«Στην κόψη του ξυραφιού» η διαπραγμάτευση-Αγωνία και προβληματισμός στην κυβέρνηση

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Όσο περνάει ο χρόνος γίνεται όλο και πιο φανερό πως είναι σχετικά απίθανο να υπάρξει συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών στο επικείμενο Eurogroup της 5ης Δεκέμβρη. Την ίδια στιγμή το πλαίσιο της διαπραγμάτευσης γίνεται ασφυκτικό, με τους δανειστές να δίνουν «ψιχία» σε ότι αφορά στο χρέος ενώ ζητούν νέα σκληρά μέτρα δημοσιονομικού, φορολογικού και διαρθρωτικού χαρακτήρα.

Η ισορροπία του τρόμου

Η

πρόσφατη αναβολή ή ματαίωση της έκτακτης συνάντησης στο Βερολίνο για το ελληνικό χρέος αναδεικνύει τις αντιθέσεις που ενυπάρχουν στους κόλπους των δανειστών, γεγονός που λειτουργεί ως τροχοπέδη για την κατάληξη σε μια κοινά αποδεκτή λύση, κυρίως ανάμεσα στους δύο καθοριστικούς πόλους την Γερμανία και το ΔΝΤ.

Ακριβώς για αυτό τα μηνύματα που αποστέλλονται από τους δανειστές είναι αντιφατικά και σε πολλές περιπτώσεις αλληλοσυγκρουόμενα. Το βέβαιο είναι, πως όποια μέτρα ελάφρυνσης του χρέους δοθούν θα είναι εξαιρετικά ισχνά και κυρίως βραχυπρόθεσμου χαρακτήρα, ενώ θα συνοδεύονται από νέα μέτρα -τέταρτο μνημόνιο- που θα συνιστούν προαπαιτούμενα για την όποια ελάφρυνση χρέους επιτευχθεί.

Εξάλλου οι δανειστές έχουν καταστήσει σαφές πως για να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση πρέπει να προχωρήσουν άμεσα οι ομαδικές απολύσεις, οι μειώσεις μισθών, το ολοκληρωτικό άνοιγμα της αγοράς ενέργειας με τη πώληση της ΔΕΗ, ώστε να ανοίξει η συζήτηση για το χρέος που θα συνοδεύεται επίσης με νέα μέτρα. Αυτή είναι η προοπτική που σφυρηλατούν οι δανειστές με δηλώσεις όπως η πρόσφατη του Ντάισελμπλουμ , που δεν αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας στην ελληνική κυβέρνηση.

Όπως είναι φυσικό η κυβέρνηση επιμένει πως δεν πρόκειται να δεχθεί νέα μέτρα πέραν των ήδη συμφωνηθέντων, χωρίς ωστόσο να έχει την διαπραγματευτική ισχύ για να επιβάλλει μια στρατηγικού χαρακτήρα λύση για το χρέος, καθώς οι δανειστές ως φαίνεται, κινούνται στην κατεύθυνση των ημίμετρων σε ότι αφορά σε αυτό, εγείροντας παράλληλα αξιώσεις για νέα μέτρα, με αποτέλεσμα τον εγκλωβισμό της Αθήνας σε μια ατέρμονη χρονικά διαπραγμάτευση που επιδεινώνει περαιτέρω, το ήδη δυσχερές οικονομικό κλίμα στην χώρα.

Το άρθρο «Στην κόψη του ξυραφιού» η διαπραγμάτευση-Αγωνία και προβληματισμός στην κυβέρνηση εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα