στις 29 Δεκεμβρίου.

Υπενθυμίζεται ότι στις δύο πρώτες ψηφοφορίες χρειάζονται 200 ψήφοι για να εκλεγεί πρόεδρος, ενώ στην τρίτη ψηφοφορία 180.

Keywords
Τυχαία Θέματα