Στην πιο κρίσιμη καμπή οι διαπραγματεύσεις μεταξύ κυβέρνησης και εταίρων

Άλλο ένα πολύωρο Κυβερνητικό Συμβούλιο έλαβε χώρα χθες, το απόγευμα, με τον πρωθυπουργό και τους κορυφαίους υπουργούς να συζητούν διεξοδικά την πορεία των διαπραγματεύσεων, οι οποίες δείχνουν να βρίσκονται στο πιο κρίσιμο σημείο, την ίδια στιγμή που η κοινωνία έχει φτάσει στα όριά της με την ασάφεια που επικρατεί.

Όπως επισημαίνουν κυβερηντικές πηγές, το Κυβερνητικό Συμβούλιο εξουσιοδότησε την ομάδα διαπραγμάτευσης του Brussels Group να συνεχίσει από την

Πέμπτη τις διαπραγματεύσεις με επιδίωξη μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία.

Το Κυβερνητικό Συμβούλιο, σύμφωνα με κυβερνητική πηγή που επικαλείται το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, έδωσε σαφείς οδηγίες στην ομάδα διαπραγμάτευσης εν όψει της επανάληψης του Brussels Group την Πέμπτη, για να κινηθεί έτσι ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την επίτευξη αμοιβαία επωφελούς συμφωνίας, χωρίς μετακίνηση από τις κόκκινες γραμμές που έχει χαράξει η κυβέρνηση.

Στη συνεδρίαση παρέστη και ο επικεφαλής του Σώματος Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ) Γιώργος Χουλιαράκης, ο οποίος μετέφερε στο Κυβερνητικό Συμβούλιο το κλίμα από το Brussels Group.

Παράλληλα, η κυβέρνηση θεωρεί ως ημερομηνία – σταθμό τη Σύνοδο Κορυφής στην Ρίγα και εκτιμά πως όλοι βλέπουν ως ορίζοντα για τη λύση το τέλος Μαΐου.

Στη συνεδρίαση έγινε ευρεία συζήτηση για όλα όσα αφορούν στα φορολογικά, με κύριο άξονα την αύξηση των εσόδων και την αντιμετώπιση της δημοσιονομικής πίεσης, με τρόπο που «θα μεταφέρει το βάρος από τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα που επλήγησαν από την κρίση στα υψηλά».

Ταυτόχρονα, η κυβερνητική πηγή που επικαλείται το ΑΠΕ, διευκρίνισε ότι απαιτείται χρόνος και επίλυση τεχνικών ζητημάτων, ώστε η φορολογική πολιτική της κυβέρνησης να λάβει τη μορφή νομοσχεδίου. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η κυβέρνηση προετοιμάζει και άλλα νομοσχέδια, των οποίων η υλοποίηση εξαρτάται και από την πορεία της διαπραγμάτευσης.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης συζητήθηκαν και τα εργασιακά, με την κυβέρνηση να κάνει απολύτως σαφές ότι η πρότασή της επ” αυτών είναι συγκεκριμένη, και ότι υπάρχουν κόκκινες γραμμές, από τις οποίες δεν μετακινείται.

Τέλος, αναφορικά με το θέμα του ΟΛΠ, η κυβέρνηση επισημαίνει ότι ισχύει η απόφαση του ΤΑΙΠΕΔ.

Πηγή: naftemporiki.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα